BAKANLIK YETKİYİ UNUTTU
Metal işkolunda grup toplu iş sözleşmeleri Eylül ayıyla birlikte başlıyor. Sektörde yaklaşık 150 bin işçi sözleşme kapsamında. Ancak toplu sözleşme süreci yasal olarak başlatılamıyor. Bakanlık anayasal güvence altında olan bu hakkın kullanılmasını 8 aydır engelliyor.

Metal işkolunda grup toplu iş sözleşmeleri Eylül ayıyla birlikte başlıyor. Sektörde yaklaşık 150 bin işçi sözleşme kapsamında. Ancak toplu sözleşme süreci yasal olarak başlatılamıyor. Bakanlık anayasal güvence altında olan bu hakkın kullanılmasını 8 aydır engelliyor.
Çalışma Bakanlığı ne son iş kolu istatistiklerini açıklayabiliyor, ne de yeni sendikalar yasasını TBMM gündemine getirebiliyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yeni yasama yılıyla birlikte bir türlü gündeme alınamayan sendikalar yasasının öncelikli olarak görüşüleceğini açıkladı. Ancak, işverenlerin kıdem tazminatı fonunun yasalaşmasından önce sendikalar yasasının çıkmasını istememeleri asıl engel olarak değerlendiriliyor. Bundan dolayı da işçi sendikalarına toplu iş sözleşmesi (TIS) imzalama yetkisi verilmiyor.
Sendikalar sadece yeni örgütlendikleri değil, daha önceden yetki alarak TİS imzaladıkları işyerleri için de aynı sorunu yaşıyor. Bakanlık, sekiz aydır hiçbir sendikaya yetki vermiyor. Sendikalar, Çalışma Bakanlığı’nın bu tutumunun anayasaya ve 2822 sayılı Toplu iş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasası’na aykırı olduğunu söylüyor.
Bakanlık anayasal güvence altında olan bu hakkın kullanılmasını 8 aydır engelliyor. MESS Grup Toplu iş Sözleşmelerinin başlayacağı 1 Eylül tarihine kadar metal işçileriyle birlikte 500 binin üzerinde işçi mağdur durumda. Çalışma Bakanlığı giderek büyüyen sorunun çözümü için yasal olarak adım atamasa da işçi ve işveren konfederasyonlarına 2009 rakamlarının geçerli olmasını önerdi ancak bu öneriye Hak-İş karşı çıktı.
‘Artık yetki beklemeyelim’
DİSK Genel SEKRETERİ ve Birleşik Metal-Iş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, artık Bakanlığı beklemeyeceklerini belirterek, "Artık kavga gerekiyorsa kavga edeceğiz" dedi. Serdaroğlu, kendileriyle masaya oturmak isteyen işverenlerle masaya oturacaklarını belirterek, "Tüm örgütlü olduğumuz işyerlerinde yetki beklemeden toplusözleşme prosedürlerini başlatacağız, işverene işte üye sayımız, işte taleplerimiz diyeceğiz. Kabul etmezlerse üretimden gelen gücümüz var" diye konuştu.
Adnan Serdaroğlu, sözleşme sürecinde gerek bakanlıktan, gerekse sendikalar ve konfederasyonlardan kaynaklanan sorunun fırsata çevrilebileceğini ifade etti. Mayıstan beri metal sektöründe Çalışma Bakanlığı’ndan yetki beklediklerini söyleyen Serdaroğlu, bakanlıktan yetki almanın sadece Türkiye’de sözkonusu olduğunu söyledi. Serdaroğlu diğer sendikalara da çözüm için çağrı yaptı. Serdaroğlu, "Yetkiyi beklemeyelim sözleşmeleri başlatalım. Böylelikle ILO’ya uygun toplusözleşmeler yapabilir ve yasayı değiştirtebiliriz."