Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
14 Ekim 2018
BİR AYDA 4 BİN 500 İŞÇİ EKMEĞİNDEN OLDU

Hükümet “Kriz yok” dese de son aylarda yaşanan konkordato ilanları ve işten çıkarmalar krizin boyutunu ortaya koymaya başladı.

BİR AYDA 4 BİN 500 İŞÇİ EKMEĞİNDEN OLDU

Hükümet “Kriz yok” dese de son aylarda yaşanan konkordato ilanları ve işten çıkarmalar krizin boyutunu ortaya koymaya başladı. Yazılı, görsel ve dijital basında yaptığımız taramalara göre; 1 Eylül-7 Ekim arasında 32 işyerinde 4 bin 494 işçi işten atıldı.

Lokomotif sektörler
 
İşten çıkarmalar sırasıyla inşaat, metal, petro-kimya, dokuma-hazır giyim, madencilik, genel işler, gıda sanayi, gemi yapımı, konaklama-eğlence, taşımacılık ve enerji işkollarında yoğunlaştı. İnşaat işkolunda bin 650 işçi; metalde bin 516 işçi; petro-kimyada 400 işçi; dokuma-hazır giyimde 279 işçi; madencilikte 269 işçi; genel işlerde 180 işçi; gıda sanayisinde 115 işçi; gemi yapımında 37 işçi; konaklama ve eğlencede 25 işçi; taşımacılıkta 18 işçi ve enerjide 5 işçi kapı önüne kondu.

İZMİR İLK SIRADA YER ALDI
 
İşten çıkarmalar İstanbul, Kocaeli, İzmir, Tekirdağ, Adana, Ankara, Bursa, Antalya, Denizli, Manisa, Bartın, Kahramanmaraş, Sakarya, Kütahya ve Muğla’da yoğunlaştı. İzmir’de 1078, Tekirdağ’da 570, Kocaeli’de 508, İstanbul’da 432, Ankara’da 310 işçi işten atıldı. İşten çıkarmaların işkollarına ve işyerlerine göre bilançosu şöyle:

METAL
 
– Tekirdağ Çorlu’da 700 çalışanıyla 2005 yılından bu yana sektöründe 9 kez ihracat şampiyonu olan yüzde 100 İngiliz sermayeli Termo Teknik Fabrikası’nda 70 kişi işten çıkarıldı.
 
– Kocaeli Gebze’de BBS Metal Fabrikası’nda çalışan 11 işçi, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarıldı.
 
– Eskişehir’deki Candy Hoover bünyesindeki Doruk Fabrikası’nda 16 işçi kapı önüne kondu. Yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı üç fabrikada işten atmalara tepki gösteren işçiler, üretimi durdurdu.
 
– Adana’da Sabancı Holding’in otobüs ve iş makinesi üreten fabrikası TemSA, 300 işçiyi işten çıkardı. Fabrikadaki diğer işçiler yılsonuna kadar ücretsiz izne gönderildi.
 
– İstanbul Avcılar’da bulunan ve 1978’den beri jant üreten Kormetal, 17 işçiyi işten attı.
 
– Koç’un Ankara’daki Türk Traktör Fabrikası 130 işçi attı, üç vardiya ikiye düşürüldü.
 
– Bursa’da faaliyet gösteren Türk Otomobil Fabrikası AŞ’de (TOFAŞ) 50 işçi işten atıldı. Önümüzdeki günlerde bu sayının bine çıkacağı öğrenildi. Fabrika, ekim ayı içerisinde üretime 9 gün ara vereceğini duyurdu.
 
– Kocaeli’de kurulu Takosan’da 16 işçi işten çıkarıldı.
 
– İstanbul Tuzla’da bulunan Çin sermayeli CSUN Fabrikası’nda aylarca ücret alamadığı için eylemde olan 380 işçinin 200’ü işten çıkarıldı.
 
– İstanbul Esenyurt’ta Öztiryakiler’in bir ayda işten attığı işçi sayısı 200’ü geçti.
 
– Kocaeli’de kurulu Sumiriko Hose, 4 gün üretim yapılmayacağını duyurdu. Fabrikada geçen yıl 476 olan işçi sayısı 320’ye düştü.
 
– Kocaeli Kartepe’de, Elimsan Fabrikası’nda işten atılan işçi sayısı 300’e yaklaştı.
 
