Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
03 Mart 2012
BİR ZAMANLAR TEKEL VARDI, SONRA NE OLDU?

DÜN bir okuyucumdan aldığım bilgi notunu size aynen iletiyorum, hiçbir yorum yapmıyorum. TEKEL’in başına gelenleri, kimlere nasıl rant yaratıldığını sizlere aktarmakla yetiniyorum. İşte o bilgi notu:

BİR ZAMANLAR TEKEL VARDI, SONRA NE OLDU?

DÜN bir okuyucumdan aldığım bilgi notunu size aynen iletiyorum, hiçbir yorum yapmıyorum. TEKEL’in başına gelenleri, kimlere nasıl rant yaratıldığını sizlere aktarmakla yetiniyorum.  İşte o bilgi notu:

“Sayın Çölaşan, şimdi yazacaklarım, yaklaşık 150 yıldır bu millete ait olan pırlanta değerinde bir kuruluşun acı öyküsü. Onlarca fabrikaları, arsaları, binaları olan, 40 bin çalışanın, 600 bin ailenin ise destekleme yoluyla geçim kaynağı olan ve bu ülkeye başta çok sayıda okullar olmak üzere nice yatırımlar yapan TEKEL‘in acıklı hikâyesidir.

Her şeyden önce marka olmuş servet değerinde bir Cumhuriyet kuruluşu olan TEKEL lime lime parçalanıp her bir bölümü parça parça birilerine, özelleştirme adı altında AKP’lilere peşkeş çekildi.

TEKEL Genel Müdürlüğü Özelleştirme adı altında önce içki sonra sigara fabrikaları, ardından gayrimenkulleri, markası, son olarak da depolarında bulunan 180 bin tonluk tütünleri satıldı ve binlerce işçi işten çıkarıldı.

Bütün başmüdürlükler kapatıldı, fonksiyonunu yitirdi. Elinde kalan 150-200 çalışanı ile diğer özelleştirilen kurumlarda olduğu gibi, iki- üç ay içinde tasfiye işlemlerine tabi tutulması gerekirken, faaliyeti sona eren bu kuruma yeni yönetim kurulu üyeleri atanıyor ve bitmiş TEKEL, yeni rant kapısı yapılıyor.

Dağıtılan, yok edilen tarihi TEKEL son olarak “Gayrimenkullerin Satışı A.Ş” genel müdürlüğüne dönüştürülerek, merkezi Ankara Atatürk Orman Çiftliği’ne taşınıyor. Yeni kadrolar kurulacak.

Kamuya ait olan bu arsa ve gayrimenkuller bu genel müdürlük aracılığı ile satılacak ve yeni rant kapıları yaratılacak. Peki, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ne iş yapacak?

Bugüne kadar tüm özelleştirmeyi ve satışları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yaparken, bu yetkisini kimseye devretmezken, hatta kendi bünyesinde bu satış ve ihale işlemleri ile ilgili Gayrimenkul Değerlendirme Dairesi ile İhale Dairesi gibi iki Daire başkanlığı aktif görev yaparken, yeni bir genel müdürlüğün kurulmasının amacı ne?

Yeni gelir ve rant kapısı mı açılıyor? Bu konuda çok pis kokular şimdiden gelmeye başladı. Madem yeni bir genel müdürlük kurulacaktı, neden altın yumurtlayan TEKEL‘i öldürüp bitirdiniz? Hangi taşınmazları kimlere ve nasıl peşkeş çekeceksiniz?
Yıl 1883: Sigara ve alkollü içkilerin tüm gelirleri, yabancıların yönettiği Düyun-u Umumiye’ye bırakıldı.

1923: Cumhuriyet Kuruldu. 1925:Sigara devletleştirildi. 1926: İçki devletleştirildi.

1946: İşin adı, Tekel oldu. 1954: İlk dış borcun alınmasından (1854′te alınmıştı) 100 yıl sonra, Düyunu Umumiye’ye son taksit ödenebildi.

1969: Tekel Kanunu çıktı.

***

Kısa bir hatırlatma: TEKEL, 40 bin çalışanına maaş ödedi, ailelerine sosyal imkân sağladı. 600 bin aileye destekleme adı altında ödeme yaptı. Üzüm ve tütüncülüğü geliştirdi.

Devlete her yıl milyar dolar vergi ödedi.
Rakı bölümü 292 milyon dolara satıldığı yıl, rakı devlete bir milyar dolar vergi ödüyordu.

