AVRUPA İÇİN GREV VAKTİ
Avrupa’da işçi sınıfı ayakta. Almanya’da bugün sendikaların çağrısıyla genel greve gidilirken Fransa’da işçiler sokağı terk etmiyor. Polonya’da da öfkeli madenciler, AB Komisyon Başkanı’nın ‘tabutunu’ taşıdı.
Neoliberal politikalar ‘mezara’
Avrupa’da isyan dalgası sürüyor. Almanya’da, Fransa’da, Polonya’da işçi sınıfının grev, eylem çağrıları devam ediyor. Hükümet karşıtı protestolara evrilen emeklilik reformu karşıtı protestolar da Fransa sokakları ateşe verilirken Almanya’da da bugün hayat duracak. Almanya ulaşım sektöründe Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Verdi) ile Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası’nın (EVG) ortak grevinden şehir içi ve şehirlerarası tren ve hava trafiğinin yanı sıra gemilerin ve otobanları kullanacak olan araç sürücülerinin de etkilenmesi bekleniyor. Bugün için planlanan ülke çapındaki büyük grevle sendikalar, Almanya tarihinin en büyük grevlerinden birine hazırlanıyor. Polonya’da da madenciler sokağa indi. Varşova’daki Avrupa Birliği Komisyonu Ofisi önünde bir araya gelen kömür madencileri 2027’de yürürlüğe girecek olan AB Komisyonu metan gazıyla ilgili direktifine tepki gösterdi. Madenciler, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in fotoğrafını yapıştırdıkları tabutu taşıdı.
REFORMUN EMEKLİLİĞİ YAKIN
Fransa’da halkın hükümete karşı öfkesi her geçen gün büyürken Fransa’nın Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, Fransız Journal De Dimanche (JDD) gazetesine verdiği demeçte, protestolara sebep olsa da reformu geri çekmeyeceklerini belirtti. “Şiddetin haklı veya müsamaha gösterilebilir bir tepki olacağı fikrinin yerleşmesine müsaade edemeyiz” ifadesini kullanan Veran, yürütmenin yeniden düzenleme yapacağı bir yol haritasıyla devam edeceğini vurguladı. Veran, “Emeklilik reformu, reformun emekliliği gibi bir duruma düşmeyecek” yorumunu yaptı. İşçiler ise reformun ve hükümetin emekliliğinin yakın olduğunu vurguladı.
16 Mart’ta alınan kararın ardından Fransa’da protestolar başladı. Polisin sert müdahale ettiği protestolarda yaklaşık 900 gösterici gözaltına alındı. Gösteriler sırasında bazı gazetecilerin ve gözlemcilerin polislerce darbedildiği görüntüler tepkilere yol açmıştı.