BASIN İŞ KANUNU’NA DOKUNMAYIN
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), avukatlar, gazeteciler, konusunda uzman akademisyenler; Basın îş Kanunu Değerlendirme Toplantısı´nda bir araya geldi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), avukatlar, gazeteciler, konusunda uzman akademisyenler; Basın İş Kanunu Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya geldi.
Toplantıda hükümetin İş Yasası’na katmayı planladığı Basın İş Kanunu’nun ayrı bir kanun olarak koI runması gerektiği konusunda katılımcılar görüş birliğine vardı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto, "Meslektaşlarımız Türkiye’de her şeye rağmen çok güç koşullarda gazetecilik yapmaya çalışıyor. 5953 sayılı Basın iş Yasası ayrı bir yasa olarak kalmalı. Geride kalan maddelerle ilgili ileri düzenlemeler yasaya eklenebilir. Biz de bu konuda alternatif bir kanun teklifi hazırlayabiliriz" dedi.
Basın iş Yasası’nın aslında gazeteciyi değil "halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı"m koruduğunu hatırlatan konuşmacılar, "Ücret peşin ödenmeli ki, gazeteci görevini rahat yapabilsin" dediler.
Toplantıda Basın İş Yasası’nın tartışmaya açılmasının zamanlamasını "manidar" olarak nitelendiren katılımcılar, iktidarın medya patronlarının baskısıyla Basın iş Yasası’nda peşin ödenmeyen ücretlere getirilen yüzde 5 faiz uygulaması ve kıdem tazminatını tırpanlayacak bir uygulamaya hazırlandığını belirttiler. Basın iş Yasası’na göre çalıştırılmayan ama fiilen gazetecilik yapan kişilerin de haklarının korunması gerektiğine dikkat çeken katılımcılar, Basın iş Kanunu’nun internet gazetecilerini de kapsaması gerektiğini vurguladılar.