17 Sigara Fabrikası 1 milyar 720 milyon dolara satıldığı yıl, devlete 2 milyar dolar vergi ödeniyordu.
Kısacası, tarihi TEKEL, sigara ve rakı olarak toplam 2 milyar dolara satılırken, aynı kurum devlete yılda 3 milyar dolar vergi ödüyordu.

AKP 2002 yılında iktidar oldu.
Adapazarı, Düzce, Çine, Turgutlu, Mudanya, Yenişehir, Kocaeli, Hendek, Sinop, Şarköy, Merzifon, Geyve, Gölmarmara, Soma, Savaştepe, Ulubey, Ahmetli, Yenice, Çivril, Fethiye, Bergama, Dikili, Trabzon ve Menemen Yaprak Tütün kuruluşları kapatıldı. Binlerce işçi işsiz bırakıldı.

2004 yılında rakı fabrikaları satıldı.

Bunların tümü 292 milyon dolara satıldı. Sadece Bilecik’teki fabrika 100 milyon dolar ediyordu.

Satılırken 35 milyon dolarlık rakı stoku, 100 milyon dolarlık kuru üzüm, suma, şişe, etiket ve anason stoku vardı.

Bunlara ait trilyonluk bina ve arsaları saymaya gerek yok. Bütün bunlar onurlu Tekel bürokrat ve çalışanlarına inisiyatif verilmeden, onların öneri ve düşünceleri dikkate alınmadan, ÖİB ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı ve onayı ile yapıldı.

Rakı bölümü bu fiyat ve imkânlarla birilerine peşkeş çekilirken, aynı TEKEL’in sadece bu bölümü aynı yıl devlete bir milyar dolar vergi ödemişti.

2006 yılında TEKEL rakısını satın alan firmalar, aynı rakıyı 810 milyon dolara Amerikalılara sattı. Sadece iki yılda 550 milyon dolar para kazandılar!

810 milyon dolara rakıyı alan Amerikalılar, bir yılda 950 milyon dolar ciro yaptılar.
Devlet’ten 292 milyon dolara al, hemen sonra Amerikalıya sat!

2008 yılında sigara da satıldı. (British- American’a)

TEKEL Genel Müdürlüğünün onurlu bürokratları ve TEKEL çalışanlarının envanter kayıtlarına göre, en az 3 milyar dolar eden TEKEL Sigara Fabrikaları, (Samsun-Tokat- Malatya-Adana-Maltepe-Bitlis ve diğer tüm fabrikalar ) şehir içindeki en değerli arsaları, makineleri, araç gereçleriyle birlikte İngiliz-Amerikan şirketi BAT‘a 1 milyar 720 milyon dolara satıldı.

Aynı yıl TEKEL, aynı fabrikalarda üretilen sigaranın gelirlerinden 2 milyar dolar vergi ödemişti. Kısacası tarihi TEKEL fabrikaları, bir yıllık vergi gelirlerinin bile altında peşkeş çekilmiş oldu.

Tesadüfe bakın ki, satıldığı gün TEKEL’in sadece iki fabrikasındaki “Sert paket kapasitesi” 32 milyon kiloya ulaşmıştı. Sert paket sigara (2001 ve Samsun 216) tiryakilerin aradığı markalardı ve üretildiği anda hemen satılıyordu. Yok, pahasına satıldılar.

TEKEL‘in sadece iki fabrikasının üç yılda elde edeceği kazanca denk düşen bir para karşılığında, tam altı şehirdeki fabrikaları satıldı.

Sadece Tokat-Adana ve Samsun’da şehir merkezindeki arsalar 2-3 milyar dolar değerindedir.

150 yıllık TEKEL 17 dakikada makineleri, marka değeri, pazar payları, bina ve arsalarıyla peşkeş çekildi.

TEKEL’in yaprak tütün işleme fabrikalarındaki tütünler içinden, (en kaliteli olanlardan) 25 milyon kiloyu seçtiler. Bu tütünün kilosunu dünya fabrikaları en az 5 dolardan yalvararak satın alıyor.

125 milyon dolar değerindeki söz konusu tütünü İngiliz-Amerikan şirketine hediye olarak sundular. Bütün işlemler ÖİB tarafından yapıldı.

150 yıllık tarihi TEKEL Genel Müdürlüğü tarih oldu.

