AYÇİÇEĞİNDE YÜZDE 25-75 VERİM KAYBI YAŞANIYOR
Türkiye’nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Trakya’da etkili olan kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde büyük verim kaybı yaşandı.

Edirne’de Bu yıl 1 milyon 210 bin, Tekirdağ’da 1 milyon 600 bin, Kırklareli’nde ise 1 milyon 100 bin dekarlık alanda ayçiçeği ekimi yapıldı, bölgede hasat tamamlandı.
Trakya çiftçisi Bu yıl verim ve kalite açısından son dönemlerin en düşük üretim sezonlarından birini yaşadı. Verim kaybı bölgesel olarak değişmekle birlikte yüzde 25 ile yüzde 75 arasında değişti.
Bu yıl kötü bir sezon geçirdiklerini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Şöyle devam etti: “Genel yıllar ortalamasına baktığımızda Edirne’de dönüm başına ortalama 200 kilogram verim alıyorduk. Bu yıl ortalama 150 kilogramda kaldı, %25’lik düşüş var. Bazı yerlerde verim çok düşük kaldı. Fiyatların çok iyi olmadığı yıllarda verimin de düşük olması üretici zora sokuyor. Sürdürülebilirliği zorlaştırıyor.”
Geçen yıl kurak alanlarda 220 kilogram verim, 45 ile 47 yağ oranında ayçiçeği hasadı gerçekleştirdiğini hatırlatan Kırklareli Ziraat Odası başkanı Ekrem Şaylan’da “ Bu yıl en iyi olan yerlerde 70-80 kilogram ortalama verim aldık. Yağ oranı da 40’ın üzerine pek çıkmadı. Yağ oranı kurak yerlerde maalesef 37’lere kadar düştü” diye konuştu.