AVRUPA’NIN GARSONU OLDUK
Yunanistan’ı iflastan kurtarması beklenen, ancak sert kemer sıkma politikaları koşuluna bağlanan kredi ile ilgili görüşmeler sürerken işçi sendikaları genel grev kararı aldı.
Yunanistan’ı iflastan kurtarması beklenen, ancak sert kemer sıkma politikaları koşuluna bağlanan kredi ile ilgili görüşmeler sürerken işçi sendikaları genel grev kararı aldı.
İflasın eşiğindeki Yunanistan’da Papandreu hükümeti güvenoyu peşine düşerken işçi sendikaları “daha çok kemer sıkma politikalarını” içeren kredi dilimi ile ilgili görüşmeler sonuçlanmadan genel grev çağrısı yaptı. Bu arada Avro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’a ödenmesi gereken kredi dilimini, sert kemer sıkma tedbirleri koşuluna bağlayarak erteledi. Önlem paketinin bugün güven oylamasına sunulması bekleniyor.
G7 ülkeleri maliye bakanları, 12 milyar Avro’luk 5’inci dilim krediyi 28 milyar Avro’luk yeni harcama kesintileri ve ekonomik reformların temmuza kadar Meclis’ten geçirilmesi koşuluna bağladı.
Kredi paketi, bütçe kısıtlamaları ve özelleştirilme içeriyor. Yunanistan’ın en güçlü işçi sendikası GSEE, “IMF ve AB’nin dayattığı bu pakete karşı çıkıyoruz. Parlamentoda gelişecek olayları takiben 48 saat sürecek genel greve gidilecektir” açıklamasında bulundu. Ülkenin en büyük elektrik üreticisi DEI de uzun sürecek elektrik kesintileri konusunda uyarıda bulundu.
‘Bizi garson yaptılar, AB’den çıkmak istiyoruz’
Yunanistan, emek dünyasının otoritelerinin de gündeminde. soL.org.tr sitesinin haberine göre, Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Genel SEKRETERİ Yorgos Mavriko, iflasın eşiğindeki ülkede çalışanların taleplerini şöyle özetledi:
Yunanistan’ın söz konusu borçlarını halk kabul etmiyor. Çünkü bu borca yol açan halk değil, o yüzden işçiler, emekçiler borcun gerçek kaynağına vurgu yapan bir eylemlilik sürecindeler.
AB üyeliğinden önce Yunanistan’da 5 büyük tersane vardı ve 27 bin işçi çalışıyordu. AB kararı ile bu tersaneler kapatıldı. AB’den yardım geldi, ancak bu gibi işletmeleri kapattırmak amacı ile verildi. Yunanistan tarımı üyelikten önce yüzde 30 iken yüzde 8’e geriledi.
Bizden istenen sadece turizm hizmetidir. Yunanistan Avrupa’nın garsonu gibi çalışıyor. Yunanistan’da çalışanların maaşı Almanya’da çalışanların maaşının yüzde 30’una, Fransa’dakilerin ise yüzde 35’ine denk geliyor.
Bizim amacımız AB’den çıkmak. AB üretimi yok etti. Soluduğumuz hava dışında her şey özelleştirildi. Ülke krizde ancak sermaye para kazanmaya devam ediyor. Söz konusu sermayenin hırsızlığıdır. Şu an Yunanistan’da özgürlükler kısıtlanmaya başladı. Örneğin komünizm propagandası yapan partilere karşı yeni yasa çıkarılıyor. Partilere seçime girebilmek için AB Anayasası’nı onaylama şartı getiriliyor. Bu durumda Avrupa’daki komünist partiler seçime giremeyecek.