BEBEKLER AÇLIKTAN ÖLÜYOR
Mevsimlik işçiler için hazırlanan taslak rapor, işçilerin Vahim´ durumlarını gözler önüne serdi Çoğunluğu kayıt dışı çalışan, bebek ölüm hızının ciddi fark gösterdiği mevsimlik işçiler için hazırlanan raporda yer alan öneriler, sorunları çözmekten uzak.

Trafik kazalarında feci şekilde yaşamını yitiren mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını araştırmak üzere Meclis’te kurulan Mevsimlik İşçilerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu çalışmalarında sona gelinerek, "taslak rapor" oluşturuldu.
Rapor, mevsimlik işçilerin Türkiye’de karşı karşıya kaldığı sorunları gözler önüne serdi. Rapora göre, bebek ölüm hızı mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarında daha fazla. Nedeni ise annelerin çalıştığı için çocuklarını yeteri kadar emzirememesi, çocukların da yeterli beslenememesi.
Öte yandan Cumhuriyet’in daha önce gündeme taşıdığı komisyona bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinin "İşçiler üst üste yolcu alan araçlara binmesin, raylı sistem kullansın" önerisi de rapora girdi.
Raporda, "İşçilerin göç dönemlerinde şehirlerarası ulaşımlarında tren seferleri veya vagon sayısı artırılarak, işçilerin daha ucuz ve güvenli olan tren yolculuklarına yönlendirilmeleri sağlanmalı" denildi.
Asgari ücret şart
Raporda sorunlar ve çözüm önerileri özetle şöyle:
.İşçilerin göç dönemlerinde şehirlerarası ulaşımlarında tren seferleri veya vagon sayısı artırılarak, işçilerin daha ucuz ve güvenli olan tren yolculuklarına yönlendirilmeleri sağlanmalı.
.İşçi aileler naylon, bez, dal ve kamıştan yapılmış iptidai barınaklarda yaşıyor.
.Gölet, sulama kanalı gibi yerlere yakın konaklamalar hijyen sorunlarına ve boğulmalara yol açabiliyor.
.Geçici yerleşim yerlerinde işçilerin asgari sosyal ihtiyaçlarını (tuvalet, banyo, ekmek/ yemek pişirme, çamaşır/bulaşık yıkama) karşılanması için önlem alınmalı.
Çalışan kimyasala maruz kalıyor
.Bebek ölüm hızı mevsimlik tarım işçilerinde daha fazla. Anneler çalıştıklarından dolayı bebekler başta olmak üzere çocuklarının emzirme, beslenme, ilgi görme gibi ihtiyaçlarını karşılayamamakta.
.Tarımda kullanılan kimyasallara maruziyet yüksek. Bunlar ölü doğum ve engellilik gibi oranların artmasına neden olabilmekte.
.Üreme, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi konularda bilgilendirme yapılmalı..