BARAJ ENGELİNE 2 YIL ÇÖZÜMÜ
İŞKOLU barajını aşamadığı nedeniyle toplusözleşme hakkından mahrum kalan isçi sendikaları için Ocak ayının ilk haftası bir araya gelen Türk-lş, Hak-İş ve DİSK, bu sendikaları barajdan iki yıl muaf tutacak bir protokol imzaladı ve Çalışma Bakanlığı´na sundu.
_10139.jpg)
İŞKOLU barajını aşamadığı nedeniyle toplusözleşme hakkından mahrum kalan isçi sendikaları için Ocak ayının ilk haftası bir araya gelen Türk-lş, Hak-İş ve DİSK, bu sendikaları barajdan iki yıl muaf tutacak bir protokol imzaladı ve Çalışma Bakanlığı’na sundu.
Bilindiği gibi 7 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile bazı işkolları birleştirildi, işkolu barajı da yüzde 10’dan yüzde 1’e indirildi. Yapılan yasal düzenleme ve sendika sayılarında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinin esas alınması ile birlikte 3 milyon 205 bin sendikalı işçi sayısı, 1 milyona düştü.
Yetki tespitinde esas alınan işçi sayısı ise 5 milyon 434 binden 10 milyon 884 bine yükseldi. İşkollarının birleşmesiyle birlikte bazı işkollarında çalışan işçi sayısının çok artmış olması, Sosyal-İş ve Deriteks gibi birçok sendikanın baraj altında kalmasına ve toplusözleşme yetkisinin ortadan kalkmasına neden oldu.
Örneğin 2009 Temmuz Ayı İstatistiklerinde ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar işkolunda çalışan toplam işçi sayısı 436 bin 794, Sosyal-İş’in üyesi sayısı ise 43 bin 914 idi. Bazı işkollannın birleşmesiyle birlikte yeni SGK verilerine göre açıklanan 2013 Ocak Ayı İstatistiklerinde ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar işkolunda çalışan toplam işçi sayısı 2 milyon 151 bin 600’e çıktı, Sosyal-İş’in üye sayısı ise 7 bin 246’ya düştü. Kısaca işkolunda çalışan işçi sayısı 5 katına çıkarken sendika üye sayısı ise 10’da 2’sine düştü. Böylece baraj altında kalan Sosyal-İş toplusözleşme ehliyetini kaybetti.
İşkolu barajını aşamayan sendikaların sorununu çözmek için uzun süredir görüşmeler yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), en son 6 Ocak’ta bir araya geldi. Yapılan görüşmede mutabakat sağlanarak Çalışma Bakanlığı’na sunuldu.
MUTABAKAT METNİNDE NELER VAR?
Mutabakat metni yasalaşırsa, Çalışma Bakanlığı tarafından en son yayımlanan 2009 Temmuz Ayı İstatistikleri sonrasında 15 Eylül 2012 tarihine kadar kurulmuş Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne üye konfederasyonlara bağlı sendikaları kapsayacak.
Söz konusu mutabakat metninde, 2009 Temmuz Ayı İstatistiklerine göre işkolu barajını aşmış ancak 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile birlikte baraj altında kalmış olan sendikalara toplusözleşme imzalamış oldukları işyerlerinde/işletmelerde bir dönem daha toplusözleşme hakkı tanınacak.
Toplusözleşme yetkisi almış ancak yeni yasa nedeniyle toplusözleşme yapamamış işyerlerinde de o sözleşmeyi bitirebilme imkanı getirilecek. Bu mutabakat metninin yasalaşmasından itibaren aynı sendikalar işkolu barajından iki yıl süreyle muaf tutulacak ve bu süre zarfında istedikleri işyerinde örgütlenebilecek.
BEKO:BARAJ OLMAMALI
Aydınlık’a konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikalara üye işçilerin 2009 yılında yapılmış olan toplusözleşmelerde ekonomik, demokratik ve sosyal anlamda kazanımlar elde ettiğini, bu mevcut hakları korumak için diğer işçi konfederasyonlarıyla bir araya gelerek protokol hazırladıklarını söyledi.
Beko, protokolün kabul edilmesi halinde mevcut hakların bir dönem daha korunacağını belirtti.
Sendikal baraja ilişkin de görüşlerini dile getiren Beko, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gündeme geldiğinde barajsız, yasaksız bir sendika konusunda mücadele verdiklerini belirterek, "Bu yasa anti-demokratik bir yasa. İşkolu, işletme ve işyeri barajı kesinlikle olmamalı" dedi. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) sendikal barajlara karşı olduğunu hatırlatan Beko, "Ülkemizde de ILO şartlarının uygulanmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.