10 Ocak 2015
BEN SENDİKACILARI ÇOK SEVERİM
Bazı sendikacılar beni sevmez; ama ben sendikacıları çok severim.
_10120.jpg)
Bazı sendikacılar beni sevmez; ama ben sendikacılan çok severim. Sendikacılara başlarının belaya girmesini, kendilerine yapılan kanundışı ödemeler nedeniyle sıkıntı yaşamalarını ve büyük miktarlarda parayı geri ödemek zorunda kalmalarını hiç mi hiç istemem.
Bu nedenle sendikacılan bir konuda uyarmak gerektiğini düşünüyorum. Tehlike büyük. Eğer bir sendika üyesi, sendikanın kaynaklarının kanundışı bir biçimde sendikacılara aktarıldığı konusunda cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunur veya iş mahkemesine bir tespit davası açarsa, yıllarca yargılanmak, çok büyük miktarda parayı geri ödemek ve belki hapis yatmak var. Aman ha! Başınızı belaya sokmayın! Uyarılarımı dikkate alın! Siz farkında olmadan yapılan yanlışların sizin geleceğinizi karartmasını engelleyin. Konu, sendikaların genel merkez ve şubelerindeki profesyonel yöneticilere kanundışı bir biçimde yapılan hizmet ödenekleriyle ilgili.
HİZMET ÖDENEĞİ KIDEM TAZMİNATI TAVANINI AŞAMAZ
Bu aralar birçok sendikanın şube genel kurullan yapıldı. Sıra merkez genel kurullarında. Bu genel kurullardan önce sendika yöneticilerine "hizmet ödeneği" adı altmda epeyce yüklü bir para ödeniyor. Bildiğim bir sendikada bu para kişi basma 150 bin lira civarında. Halbuki bu hizmet ödenekleri, kanuna göre, kıdem tazminatı gibi kabul ediliyor ve kıdem tazminatı tavam bu hizmet ödenekleri için de geçerli. Kıdem tazminatı tavanı 2015 yılında her kıdem yılı için 3541 lira. Diğer bir deyişle, 4 yıllık bir çalışma dönemi sonunda bir sendikacının alabileceği hizmet ödeneği de her yıl için 3541 lirayı geçemez. Bu konuda sendikanın genel kurul kararı olsa veya tüzüğünde bu konuda bir hüküm bulunsa bile, genel kurul kararıyla veya tüzük hükmüyle kanun değiştirilemeyeceğine göre, bu para geri alınır. Eğer bir sendika üyesi sendikacıların aldığı hizmet ödeneği miktarım cumhuriyet savcılığına şikayet eder veya iş mahkemesinde tespit davası açtınrsa bu paralan söke söke geri alırlar.
KANUN NE DİYOR?
Olayın hukuki boyutu ne? 1971-2003 tarihleri arasında yürürlükte bulunan 1475 sayılı İş Kanununa 5.5.1981 gün ve 2457 sayılı Kanunla şu ek madde eklendi: "Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurum ve kuruluşların haklannda 1475, 854, 5953 ve 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanmayan personeli ile kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlerin mevzuat veya sözleşmelerine göre kıdem tazminatı niteliğinde yapılan ödemeler kıdem tazminatı sayılır ve bu kanunun 14’üncü maddesindeki esaslara ve miktara göre ödenir." 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanununun 112. maddesi ise şöyledir: "Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurum ve kuruluşlann haklannda bu Kanun ve 854,5953,5434 sayılı kanunların hükümleri uygulanmayan personeli ile kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlere mevzuat veya sözleşmelerine göre kıdem tazminatı niteliğinde yapılan ödemeler kıdem tazminatı sayılır." Sendikalar, "kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurum ve kuruluşlar" dır. Bu düzenlemeye göre, sendika yöneticilerine ödenen hizmet ödenekleri kıdem tazminatı sayılmaktadır ve kıdem tazminatına ilişkin kısıtlamalar hizmet ödenekleri için de geçerlidir. Sendikacılar, aman dikkat! Uyarmak benden; uyarıları dikkate almak da sizden.