“BİR ÖZÜR MEKTUBU YAZAR GEÇERİM, NE OLMUŞ YANİ!”
Yorum sizin…
Temmuz 2021, yılın üçüncü enflasyon raporu: 2022 TÜFE tahmini yüzde 7.8…
Temmuz 2022, yılın üçüncü enflasyon raporu: 2022 TÜFE tahmini yüzde 60.4…
Ne güzel söylemiş Ziya Paşa; “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” diye… “Cek”ler, “cak”lar; iddialı hedefler… Sonuç; elde kocaman kocaman oranlar; kocaman kocaman enflasyon gerçekleşmeleri…
Merkez Bankası dün yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Enflasyon tahmini biraz(!) yükseltildi. Yalnızca 17.6 puan!
Bir rapordan bir rapora, nisandan temmuza olan fark bu; 17.6 puan.
Hani enflasyondan perişan olan ülkeler var ya; Almanya gibi, ABD gibi, o ülkelerde bir yılda oluşan enflasyonun bir kat fazlasını biz revizyon olarak yazıyoruz raporlara.
Ne kadar vahim bir durum!
O ülkelerde yıllık enflasyon yüzde 8-9, biz üç ay arayla enflasyon tahminimizi 17.6 puan yükseltiyoruz.
Ama enflasyon tüm dünyanın sorunu, üstelik biz onlardan daha iyi durumdayız!
O yüzden Edirne’de yaşayan vatandaşlarımız akın akın Bulgaristan’a alışverişe gidiyor, Bulgaristan da zaten Türkler gelsin diye pasaport istemekten bile vazgeçti, değil mi!
Şu revizyon hızına bakın!
Geçen yılın dört ve bu yılın üç enflasyon raporunda 2022 için hangi enflasyon oranlarının tahmin edildiğini tabloda sarı sütunda görüyorsunuz.
Nereden nereye, ibretlik bir durum!
Merkez Bankası 2021’in ocak ayında açıklanan raporda 2022’nin TÜFE artışını yüzde 7 tahmin etmiş. Yola bu oranla çıkılmış. Nisandaki ikinci ve temmuzdaki üçüncü raporda da yüzde 7’lerde oranlar tahmin edilmiş. İkinci ve üçüncü tahminler yapılırken politika faizi yüzde 19, temel politika tercihinde bir değişiklik yok, dolayısıyla oranlar makul görülebilir.
Peki 2021’in ekim ayına gelinmiş, dördüncü rapor açıklanıyor, politika faizi eylül 1 puan, ekimde 2 puan indirilmiş, hiç mi aklınıza gelmedi bu indirimlerin enflasyonu artıracağı… Yoksa geldi de acaba tercihiniz mi buydu… Peki, gidişat gün gibi ortadayken nasıl oldu da 2022 enflasyonunu yüzde 11.8 olarak tahmin edebildiniz… “Biz 11.8 yazalım da, ne olursa olsun” mu dediniz…
Bir yıl önce temmuz ayı, üçüncü rapor, 2022 enflasyon tahmini yüzde 7.8…
Bugün temmuz ayı, üçüncü rapor, 2022 enflasyon tahmini yüzde 60.4…
Devlet memuru olmak güzel iş, gerçekten…
Bir şirket CEO’su böyle bir hesap yapsa şimdiye işini çoktan kaybetmişti.
Ama durun bir dakika, sakın bu CEO’nun işi bu olmasın!
Yüzde 60.4 de tutmaz
Yıllık enflasyon haziran sonunda yüzde 78.62 düzeyinde. Temmuzda muhtemelen görece düşük bir artış gelecek. Bunda en büyük etken akaryakıt fiyatlarındaki gerileme ve otomobildeki zam oranının düşüklüğü. Ancak yine de geçen yılın temmuzundaki yüzde 1.80’in altında bir oran gelmesi söz konusu değil. Dolayısıyla yıllık oranın yukarı yönlü hareketi devam edecek.
Yıllık enflasyonun düşüşünde tüm umut bu yıl aralıkta geçen yılki yüzde 13.58’in altında bir oran gelmesine bağlanmış durumda. Bu da çok muhtemeldir. Ama döviz kurunda sonbaharda ortaya çıkabilecek yeni bir artış, her ne kadar aralıkta bir gerileme olacaksa da yıllık oranın Merkez Bankası’nın tahmin ettiği gibi yüzde 60.4’e inmesini zorlaştıracaktır.
Ben tahminimi tabloya yazdım zaten. TÜFE artışında yılı yüzde 70-75 arasında bitirme olasılığımız çok daha ağır basmaktadır.
Bir mektuba bakar!
Biliyorsunuz, Merkez Bankası yıllık enflasyon hedefini tutturamadığında hükümete bir mektup yazar. Bu mektupta enflasyon hedefinin niye tutturulamadığı izah edilir.
Hükümete mektup yazmak Merkez Bankası’nın rutini haline geldi. Hiç kuşku yok o mektup geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yazılacak, şimdiden belli 2023’te de yazılacak.
Acaba diyorum, bu mektup yazma işinden vaz mı geçsek!
Merkez Bankası yönetimi başlıkta da vurguladığım gibi enflasyon hedefini tutturamamayı hiç dert etmeyip acaba “Bir özür mektubu yazar geçerim, ne olmuş yani” diye mi düşünüyor; yoksa zaten enflasyon hedefinin tutmaması aldıkları direktifler yüzünden olduğu için mektup anlamını tümüyle yitirdi mi?