BİR KADEHİN FİYATI BİR İŞÇİNİN MAAŞI
TMMOB´a bağlı Mimarlar Odası, ´Kaçak Saray´da kullanılacak altın ´varaklı kadehlerin´ tanesinin bir işçi maaşına denk geldiğini, halıların toplam bedelinin de 400 bin avro olduğunu açıkladı.

Sinema salonundan şöminelere, buhar banyolarından SPA’lara ve havuza kadar lüks bir mimari yapıya sahip ‘Kaçak Saray’ için 600 öğretmen maaşına bedel 400 bin avro tutarında halı sipariş edildiği, her biri bir işçi maaşı ederinde altın varaklı kadehler alındığı, asansörlerin aylık bakımına 21 asgari ücretli işçinin bir yıllık maaşı karşılığı olan 200 bin lira ödendiği ortaya çıktı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası ‘Kaçak Saray’ın dekorasyon ve asansör maliyetine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, maliyete ilişkin şunları açıkladı:
"Açıklanan 1 milyar 300 binlik maliyet gerçek maliyet değil. Bizim hesaplamalarımıza göre bu maliyet 5 milyarı aşıyor, tahminimiz 100 milyara çıkabilir. ‘First Ladynin, yemek organizasyonundan basına yansıyan karelerde masada altın varaklı kadehler görülüyor. O kadehlerin Osmanlı serisi olduğu maliyetin bin lira civarında olduğu söylenebilir. Bir işçinin maaşını aşan derecede bir bardak maliyeti üe karşı karşıyayız."
600 öğretmene bedel!
Candan saraydaki halıların maliyetiyle ilgili olarak ise şunları söyledi:
"Manisa’da 4 bin metrekarelik özel üretim halı dokundu. Yanmaz, üç boyutlu ve bir metrekaresinde 4,5 kilo yünün kullanıldığı halının 400 bin ilmekten oluştuğunu biliyoruz. Bu halının metrekare maliyeti 100 avro, 4 bin metrekarelik halının maliyeti 400 bin avro yani 1 milyon 200 bin TL. Bu 600 öğretmenin 1 aylık maaşına bedel. 1 işçinin maaşı bu halının 3 metrekaresini dokuyabiliyor."
Asansör bakımı 200 bin
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Müdürü İbrahim Saral ise asansör maliyetleri ve bakım ücretleri hakkında bilgi verdi. ‘Kaçak Saray’da toplam 63 asansör bulunmaktadır. 18 tane asansör daha yapılma aşamasında" diyen Saral, "Bu 63 asansörün toplam maliyeti 17 milyon 500 bin KDV. Yeni yapılacak 18 asansörün maliyeti 5 milyon TL KDV olacağı tahmin ediliyor.
Varolan asansörler için aylık 200 bin liralık bakım maliyeti var. Asansörlerin bir aylık bakım ücreti, 21 asgari ücretli işçinin bir yıllık ücretine denk geliyor" sözlerini kaydetti. AOÇ’de hukuksuz bir şekilde yapılan ‘Kaçak Saray’ın, "Atatürk’ün vasiyetine yönelik ihlal olduğunu" savunan Tezcan, "Vasiyeti İhlal davası açmıştık. 25 Aralık’ta bu dava görülecek. Herkesi müdahil olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.