Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
04 Mayıs 2012
BİR BAŞKA AÇIDAN 1 MAYIS!

Gazetemiz yıllardır, 1 Mayıs’ın tüm sendikalar, emek örgütleri olarak, tüm ülke sathında ortak kutlanması fikrini savundu.

BİR BAŞKA AÇIDAN 1 MAYIS!

Gazetemiz yıllardır, 1 Mayıs’ın tüm sendikalar, emek örgütleri olarak, tüm ülke sathında ortak kutlanması fikrini savundu. Bu köşeden de bugüne kadar, kimilerinin, 1 Mayıs’a bir çeşit “kutsallık” atfedilerek, “devrimci 1 Mayıs kutlaması” adı altındaki, 1 Mayıs’ı işçi sınıfının, emekçilerin bir Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olmaktan çıkarma girişimlerine ya da kimi sendika çevrelerinden “salonda kutlama”, “kırda kutlama” gibi yan çizme eğilimleri hep eleştirildi.
 
2012 1 Mayıs’ında ise; altı konfederasyon önce “ortak kutlamak” için karar almalarına karşın, 1 Mayıs’a iki hafta kala, “Ortak bir metinde anlaşmayarak” bölündüler. Ve bir yanda Türkiye’nin her yanında DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin düzenlediği 1 Mayıs kutlamaları, öte yandan da Bursa’da Türk-İş ve Kamu Sen’in Ankara’da Hak-İş ve Memur-Sen’in yaptığı “mitingler” tablosu ortaya çıktı.

HAK-İŞ’İN DEVLET TÖRENİ
 
Bu tabloyu ortaya çıkaran tartışmaları gazetemizin okurları ve 1 Mayıs’a gelen süreci az çok izleyen işçiler, emekçiler biliyorlar.
Şunu hemen belirtelim ki, 1 Mayıs günü ortaya çıkan tablo, geçmişte Türk-İş ve DİSK’in “ayrı 1 Mayıs kutlamaları” organize etmelerinden bile daha kötü bir tabloydu.
 Ankara’daki Hak-İş ve Memur-Sen mitingine, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in katılımıyla yaptığı etkinlik tıpkı, devletin “Bu Nevruz asıl Türklerin bayramıdır” deyip, dışarıda yüz binlerin büyük bir coşkuyla kutladığı Newroz’ları görmezden gelmesi, bir avuç devlet ve tören erkanının, “Newroz’u kutlama” adına demir dövüp valilerin, bakanların ateşten atlama etkinlikleriyle Newroz’u komik bir putperest ayinine dönüştürülmesi gibi, Hak-İş ve Memur-Sen de 1 Mayıs’ı bir devlet törenine çevirmişlerdir. Böylece de 1 Mayıs’ın emekçilerin bayramı ve sömürüye karşı olma özünü bozuşturarak, 1 Mayıs’ın değerlerini hiç anlamadıklarını göstermiş ya da kasten böyle yaparak bir türlü hazmedemedikleri 1 Mayıs’ı bozuşturmayı amaçlamışlardır.

TÜRK-İŞ KENDİSİNİ KÖŞEYE SIKIŞTIRDI
 
Bursa’da ise Türk-İş ve Kamu-Sen, birkaç işçi sendikası ile  Kamu-Sen üyelerinin katıldığı, 25 bin gibi bir işçi-emekçi kitlesini alana toplayarak bir miting yapmıştır. Ama “Biz de 1 Mayıs’ı birlikte kutlamak istiyoruz. Onun için mitinge biz de katılmak istiyoruz” diyen Bursa’daki KESK, DİSK’e bağlı şubelerin diğer emek örgütlerinin bu mitinge katılmak isteklerini Türk-İş, diğer sendika ve emek örgütlerine, “Türk-İş pankartları dışında başka pankart taşımama” dayatmasıyla, Bursalı işçilerin, emekçilerin bu mitinge katılmalarını engellemişlerdir. Bu yüzden de Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun “Bakın biz de işçi taleplerini savunuyoruz” dercesine kürsüden işçi taleplerini vurgulayarak ifade etmesinin bir kıymeti harbiyesi kalmamış; 1 Mayıs’ın en temel kriteri olan tüm işçilerin, emekçilerin ortak taleplerini haykırdıkları bir etkinlik olarak düzenlenmesinin önüne geçilmiştir.
 Elbette Ankara’daki ve Bursa’daki mitinglere katılan işçiler, kamu emekçileri alana 1 Mayıs’ı kutlamak, kendi taleplerini haykırmak, patronlara ve hükümete mücadele kararlılıklarını göstermek niyetiyle gelmişlerdir. Ama sendikacılar onları, 1 Mayıs’ın kutlandığı alanlara değil de kendi küçük çıkarlarının ya da el altından sermaye ve hükümetine, “Biz işçi hakları için 1 Mayıs’ın şiarlarıyla mücadele etmiyoruz!” mesajı verilen alanlara götürerek emekçilerin istek ve duygularını istismar etmişlerdir.

BİR 1 MAYIS İKİ MİTİNG!
 
