AVRUPA’DA ET TÜKETİMİ AZALIYOR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile OECD’nin yayınladığı rapora göre Avrupalılar et yerine süt ürünleri ve sebzeye yöneliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün hazırladığı ortak rapora göre Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya’da et tüketiminde büyük düşüş yaşanıyor. Uzmanlar gelecek 10 yıl içinde bu düşüşün hızlanarak artmasını öngörüyor. Rapora göre, bu gelişmede çevre ve sağlık bilincinin gelişmesi önemli rol oynadı.
Tüketicilerin kırmızı et yemekten uzaklaştığı ve bunu sebze-meyve ve süt ürünleriyle ikame ettiği kaydedildi. Tahminlere göre Avrupa Birliği ülkelerinde 2018 ile 2020 arasında ortalama 38 bin 442 kiloton olan yıllık et tüketimi, 2030 yılında 37 bin seviyesine gerileyecek. Aynı rapora göre, Türkiye’de 2018 ile 2020 arasında ortalama 3 bin 246 kiloton olan yıllık et tüketimi düşmek bir yana, 2030’da 3 bin 777 kilotona çıkacak. Yine de gelecek on yılda et tüketimindeki artışın geçen on yıldaki artışa göre az olacağı belirtiliyor.
Raporda korona salgını sırasında alman tedbirler karşısında tarım ve gıda sektörünün dayanıklı olduğu ifade edildi. Ancak gelir düşüşü ve gıdada tüketici fiyatlarının artması insanların sağlıklı gıdaya erişimini zorlaştıran nedenler olarak not edildi.