– Bursa Karacabey’de 300 işçinin çalıştığı tarım makineleri üreten Fimaks, 50 işçiyi işten çıkardı.

İNŞAAT
 
– İzmir’de Nuhoğlu İnşaat 900 işçiyi tazminatsız işten attı, sonra konkordato istedi.
 
– Bayburt Grup, ödenek yokluğundan üç aydır maaş veremediği 750 işçiyi işten attı.

PETROKİMYA
 
– Tekirdağ Çerkezköy’deki Amerikan şirketi EATON Polimer Kauçuk Fabrikası’nda 300 işçi çıkarıldı.
 
– İzmir’de Yaşar Holding bünyesindeki DYO Boya Fabrikası’ndan 100 işçi çıkarıldı.
 
DOKUMA-HAZIR GİYİM
 
– Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan, Türkiye’nin lider kadın çorabı ve naylon iplik üreticisi Altın İplik ve Çorap Sanayi Fabrikası’nda dört ay öncesine kadar çalışan sayısı bin 300’dü. Ancak ekonomik darboğaz gerekçe gösterilerek gönüllü çıkışların önü açıldı, 200’ü aşkın kişi işten ayrıldı. Şirket, işçi ücretlerini taksit taksit ödemeye başladı.
 
– Denizli’de bulunan Shamrock Tekstil’in boyahane bölümünden 70 işçi işten çıkarıldı. İşveren, işçilerin ağustos ve eylül aylarına ait alacaklarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını 2019’un Ocak ayında ödeyeceğini söyledi.
 
– Alman Tchibo mağazaları, 9 güvenlik görevlisini tazminatsız işten çıkardı.
 
MADENCİLİK
 
– Manisa’da Soma Kömürleri AŞ’ye ait Işıklar Maden Ocağı’nın yanındaki kömür yıkama tesislerinde çalışan 60 işçi kriz gerekçesiyle işten çıkarıldı.
 
– Bartın Amasra’da, Hattat Holding’e ait maden ocaklarında çalışan 209 işçinin iş akdi, ekonomik kriz gerekçesiyle feshedildi.
 
GENEL İŞLER
 
– Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin taşeron şirketlerinden Canpaş’da 10 ay 29 gün sözleşmeleri olan 180 işçi altıncı ayı doldurmadan işten çıkarıldı.
 
GIDA SANAYİ
 
– Kocaeli Körfez’de bulunan Göçmen Börekçisi 25 işçiyi işten çıkardı, bir kısmını ücretsiz izne gönderdi.
 
– İzmir’de Yaşar Holding bünyesinde bulunan Pınar Süt’ten 73 işçi çıkarıldı. Yaşar Holding İzmir’deki fabrikasında yoğurt bölümünü kapattı.
 
– İzmir’de Özsüt 5 işçiyi çıkardı.
 
– Kahramanmaraş’ta bulunan Elbistan Şeker Fabrikası 12 güvenlik görevlisini tazminatsız işten çıkardı.
 
GEMİ YAPIMI
 
– İstanbul Tuzla Selah Tersanesi’nde 15 işçi, tazminatsız olarak işten atıldı.
 
– Sakarya Karasu Limanı’nda 22 taşeron işçisi, sıradaki gemiyi boşaltmayı beklerken işten çıkarıldı. İşçiler oturma eylemine başladı.

KONAKLAMA VE EĞLENCE
 
– Anı Tur, İstanbul ve Antalya’dan 25 işçiyi tazminatsız ve gerekçesiz sokağa attı.
 
ENERJİ-TAŞIMACILIK
 
– Kütahya Tavşanlı’da Enel Enerji, 5 işçiyi işten attı.
 
– Muğla Taşıt Muayene İstasyonu’nda sendikalaşan 18 işçi işten atıldı.
 
‘ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇMEDEN ÇIKIŞ YOK’
 
Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile işten çıkarmaların yoğunlaştığı metal sektöründe neler yaşandığını, hükümetin krize karşı atması gereken adımları ve sendikalara düşen görevi konuştuk. Serdaroğlu, sendikasız işyerlerinde yaşanan işten çıkarmaların basına çok fazla yansımadığını belirtti. İşverenlerin çeşitli formüller uydurarak sanki işçinin kendi isteğiyle işten ayrıldığını gösterdiğine dikkat çeken Serdaroğlu, işten çıkarmalara yönelik sağlıklı bir araştırma yapmanın mümkün olmadığını vurguladı.
 
