Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
28 Kasım 2011
AYDINLIK KENDİ MATBAASINI KURDU VE ÇAĞRI YAPTI

Aydınlık gazetesi zoru başardı ve kendi matbaasını kurdu. Aydınlık ilk çıktığı günden bu yana dikkat çeken manşetlere imza attı. Bazen yayımladığı haberlerle bazen uğradığı baskınlarla gündeme geldi.

AYDINLIK KENDİ MATBAASINI KURDU VE ÇAĞRI YAPTI

       Aydınlık gazetesi zoru başardı ve kendi matbaasını kurdu. Aydınlık ilk çıktığı günden bu yana dikkat çeken manşetlere imza attı. Bazen yayımladığı haberlerle bazen uğradığı baskınlarla gündeme geldi. Son günlerde ise Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybeden MİT üst düzey yöneticisi Kaşif Kozinoğlu’na ait mektuplarla gündemde. Bu arada gazetenin muhasebesi de MALİye Bakanlığı’nca incelemeye alındı. Bir yandan zorluklara boğuşan Aydınlık, geçtiğimiz hafta 8.500 ortalamayla büyük bir çıkış yakaladı.

Son günlerde günlük tirajı ise 70 bine yaklaşmış durumda.

       Aydınlık, matbaa kuracağını geçtiğimiz aylarda ilan etmişti. Okurlarına da destek olmaları için çağrı yaptı. Okurlarının desteğiyle zoru başaran gazete Cumartesi günlü sayısını matbaasında bastı. O gün matbaada yaşananları da bugün okurlarıyla paylaştı. İşte Aydınlık’ın matbaasının kuruluş hikayesini gazetenin Genel Müdürü Mehmet Sabuncu anlattı:

Satışlarımız 70 bine dayandı

       Mehmet Sabuncu, Aydınlık matbaası fikrinin Ulusal Kanal’daki programda, okurlara yapılan bir vaatle başladığını anlatıyor. Sabuncu programda "Eğer Aydınlık’ın tirajı yüksek olursa 3 ilde matbaa kuracağız" şeklinde çağrı yaptığını ifade ediyor. Peki bu çağrıdan sonra neler yaşandı?

       Mehmet Sabuncu: Biz matbaa kampanyasını başlattıktan sonra Aydınlık okurları gazeteyi satın alarak bize destek oldu. Satışlarımız gazete çıktığında 70 bin civarıydı. Son 8 aylık dönemde satışlarımız ortalama 45-50 bin civarındadır. Bu ayın ortalamasının da 70 bine dayandığını görüyoruz. Tahminimce yakın zamanda da 70 bini de geçeceğiz. Bunun sebebi de şudur; Türkiye’de bir Aydınlık gazetesi var bir de öteki taraftaki gazeteler var. İstanbul ve çevresine dağıttığımız gazetemiz için İstanbul matbaamızı kurduk. Verdiğimiz sözü yerine getirdik.

Sırada Ankara ve İzmir var

       Okurlar için bundan sonraki ikinci sözün Ankara ve İzmir matbaası olduğunun altını çizen Sabuncu,  "Aydınlık gazetesinin önceki gün kendi matbaasında basıldığı tarih bir milattır" diyor.

Aydınlık matbaası neden milat?

       Sabuncu: Aydınlık bundan sonra daha da güçlenmiştir. Çünkü biz Aydınlık’ı çıkarırken matbaaa için hangi kapıya gittiysek geri çevrildik. Düşüncelerimiz tamamiyle birbirine zıt olmasına rağmen yalnızca Yeni Asya matbaası bize kapılarını açtı. Yeni Asya’ya teşekkür ediyoruz. Bizim matbaamızın kapıları da onlara açık, istediği zaman gelip gazetelerini basabilirler. Şimdi Aydınlık gazetesini ben basmıyorum diyebilecek hiç kimse kalmadı. Biz bundan sonra Aydınlık gazetesi olarak daha güncel, daha temiz, çiçek gibi bir gazeteyi okurlarımızla buluşturacağız. 15-20 gün sonra gazetemizin baskısı daha da iyi olacak. Okurlarımıza verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

       Sabuncu, matbaada bazı eksiklerin olduğuna da dikkat çekiyor. Kalıp makinesinin olmadığını belirten Sabuncu, "Kalıp makinesi de alacağız ve ozaman daha da güçleneceğiz" diyor. Sabuncu, kalıp makinesi yokluğundan kaybedilen zamanın, makine temin edildikten sonra daha güncel bir gazete yaratmak için kullanılacağını ifade ediyor.  

