BİR DÜNYA İŞSİZ
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, iş arayan milyonlarca insanın, kabul edilemez şartlarda çalışan işçilerin ve buna bağlı giderek artan toplumsal ve sosyal gerginliklerin daha fazla oyalanmaya, daha fazla ötelenmeye tahammülü olmadığına inandığına dikkat çekti.
Türkiye işveren Sedikalan Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, dünyada 2014 yılında 201 milyondan fazla işsiz olduğunu söyledi.
Eyüboğlu, istihdamda ve eğitim öğretimde olan gençlerin oranının alarm düzeyinde olduğuna dikkat çekti.
Türk-İş Başkanı Ergun Atalay da 2015 yılında "Uyuyan hükümetleri" uyandıracaklarını vurguladı.
B-20 İstihdam Çalışma Grubu toplantısı, Antalya’da yapıldı. TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, küresel krizlere küresel çözümler gerektiğini söyledi. Dünyada 2014 yılında 201 milyondan fazla işsiz bulunduğuna işaret eden Eyüboğlu, bu rakamın küresel kriz öncesi rakamlardan 31 milyon kişi daha fazla olduğunu belirtti. Eyüboğlu, bu yıl, 3 milyon kişinin daha işsizler arasına katılacağını, ilerleyen 4 yılda da 8 milyon işsizin bu sayıya ekleneceğini kaydetti.
Krizin başladığı tarihten bu yana 31 milyon işin kaybedildiğine işaret eden Eyüboğlu, 2019 yılında 280 milyon yeni işin yaratılması gerektiğini dile getirdi. 74 milyon genç iş arıyor Eyüboğlu, dünyada, 15-24 yaş arasındaki 74 milyon gencin iş aradığını vurguladı. Bir tehlikeye de işaret eden Eyüboğlu, "Ne istihdamda ne de eğitim öğretimde olan gençlerin oranı OECD ortalamasına göre yüzde 15 ile alarm verir düzeyde" dedi.
Eyüboğlu, bu gençlerin sadece sosyal patlamaların kaynağını oluşturmadıklarını aynı zamanda tüm ülkeler için kaybedilmiş bir nesle işaret ettiğini bildirdi.
Türk-lş Başkanı Ergün Atalay, ücretli çalışanların krizden en fazla etkilenen kesim olduğunu vurguladı. Atalay, yolsuzlukları engellemenin, hükümet ve işadamlarının gayreti ile mümkün olabileceğine işaret ederken şöyle devam etti:
"Dünyada da ülkemde de uyuyan hükümetler, sendikalar, patronlar var. Uyuyanı uyandırabilirsiniz ancak uyuma numarası yapanı uyandıramazsınız. 2015 yılında uyuma numarası yapanları uyandırma gayreti içinde olacağız."
Koç: Büyümeyen tek şey reel ücretler
B-20 Türkiye İstihdam Görev Gücü Koordinatör Eşbaşkanı, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, dünyada her şeyin ilerlediğini, borsaların büyüdüğünü belirterek, "Fakat büyüme olmayan konu reel ücretler. Ücretlerin milli gelirden aldıkları pay büyümüyor. Özel sektör gelirlerinin milli gelire oranları da tarihin en yüksek seviyesinde. Payın düşüyor olmasının kabul edilmesini çok güç görüyorum" dedi.
Koç, milyonlarca insanın umutlarını yok eden işsizliği çözmek için burada olduklarını söyledi. Koç, iş arayan milyonlarca insanın daha fazla oyalanmaya, ötelenmeye, tahammülü olmadığını da sözlerine ekledi.