Ekonomik krizi “Türkiye’ye özgü bir kriz” olarak niteleyen Serdaroğlu, Türkiye’de üretime yönelik yatırım yapmak yerine tamamen inşaata, demire, önceliği olmayan alanlara yapılan yatırımlardan kaynaklı olarak ödeme dengesinin bozulmasından kaynaklı kriz yaşandığını belirtti. Avrupa ve Amerika’ya ihracat yapan firmalarda belirgin kriz göstergesi olmadığını söyleyen Serdaroğlu, iç piyasaya üretim yapan şirketlerde önemli bir kriz olduğunu aktardı.

‘TRAKTÖR ÜRETİMİ MİNİMUM SEVİYEYE DÜŞTÜ’
 
Metal sektörünün sanayiyi sırtlayan sektör olduğunu ifade eden Serdaroğlu, şu bilgileri paylaştı: “Bu sektörün ana aktörleri demir-çelik, otomotiv, beyaz eşyadır. Şimdi buralara baktığımızda beyaz eşyada sorun var. Geçen dönemlerde de sorun vardı. Orada KDV’yi düşürdüler, pazarı canlandırmaya çalıştılar. Demir-çelik, inşaattan kaynaklı fena değildi. İnşaatlar durdu. Amerika’nın yüzde 25 vergi uygulaması demir-çelik sektörünü de olumsuz etkiledi. Otomotive baktığımız zaman otomotivin büyük oranda ihracatı sırtlayan alt sektör olmasından kaynaklı ihracatta bir problem gözükmüyor veyahut çok az problem var. İç piyasaya önemli oranda durgunluk geldi, satış yapılamıyor. Bundan kaynaklı otomotivde bir üretim düşüşü var. Bu da tabii işverenleri ‘tedbir’ almaya yöneltti. Bazı işlemler yapıyorlar; en basit işlemleri ne? İşçi çıkarmak. Ya sözleşmeli işçileri çıkarıyorlar ya emekliliğine az kalanları çıkarıyorlar ya da fırsat bu fırsat diyerek gözlerine kestirdiklerini, sık sık istirahat ve izin alanları çıkarıyorlar. Otomotiv dışında tabii büyük araç üreten işyerlerinde de önemli problemler var. Traktör üretimi minimum seviyeye düştü. Traktör almak, köylünün yapacağı son iş oldu. Bahsettiğim yerlerde işten çıkarmalar da başladı.”
 
‘BELİRSİZLİK HUZURSUZLUK YARATIYOR’
 
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu işyerlerinde çok yoğun işçi çıkışının söz konusu olmadığını belirten Serdaroğlu, bu işyerlerinde işverenlerin hangi tedbirlere başvurduğunu da şu sözlerle anlattı: “Bazı işyerlerinde mevsimsel çalışanlar vardı, onlar kısmen çıkarıldı. Yıllık izinleri kullandırıyorlar. Yoğun işçi alımı vardı, onu yapmıyorlar. Ücretsiz izin talepleri geliyor. Telafi çalışma önerileri geliyor. Bunları da biz kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımız toplusözleşmelerde taleplerini yüksek oranda ısrarlı şekilde devam ettiriyor. Oralarda problem yok. Ama dediğim gibi otomotiv ve demir-çeliğin ana ve yan sanayilerinde sorun var. Belirsizlik ve gelecekle ilgili karamsarlık hem işverenlerde hem işçilerde huzursuzluk yaratıyor. İhracata dayalı şirketlerde şu anda dövizin yükselmesinden kaynaklı olarak sıkıntı gözükmüyor hatta bazı yerlerde işçi alımı bile söz konusu.”
 
Üretim ekonomisine geçmeden krizden çıkışın mümkün olmadığının altını çizen Serdaroğlu, atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Demokratik bir sistem oluşturmak. Halkı yönetim katmanlarına dahil etmek. Tüm insanların gerçek bir krizin varlığına inanacak bir demokratik işleyişi ortaya çıkarabilmek ve üretim ekonomisine geçmek.”
DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.