BELARUS HALKI DİKTATÖRLÜĞE DİRENMEK İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Bir yandan devlet kontrolündeki sendika federasyonları işçilerin demokratik eylemlerini bastırmaya çalışırken, diğer yandan süt ürünleri, bira fabrikaları ve tütündeki işçiler ise protestoların başlamasından bu yana IUF üyesi BITU gibi bağımsız sendikalara üye oluyor.
9 Ağustos 2020’den bu yana Belarus yetkilileri, seçimlerde yapılan sahtekarlığı barışçıl şekilde kınayan protestolara katılan vatandaşlara yönelik kitlesel bir terör kampanyası yürütüyor.
Baskıya rağmen, diktatörlüğün sona ermesini talep eden işçiler ve öğrencilerin arasında olduğu kalabalıklar hemen her gün kitlesel eylemler düzenliyor. Polis ve özel kuvvetlerin orantısız, benzeri görülmemiş ve artan güç kullanımının bir sonucu olarak bugüne kadar:
• en az 10 kişi öldü
• 80’den fazla kişi kayıp
• aralarında yaşlılar, kadınlar, ergenler ve hatta çocukların da bulunduğu 5.000’den fazla kişi yaralandı
• yaklaşık 30 bin sivil keyfi olarak gözaltına alındı veya para cezasına çarptırıldı
Bir yandan devlet kontrolündeki sendika federasyonları işçilerin demokratik eylemlerini bastırmaya çalışırken, diğer yandan süt ürünleri, bira fabrikaları ve tütündeki işçiler ise protestoların başlamasından bu yana IUF üyesi BITU gibi bağımsız sendikalara üye oluyor.
IUF, Belarus’taki devlet şiddeti dalgasını şiddetle kınıyor. BM’yi, Avrupa Birliği’ni ve tüm devletleri Belarus’taki demokratik harekete yardımcı olmak için tüm siyasi ve ekonomik araçları kullanmaya çağırıyoruz. IUF örgütlü olduğu sektörlerdeki tüm şirketleri, kendi işletmelerinin ve iş ortaklarının insan hakları ihlallerine karışmamasını ve tüm çalışanlarının ayrımcılık korkusu olmadan herhangi bir sivil eyleme tam olarak katılabilmelerini sağlamak için gerekli tüm önlemleri derhal almaya ve gerekli özeni göstermeye çağırıyoruz. İşçi hareketinin tüm örgütlerini de baskıcı sistemin ayrılmaz bir parçası olan, devlet kontrolündeki Belarus Sendikaları Federasyonu’na bağlı kuruluşlarla lişkilerini derhal kesmeye ve Demokratik Sendikalar Kongresi üyelerine mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya çağırıyoruz."
Sendikamız ile Tarımkredi Tedarik ve Tarımkredi Yağ işletmeleri arasında aralık ayı sonunda başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.
İşçinin gözaltına alınması, tutuklanması veya hüküm giymesi durumunda işverenin işçinin iş sözleşmesini, kıdem tazminatını ödeyerek, sona erdirme yetkisi vardır.