Eğer işyerinden ayrılmanız 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde sayılan haklı fesih nedenlerinden birine dayanmıyorsa, aynı yasanın 17. maddesine göre, işverene önceden bildirimde bulunmanız gerekmektedir.
Sekiz aydır çalıştığım işyerinden ayrılacağım. Kıdem tazminatı hakkım yok. Ancak ayrılacağımı işverene önceden bildirmezsem tazminat ödemek zorunda kalacağım söyleniyor, işverenin benden tazminat isteme hakkı var mı?
Eğer işyerinden ayrılmanız 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde sayılan haklı fesih nedenlerinden birine dayanmıyorsa, aynı yasanın 17. maddesine göre, işverene önceden bildirimde bulunmanız gerekmektedir. İlgili madde, belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa kıdeme göre değişen bir süre önceden bildirimde bulunmasını öngörmektedir, işyerindeki kıdeminiz 8 ay olduğuna göre, bu süre sizin için 4 haftadır.
Yasa maddesinde, "Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır" denmektedir.
Dolayısıyla, eğer iş Kanunu madde 24’teki haklı fesih nedenlerinden biri yoksa ve eğer istifanız önceden bildirimde bulunmayı gerektirmeyen diğer durumlardan (askerlik, emeklilik, kadın işçinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde ayrılması) biri kapsamında değilse, işverene 4 hafta önceden haber vermelisiniz.
Bu 4 haftalık süre içinde günde 2 saat yeni iş arama izni kullanma hakkınız bulunmaktadır, işveren bu izni iş saatleri içinde ve ücretinizden kesinti yapmaksızın kullandırmakla yükümlüdür. İş arama izninizi, bildirim süresinin sonuna doğru toplu olarak da kullanabilmeniz mümkündür.
Bildirimde bulunmazsanız ve işveren yasal yollara başvurursa, 4 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminat ödemek durumunda kalabilirsiniz.