BEN YASA TANIMAM!
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gaziantep´te ulaşım hizmeti veren Gazi Ulaş´ta yaşanan hukuksuz uygulamalara ilişkin konuştu. TÜMTİS üyesi 11 işçinin işten atıldığını belirten Öztürk, şirket müdürü Recep Tokat´ın ´Ben yasa tanımam´ dediğini iddia etti

AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ulaşım hizmeti veren Gazi Ulaş şirketinde Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye 9 işçinin daha iş akdinin feshedilmesi üzerine işten çıkarılanların sayısı ll’e ulaştı. Konuya ilişkin olarak Aydınlık’a konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gazi Ulaş Genel Müdürü Recep Tokat’ın ‘Ben yasa tanımam’ dediğini ileri sürerek, anti demokratik uygulamalara son verilmesi çağrısmda bulundu.
Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, 220 işçinin çalıştığı Gazi Ulaş’ta zorlu bir örgütlenme mücadelesinden sonra 2003 yılında ilk toplusözleşmesini imzalamıştı. Sendika, özelleştirme-taşeronlaştırma saldırılarına, toplu işten çıkarmalara karşı direnişlerle bugüne kadar örgütlülüğünü koruyarak gelmişti. İddiaya göre belediye, Hak-İş’e bağlı Öz Taşıma-İş Sendikası’nı devreye sokarak TUMTİS’in örgütlülüğünü bitirmek için kolları sıvadı. Belediye, hukuksuzluğa işçilerin e-Devlet şifrelerini almakla başladı. Buna karşı çıkanlar ise işten çıkarılmakla tehdit edildi. Bu kapsamda aralarında işyeri temsilcisi de bulunan 2 kişi işten çıkarıldı. Şifresini vermek zorunda kalanlar ise Ekrem Demir TÜMTİS’ten istifa ettirilerek Öz Taşıma-İş’e üye yapıldı. Ardından 9 işçinin daha iş akdi feshedildi.
BASKIYLA SENDİKA DEĞİŞİKLİĞİ
Gelişmeler üzerine Gaziantep’e gelen TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gazi Ulaş’ta yaşanan anti demokratik uygulamaları Aydınlık’a şöyle anlattı: "Bir ay önce raylı taşımacılıkta çalışan 137 işçi Gazi Ulaş’a devredildi. Sendikamız Gazi Ulaş’ta örgütlü. Yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesi var. Dolayısıyla bu işçilerin sendikamızın üyesi olması ve bu sözleşmeden yararlanmaları gerekiyor. Fakat ortada bir sendikal rekabet ve örgütlenmeyi TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gazi Ulaş’ta yaşanan anti demokratik uygulamaları Aydınlık’a anlattı. yapan sendikaların olmamasına rağmen Kenan şirketin müdürleri, belediye başkan yaröztürk ^ dımcıları, yine çeşitli referanslar devreye girerek bu işçilerin tamamım baskıyla Öz Taşıma-İş’e üye yaptılar. Bununla da yetinilmedi. Normalde toplusözleşmeli olan ve sendikamız üyesi olan 2002 yılından beri de Gazi Ulaş’ta çalışan belediye otobüs şoförü arkadaşlarımıza Öz Taşımaİş’e geçeceksiniz diye baskılar başladı."
ESNEK ÇALIŞMA DAYATMASI
Yaşananları, Gaziantep Belediye Başkanı ile görüştüklerini belirten Öztürk, bu tutumun yasadışı olduğunu, şirket müdürlerine, belediye başkan yardımcılarına müdahale edilmesi gerektiğim, işçilerin demokratik olarak sendika seçme hakkı olduğunu anlattıklarını söyledi. "Başkan gerekeni yapacağım söylemişti ama tam tersi oldu" diyen Öztürk sözlerine şöyle devam etti: "Şirketin Recep adında bir müdürü var. ‘Gazi Ulaş belediyeye bağlı bir şirket. Ben yasa, sözleşme tanımam’ diyor. İşçilere esnek çalışma dayatılıyor. ‘Sabahleyin 4 saat çalışacaksınız, eve gidip 5 saat dinleneceksiniz, akşama doğru gelip 4 saat daha çalışacaksınız’ diyorlar. Diyoruz ki bu toplusözleşmeye aykırı, taşımacılık kanununa aykırı, yasal değil. ‘Ben yasayı da toplusözleşmeyi de tanımam’ diyor. Gerçekten tam bir seferberlik hali başlatılmış. Söylemde şu: ‘Herkes safını belirlesin, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ya bu sendikadan istifa edersiniz ya Hak-İş’e geçersiniz ya da işinizi kaybedersiniz." Anti demokratik tutuma karşı üyelerinin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirten Öztürk, emek örgütlerini ve kardeş sendikaları dayanışmaya çağırdı. İşverene de seslenen Öztürk, işten atılan işçilerin işe geri alınmasını ve anti demokratik uygulamalara son verilmesini istedi.