‘BARAJ FİİLİ OLARAK 6,5 KAT ARTTI’
DİSK-AR tarafından dün yayınlanan Sendikalar ve Yetki Sorunu Raporunda, işçinin sendika seçme, toplu sözleşme hakkını ortadan kaldırmayı amaçlayan işkolu barajının, dünyada bir örneğinin daha olmadığı vurgulandı.
Raporda, sendikal baskıların ve yasal kısıtlamaların bu düzeyde olduğu koşullarda yeni bir sendikanın yetki alabilmesini sağlayacak ölçüde örgütlenme yapmasının mümkün olmadığı hatırlatılarak, "Yasaya göre bir işçinin toplusözleşme hakkını kullanabilmesi için, o işkolundaki tüm işçilerin yüzde 3’ünü örgütlemiş bir sendikaya üye olması gerekiyor. Bu yükümlülüğü yerine getirmesi için sendikaların işkoluna göre kimi sektörde 2 bin, kimi sektörde 65 bin işçiyi örgütlemesi gerekiyor" denildi.
Resmi Gazete’de önceki gün yayınlanan işkolu istatistikleri üzerinden inceleme yapılan raporda şu noktalar vurgulandı:
– Yeni yapılan yasal düzenleme ve sendika sayılarında SGK verilerinin esas alınması ile birlikte 3 milyon 205 bin sendikalı işçi sayısı, 1 milyona düşürüldü. Yetki tespitinde esas alınan işçi sayısı ise 5 milyon 434 binden 10 milyon 884 bine yükseltildi. Yetki için esas alınan sendikal baraj fiili olarak 6,5 kat artış gösterdi.
– Sektörel birleşmelerle kimi işkollarında sendikal baraj çok ciddi derecede yükseldi. Örneğin hava işkolunda baraj 20 kat artarken, demiryolu işkolunda 26 kat, kara taşımacılığında ise 5 kat arttı.
– Önceki yasa döneminde toplu iş sözleşmesi imzalayabilen 52 sendika varken, yeni yasa ve yüzde 1 barajının uygulanması ile birlikte toplu iş sözleşmesi imzalayabilen sendika sayısı 43’e düştü.
– 2016 yılı Temmuz ayından itibaren uygulanacak olan yüzde 2 barajı ise, Hak-İş’e bağlı 3, DİSK’e bağlı 3, Türk-İş’e bağk 7, toplamda ise en az 13 sendikayı baraj altında bırakma riskim barındırıyor ve bu sendikalara üye 145 bin işçi için toplusözleşme hakkının gaspı anlamına geliyor. Aynı zamanda Basın, Yayın ve Gazetecilik sektöründe ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolunda yetkili sendika kalmıyor. Buna göre iki sektördeki toplam 385 bin işçi için toplusözleşme yapacak sendika bulamayacak. .
– 2018 yık Temmuz ayı sonrasında ise yüzde 3’lük baraj uygulanacak. Dolayısıyla yüzde 2’nin üzerinde ancak yüzde 3’ün altında olan 7 sendika daha, yüzde 3 barajının uygulanması ile birlikte baraj altında kalabilecek. Bu durum söz konusu sendikalara üye olan 105 bin işçi için ciddi bir hak kaybı yaratacak.
– Yeni yasa ile birlikte barajın kademeli olarak yüzde 3’e çıkmasıyla toplamda en az 27 sendika baraj altında kalma ve toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini yitirme tehdidi ile karşı karşıya kalacak.