Türkiye’yi savunmak için günlük gazete

       Halkın iradesine inanan Aydınlık gazetesinin matbaa kurma cesaretini göstermesi ve bu yükün altına girmesi nasıl oldu?

       Mehmet Sabuncu, bu sorumuzu Aydınlık’ın haftalık dergiden günlük gazeye geçiş sürecini anlatarak şöyle yanıtlıyor:

       "Ben uzun süreden beri piyasasının içindeyim. 1978’deki Aydınlık’ın da üretiminde yer aldım. Biz hiçbir zaman ‘Paramız olsa da gazete çıkarsak’ demedik. Biz oturduk ve şunu düşündük: "Bugün Türkiye’nin günlük gazeteye ihtiyacı var mı?" "Evet lazımdır" kararını verdiğimiz anda paramız var veya yok diye düşünmedik. "O zaman bu gazeteyi kuracağız dedik." 1 Mart’ta çıkan Aydınlık gazetesi de okurlarıyla böyle buluştu. "Bugün Türkiye’yi savunmak için bir günlük gazeteye ihtiyaç vardır. O gazeteyi yaratmamız lazım" dedik. Biz 200 bin lirayla başladık gazetemizi kurmaya ve 2 ayda gazeteyi kurduk. Aydınlık ne zaman okuyucusuna gitse okuyucumuz bize kat be kat karşılığını vermiştir. Ben gazete 1 Mart’ta çıktığında çok heyecanlı olduğumu belirtmiştim. 25 Kasım’da kendi matbaamızda baskıya girdiğimiz de ilk günün beş katı daha heyecanlandım. Günlük gazetenin çıkmasından daha da önemliydi kendi matbaamızda baskıya girmek."

‘Gazetemizi katırlarla taşıyalım’

       Mehmet Sabuncu, Aydınlık’ın 1 Mart’ta okuyucularıyla buluşmadan önce matbaa sıkıntısı yaşadığını söylüyor. Hiçbir matbaanın cesaret edip Aydınlık’ı basamadığını belirten Sabuncu, 1 Mart öncesinde yaşanan şu diyaloğu aktarıyor:

       "Önceki Genel Yayın Yönetmenimiz Ferit İlsever de yaşadığımız bu matbaa sıkıntısı nedenyile şöyle demişti: ‘Arkadaşlar çevre illere bakın. Eğer çevre illerde basacak yer bulursak ibreti alem için, bizim gazetemizi basmaya yüreği olmayanlara göstermek için şehir dışında basalım gazetemizi. Eşeklere, katırlara yükleyelim getirelim İstanbul’da dağıtıma verelim’ demişti. Biz ona da hazırlıklıydık."

Matbaada ilk baskı

       Sabuncu, 25 Kasım günü ilk baskının yapıldığı gün yaşanan o ilginç anıyı bize şöyle aktarıyor:

       "İki hafta öncesinde, 25 Kasım’da gazetemizi kendi matbaamızda basalım diye karar aldık. 25 Kasım Cuma günü sabahtan Yeni Asya matbaası sorumlusu Sait Bey’e telefon açtım: "Biz bugün gazetemizi kendi matbaamızda basma kararı aldık ama her ihtimale karşı kalıpları sizin matbaaya da gönderelim. Siz de ekibinizi göndermeyin. Herhangi bir aksiliğe karşı önlem almış olalım" dedim. Sait Bey de kabul etti. Telefon kapandıktan 20 dakika sonra Sait Bey beni aradı: "Mehmet Bey makinemiz parça kırdı. Biz de başka bir matbaada basacağız" dedi. Bu da bizim için sürpriz oldu. Ya aksilik çıkarsa diye düşünmeye başladık. Kendi matbaamızda baskıya girdik ve hiçbir sorun yaşamadan baskımızı yaptık. Sonra hemen Yeni Asya’dan Sait Bey’i aradım: "Biz baskımızı sorunsuz yaptık siz de durum nedir?" diye sordum. Sait Bey de "Bizim 4 bin kadar kaldı. Buradaki matbaada da arıza çıktı" dedi. Ben de ona bizim matbaada basmayı teklif ettim."    

