BİLLUR TUZ’DA SENDİKA DÜŞMANLIĞI
ÇİĞLİ Organize Sanayi Bölgesi´nde bulunan Billur Tuz, TEKGIDA-İŞ Sendikasının tam 40 yıldır sözleşme imzaladığı örgütlü bir fabrikaydı.

ÇİĞLİ Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Billur Tuz, TEKGIDA-İŞ Sendikasının tam 40 yıldır sözleşme imzaladığı örgütlü bir fabrikaydı. 2010 yılı sonunda biten toplusözleşme sonrası, yeniden yetki alabilmek için gerekli çoğunluğu sağlayamadı.
Artık organize sanayideki yüzlerce iş yeri gibi sendikasız bir iş yeri oldu. Fabrikada 23 sendika üyesi işçi çalışırken, 150 dolayında taşeron işçi çalışıyor "Zamanında sendikaya sahip çıkamadık, her şeyi sendika yöneticilerine bıraktığımız için sendikasız hale geldik" diyen işçiler iş yerinde sendikayı yeniden örgütlemekte kararlı olduklarını belirtiyorlar.
Geçtiğimiz hafta yeniden sendika üyeliği başlatan işçilerden 2’si işten atıldı. İşverenin "Sendikadan istifa et, bana isim ver, sana olanaklar sunayım" teklifini sendikalaşmanın Anayasal hak olduğunu söyleyerek kabul etmeyen işçiler işe geri alınmadılar. İşçiler Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayette bulundu. Sendika avukatı aracılığıyla da işe iade davası açarak mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler.
ÇALIŞMA YAPILIYOR Çiğli’de bir araya gelerek toplantı yapan Billur Tuz işçileri yeniden nasıl örgütleneceklerini tartıştı.
Toplantıya Çiğli İşçi Kurultayı Komitesinden Schneider İşçisi Cihan İşçi ve Çiğli İşçi Kurultay Çalışmasını destekleyen Av. Nurettin Özlütaş katıldı. İşçiler, taşeronlaştırmaya göz yumulması bir yana son bir yılda Billur Tuz’un kendi kadrosuna alman 8 kadrolu işçinin sendikaya üye olmak istedikleri halde şube yöneticilerinin sürekli "daha sonra" diyerek işverenin "olur" vermesini beklemesinin işçilerde sendikaya güvensizlik oluşturduğunu ifade ettiler. Şimdi işçiler, kadrolvı ve taşeron ayrımı yapmadan sendikalaştıklarını belirttiler. Fabrikanın her yerinde kalifiye işçilerin taşeron olarak asgari ücretle çalıştırıldığını, patronların istedikleri zaman taşeron işçileri ücretsiz izne gönderdiğini anlattılar.
İş yerinde sık sık iş kazası yaşandığını belirten işçiler yaşadıklarını şöyle anlattı; "İş kazalarının ardından iş güvenliği tedbirleri yerine getiriliyor ve bilirkişi raporu ondan sonra hazırlatılıyor. Raporlarda işçiler hatalı gösteriliyor. Son olarak bir işçinin ayağını forklift ezdi ve ayağına platin takıldı. Kazadan sonra fabrikada forklift sürücülerinin etrafını görebilmesi için aynalar taktırıldı. Hazırlanan raporlarda yine işçi hatalı çıkartıldı." Bunlara son vermek ve kazanılmış haklarını korumak için sendikaya üye olacaklarını belirten işçiler, "Türkiye’nin ilk ve en büyük saygın tuz fabrikası olduklarını söyleyen patronlann işten çıkarttıkları arkadaşlanmıza teklifleri ve tehditleri nasıl saygınlık oluyor anlamadık" dediler. (İzmir/EVRENSEL)