Deposunda bulunan binlerce tonluk kaliteli tütünler ucuza satıldı.

Bu kaliteli tütünlerin kimlere ve hangi fiyata satıldığı konusu mutlaka araştırılmalıdır.
Ankara, İstanbul ve İzmir’deki başmüdürlüklerde çalışan işçiler işten çıkarıldı.
TEKEL‘e ait 200‘eyakın gayrimenkul peşkeş çekildi, satıldı, büyük arsaları “Vakıflara veriyoruz” adı altında 49 yıllığına kiraya verildi.

Daha önce özelleştirilen Seka, Zirai Donatım, Gübre Sanayi, Demir-Çelik Turban, Sümer Halı ve diğer genel müdürlüklerin tasfiye işlemlerini tamamlayan profesyonel bir kadrosu vardı.

TEKEL’in ise her şeyi gitti.

TEKEL‘in İstanbul Unkapanı‘ndaki altın değerinde 3 bin metrekare arazi üzerinde 2.500 metrekarelik beş katlı binasından sonra, Kartal Cevizli’deki 380 bin metrekarelik pırlanta arsası da iktidara yakın bir vakfa “Üzerinde üniversite kurulsun” diye tahsis edildi.

TEKEL’in Kartal Cevizli’deki sigara fabrikasının, ambalaj fabrikasının, puro fabrikasının, lojmanların, kreşlerin, futbol-basket sahalarının, konukevinin, Araştırma Enstitüsünün içinde yer aldığı 380 dönüm arsanın üzerinde 4 bin 100 büyümüş ağaç bulunuyor.
Bu arsa İstanbul Şehir Üniversitesi adına “irtifak hakkı” tahsisi yoluyla yıllığı 1 milyon 600 bin TL bedelle 49 yıllığına kiraya verildi.

Kimdir bu vakıf?

Bilim ve Sanat Vakfı’nın (BİSAV) internet sitesinde yer alan yazılarından anlıyoruz ki, şimdiki başkan, yandaş Yeni Şafak Gazetesi yazarı Prof. Dr. Mustafa Özel’dir.
Önceki başkanı Başbakan Erdoğan, danışmanı ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu‘dur!

İşlem aynı. TEKEL‘in vergi borcuna karşılık MALİye Bakanlığı’na devredilmesi sağlanan bu arsa, söz konusu Vakfa kiralanıyor.

TEKEL arsaları AKP’lilere gidiyor.

TEKEL Genel Müdürlüğüne ait Mecidiköy Likör Fabrikası binasını ve arsasını Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı satın aldı. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e satıldı.

Beşiktaş’ta bulunan ve 1929 yılında mimar Victor Adman tarafından yapılan Astro Tütün deposu da bir AKP’liye verildi.

Şimdi Beykoz peşkeş bekliyor. Beykoz‘da tam deniz kenarında bulunan lebiderya yaklaşık 71 dönüm alana sahip Paşabahçe içki fabrikasının arsası da satışa çıkarıldı. Değeri çok yüksek olan söz konusu kupon arsa, Tarabya Otelinin tam karşısında bulunuyor. İhale sonrası hangi AKP iktidar yanlısına satılacağı merak ediliyor…”

DİĞER HABERLER
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
BARRY CALLEBAUT’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Barry Callebaut Türkiye arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR
ÇARESİZ KALAN EMEKLİ İŞE DÖNÜYOR

Açlık sınırı altında aylıklarla yaşamaya mahkûm edilen emekliler, çalışma yaşamına geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışan emekli sayısı son 4 yılda 1 milyon 125 bin 131 kişi arttı.

HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM
HALK BIKANA KADAR YÜKSEK FAİZE DEVAM

Politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakan TCMB, liraya geçişi özendirmek için bankaları mevduat faizini artırmaya zorluyor. Bankalar mevduat faizini düşük, kredi faiz oranını ise daha yüksek hızda artırıyor.

İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR
İŞÇİYE İŞ SÖZLEŞMESİ VERİLMESİ ZORUNLUDUR

5 yıldır özel bir iş yerinde çalışıyorum. Geçen hafta iş sözleşmesi verip imzalamamı istediler. Anlayabildiğim kadarıyla şartlar hep işverenin lehinde. Sözleşmeyi imzalamazsam ne olur, işveren işten çıkarabilir mi?