İşçiler Aydınlık’ta çalışmak istiyor

       Sabuncu’ya matbaa personelini soruyoruz. Kendi matbaasında ilk baskıyı yapacak olan personelin duygularını Sabuncu şöyle anlatıyor:

       "Bana hergün 2-3 kadroluk telefon geliyor. Hatta şu anda çalışanlardan dahi telefon geliyor. "Biz şu anda çalışıyoruz ama Aydınlık’ın matbaasında çalışmak istiyoruz" diyorlar. Gazetede ve matbaada çalışanlar, 15-20 gün içerisinde Aydınlık ailesine katılıyor ve kendi gazetesi kendi matbaası diye bağlanıp öyle çalışıyor. Matbaa personelimiz işe başlayalı bir ay bile olmadı ama ekibimiz kendi gazetesini basıyormuş sevinciyle çalışıyor. 

Banka kredisi değil Aydınlık kredisi

       Aydınlık’ın itibarı farklıdır. Aydınlık’ın adının duyulduğu yerde güler yüz ve sıcak sohbet olur. Aydınlık’ın matbaa ve kağıt piyasasındaki itibarını Sabuncu’dan dinleyelim:

       "Matbaa piyasasında ve kağıt piyasasında Aydınlık’ın kredisi vardır. Aydınlık gazetesi 1978’de darbeyle durdurulduktan sonra biz Cahaloğlu’ndaki kağıtçılara ve matbaalara borcumuzu ödedik. Onlar bize aynen şunu dedi: "Siz buranın yolcusu değilsiniz, hancısısınız." Bugün piyasada kimse kağıt bulamazken biz bir telefonla istediğimiz şehre istediğimiz kadar kağıt yıktırabiliriz. Bunlar tamamen Aydınlık’ın kredisidir. Banka kredisi olmayabilir. Aydınlık isminin tek başına kredisi vardır: Aydınlık Kredisi. Gazetemiz çıktıktan 3 ay sonra piyasada genel bir kağıt sıkıntısı yaşandı. Hürriyet ve Sabah gazetesi gibi gazeteler de kağıt bulamadı. O dönemde biz Aydınlık olarak telefon açtığımızda bütün matbaalarımıza kamyonlarla kağıt yıkıldı. Matbaa makinemiz de bu krediyle alınmıştır. Bize matbaa makinesini veren kişi bizim tahsilatta zorlanmayacağımızı bilir."

Aydınlık’ın bileği bükülmez

       Sabuncu, Aydınlık matbaasının sağlayacağı katkıları tek tek sıralıyor: 

       "Aydınlık’ın bileği bükülmez. Aydınlık, matbaa bulmadık gazetemizi basamayacağız gibi sorunlar yaşamaz. Son dönemde bütün gazeteler kuşe kağıda geçiyor. İşte bu makyajdır. Türkiye’de makyajı kaldırın gazetelerden bomboş bir kağıt bulursunuz. Aydınlık gazetesinde makyaj yoktur. Aydınlık haberleriyle satar. Aydınlık, Türkiye’yi savunduğu için satıyor. Şimdi diğer gazetelerde kuşe kağıda geçmeye çalışıyormuş. 250-300 bin satan kuşe kağıt bir gazete para kazanamaz. Ben 30 yıldır bu işi yapıyorum. Hepsi zarar ediyor. Fakat bu değirmenin suyunun nerden geldiğini kimse soruşturmuyor. Öte yandan biz Kozinoğlu’nun mektubunu yayımlamaya devam ediyoruz bize denetleme yapılıyor. Bize niye denetleme yapıyorsunuz? Biz devletten alacaklıyız. Bizim 9 bin lira devlete borcumuz var ama 500-600 bin lira da devletten alacağım var. Soruşturma yapacaklarsa Erdoğan’ın 8 hesabını soruştursunlar. Bizim hesabını veremeyeceğimiz bir kuruşumuz yok." 

Gazetelere çağrı

       Son olarak Mehmet Sabuncu’nun gazetelere çağrısı ise şöyle: Türkiye’yi savunan ve bağımsızlığını isteyen bütün yayın organlarına çağrı yapıyorum. Gazetelerini matbaamızda basabiliriz. 

DİĞER HABERLER
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR
İŞSİZLER ÖDENEĞE ERİŞEMİYOR

Koşulların ağır olması ve kaynakların amacı dışında kullanılması nedeniyle işsizlik ödeneğinden yararlananların sayısı azılıyor.

EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ
EMEKÇİNİN GREV HAKKI İADE EDİLDİ

AYM, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME
YABANCI GİRİŞİNDE UMUT VERİCİ GELİŞME

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı menkul kıymet istatistikleri seçimden sonraki haftada yabancıların hem hisse senedi, hem devlet iç borçlanma senedi alarak döviz getirdiklerini gösteriyor.     

İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.