Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
14 Haziran 2018
BAYRAM ŞEKERİ ZEHİR OLMASIN

Bayram öncesinde talebin arttığı şeker, çikolata ve tatlılarda yapılan hileler sağlığımızı tehdit ediyor.

BAYRAM ŞEKERİ ZEHİR OLMASIN

Bayram öncesinde talebin arttığı şeker, çikolata ve tatlılarda yapılan hileler sağlığımızı tehdit ediyor. Ankara Üniversitesi Gıda Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, tüketicileri uyardı: “Etiketsiz merdiven altı ürünlerden uzak durun.”

Çikolatada kakao oranını az tutmak, ya da şekerde sentetik içerikli boyalar kullanmak… Tatlıda Antep fıstığı yerine kurutulmuş bezelye, ceviz yerine bulgur… Tarihi geçmiş şekerlerin yeniden ambalajlanarak tüketiciye sunulması… Bütün bunlar merdiven altı işletmelerin en çok başvurduğu hileler. Ankara Üniversitesi Gıda Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, tüketicilerin gıda alırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli işletmeleri tercih etmeleri uyarısında bulundu. Prof. Dr. Artık şöyle konuştu: “Örneğin çikolata aldınız. Ürünün etiketinde kakao ve kakao yağı yoksa bu çikolata değil kokolin olur. Çikolatanın içine katılan kuruyemişler sağlık için uygun olmayabilir. Üretim izni olan firmalar, devlet tarafından belli aralıklarla denetlenirler. Denetçiler, firmanın bilgisi olmadan ürünü alır ve denetimini yapar ya da bizzat imalathanede denetler. Analiz sonucu olumsuz olursa firmaya ceza verilir. Etiketi olmayan devlet tarafından denetlenmeyen merdiven altı ürünler güvenli değildir. Tüketiciler, ucuz olacağı için tercih ettikleri açıkta satılan, etiketi olmayan, ambalajsız ürünlerin sağlıkları için riskli olduğunu bilmeliler. Tüketici açıkta satılan bir gıdayı alarak uygun olmayan bir ürünü de legalleştiriyor. Bu firmalar, devlete vergi de ödemedikleri için haksız rekabet oluşturuyorlar.”

Hileli ürünü satın alırken anlamak çok kolay değil. Prof. Dr. Artık, “Bunu anlayabilmek için analize gönderiyoruz. Bir bakışta anlamak mümkün olmayabilir. En garantisi, etiketi olan ambalajlı ürünleri tercih etmek” dedi.

BAKLAVADA BULGUR VE BEZELYE

Un, yağ, şeker ve kuruyemiş kalitesi iyi bir baklavanın olmazsa olmazı. Prof. Dr. Artık, “Merdiven altı işletmeler, Antep fıstığı yerine bezelyeyi kurutarak ya da ceviz yerine bulgur, tereyağı yerine ayçiçeği yağı kullanabiliyor. Fındık 60 lira, Antep fıstığı 270 lirayken baklava 10 lira ise tüketici bunun nedenini sorgulamalı” dedi.

 

DİĞER HABERLER
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Coca Cola İçecek arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI MART AYINDA AZALDI
ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI MART AYINDA AZALDI

Ücretli çalışan sayısı martta aylık bazda yüzde 0,1 azalırken yıllık bazda yüzde 2,6 arttı.

ESKİDEN İŞÇİLER NASILDI?
ESKİDEN İŞÇİLER NASILDI?

Benim işçilerle doğrudan ilişkim 1972 yılında başladı. “Eski işçi” dediğimde benim bildiklerim bu yılların işçileridir. Ancak tabii ki daha öncenin işçileri de, “iyice eski işçiler” de var.

FRİTO LAY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
FRİTO LAY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Frito Lay arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.