Bu yüzdendir ki; “Ankara ve Bursa’da iki ayrı 1 Mayıs etkinliği yapıldı” demek bile gerçeği ifade etmeyeceği için yazı içinde, “1 Mayıs günü Hak-İş ve Memur-Sen Ankara’da ve Türk-İş ve Kamu-Sen Bursa’da miting yaptı” demek zorunda kaldık. Çünkü bu mitingleri, 1 Mayıs etkinliği saymak 1 Mayıs’ın değerlerine saygısızlık olurdu!
 Ne yazık ki yüz binlerce üyesi olan Türk-İş, Memur-Sen, Hak-iş ve Kamu-Sen; yöneticileri tarafından böyle bir emek mücadelesinin tüm değerleriyle çelişen bir çizgiye sürüklenmişlerdir.
 Bu köşeden şu hep dile getirilmiştir:”Eğer KESK olmasa Memur-Sen ve Kamu-Sen’in bir sendikal mücadele merkezi olması bile tartışılırdır. Çünkü KESK onları az çok sendikal bir mücadele çizgisinde tutmaktadır!” Bunu aslında Memur-Sen’e ve Kamu-Sen’e üye emekçiler de bilmekte, bunu söylemektedirler de. Benzer biçimde şu da söylenebilir: “Eğer içindeki mücadeleci sendikalar olmazsa, Türk-İş’ten geriye sendika enkazları kalırdı!” Bu yüzdendir ki; mücadeleci sendika merkezlerinin düzenlediği 1 Mayıs kutlamalarının dışına düşen sendika konfederasyonları, ne yazık ki 1 Mayıs değerlerine, işçi sınıfının, emekçilerin hak ve talepleri için mücadelesine karşıt bir ayrımcı, bölücü çizgiye düşmüşlerdir.

BU TABLODAN KİM KAZANDI?
 
Peki bu durumdan Türk-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen ve Hak-İş bir itibar kazanmış mıdır; yöneticileri ayrı mitingler düzenleyerek emekçiler karşısında daha çok prestij mi elde etmiştir; ya da patronlar ve hükümet karşısında böylece emek mücadelesini daha güçlü bir mevziye mi getirmişlerdir?
 Peki, bu tablodan; DİSK ve KESK, tüm konfederasyonların birlikte kutlayacağı bir 1 Mayıs’a göre daha çok mu itibar kazanmıştır; ya da emek mücadelesini daha ileri mevziye mi çekmişlerdir?
 Bunlara evet demek elbette mümkün değildir.
 Tersine Konfederasyonlar birlikte kutlasalardı, 1 Mayıs alanlarına daha çok işçiyi, emekçiyi toplayacaklarının da ötesinde; emekçilerin birlik, sermaye ve hükümetine karşı ortak mücadele duygusu güçleneceği gibi hükümet ve patronlara karşı 1 Mayıs alanları bir tehdit de oluşturulabilecekti.
 Peki kim sevindi bu tablonun böyle olmasına?
 Herhalde patronlar, hükümet ve emek düşmanı çevrelerden başka aklı başında hiç kimse sevinmemiştir.
 Bu yüzden de Türk-İş-Hak-İş çizgisini eleştirirken söylediklerimiz, DİSK-KESK çizgisine gazetemizden, “1 Mayıs’ı ortak kutlamak için şartlar dayatma” tutumuna yöneltilen eleştirilerin yanlış olduğu anlamına gelmez. Ama bu, onların sorumluluklarının büyüklüğüne, eğer doğru davransalardı,
1 Mayıs değerlerine olduğu gibi işçi ve emekçilerin mücadelesine de zarar veren bu bölünmüşlük tablosunu önleyebileceklerine işaret eder.

‘KARNAVAL KRİTERLERİ’ Mİ ‘1 MAYIS KRİTERLERİ’ Mİ?
 
İşte artık 1 Mayıs geride kalmıştır.
 Kamu emekçileri önceki günden beri hükümetle TİS masasına “oturmuş” bulunuyorlar. Ancak hükümete gerçek bir geri adım attırmak amacıyla emekçilerini birleştirerek onlar adına masaya oturacak sendikaları da ortak hareket geçirmekle mümkün olabilir. Ne var ki, 1 Mayıs, 2 Mayıs’taki bu somut görevi kolaylaştıran bir etken olmadı.
Öte yandan; sendika yasası ve Toplu İş İlişkileri Yasa Taslağı var; Özel İstihdam Büroları düzenlemesi ve “Kıdem tazminatının kaldırılması” da Meclisin gündeminde. Ama bu konularda hükümetin, patronların karşısına ortak çıkması gereken sendikalar 1 Mayıs alanlarında bile bir araya gelemedi.
 Peki, öyleyse 1 Mayıs’ı Türkiye’nin emek konfederasyonları doğru, onun özüne uygun kutlamışlar mıdır?
 Eğer kriterlerimiz “karnaval kriterleri” değil de hep yineleyip durduğumuz
“1 Mayıs’ın kriterleri” olacaksa buradan bakmalıyız. Tüm konfederasyonlar da kendi tutumlarını buradan değerlendirmelidir.
 Ötesi laftır; günü kurtarmadır!
 Umalım ki 2012 1 Mayısı’nda alanlarındaki nispi kalabalık, coşkulu törenler bu yakıcı gerçeklerin, bir borç gibi tüm sorumlu mevkilerdeki sendika yöneticilerinin ve sendikal çevrelerin yakasına yapışan özeleştiri görevinin üstünü örtmez.
 

DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.