ASGARİ ÜCRET ZAMMI VERGİLERE GİTTİ
Yeni yılla birlikte gelen vergi artışlarını değerlendiren uzmanlar, asgari ücret artışının vergilere gittiğini söyledi. Asgari ücretteki toplam artışın 5.32 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Esfender Korkmaz, bu rakamın yüzde 9.32 olması gerektiğini savundu.
Brüt asgari ücreti yılın ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı içinse yüzde 4.4 arttıran hükümet, MALİye Bakanlığı’nca belirlenen vergilerdeki yeniden değerleme artışıyla asgari ücretliye yaptığı zammı geri aldı. Asgari ücretteki artışın büyümenin altında kaldığını ifade eden Prof. Dr. Esfender Korkmaz, asgari ücretteki ortalama artışın yüzde 8.61 değil yüzde 5.3 olduğunu kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in açıkladığı yüzde 8.61 oranındaki artışın yalnızca 2013’ün ikinci 6 ayı için olduğunu belirten Korkmaz, "Çalışma Genel Müdürlüğü İstatistik Dairesi, bakanın yanlışını düzeltti. 2013 yılı Asgari Ücretin, 2012 yılma oranla yüzde 5.32 zamlandığını açıkladı" dedi.
Büyümeden pay verilmedi
Asgari ücretteki yüzde 5.32’lik artışın ancak hedef enflasyonu kurtardığını ifade eden Korkmaz, "Kaldı ki 2013 yılında enflasyonun yüzde 5’e inmesi çok olası değil. Bu şartlarda asgari ücretliye, 2013 yılında beklenen yüzde 4 büyümeden refah payı verilmeşartlarda asgari ücrete, 2013 yılı için ortalama yüzde 5.32 değil, 9.32lik artış yapılması gerekirdi" şeklinde konuştu.
Yılın ilk yarısında, asgari ücretlinin eline geçen net miktarın 774 lira olduğunu hatırlatan Korkmaz, şunları söyledi: "Fakat asgari ücretlinin işverene maliyeti 1189 liradır. Arada 415 lira fark var. Bu demektir ki asgari ücret üzerinde vergi ve prim payı yüzde 35’tir. Kaldı ki, net asgari ücret 701 liradır. Aradaki fark olan 73 lira vergi iadesidir."
Vergi oyunlarıyla işçinin boğazını sıktılar
Siyasi iktidarın, 8.3 milyar dolar getirmesi mümkün olan köprü ve otoyol gelirlerini 3.2 milyar eksiğine kırdırdığını savunan Korkmaz, "Milleti zarara sokuyor. Ancak iş işçiye gelince vergi oyunları ile işçinin boğazını sıkıyor. İstihdam üstündeki yüksek oranlar, istihdamı kösteklemekte ve kayıt dışı istihdamı artırmaktadır" diye konuştu.
Daha diğer zamlar açıklanmadı
Asgari ücret daha ikinci yarıyılı zammını almadan bütün maktu vergilerin yeniden değerleme oranında artırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Konukman, "Asgari ücrete yılın ilk 6 ayı için yüzde 4.1, ikinci 6 ay için ise yüzde 4.4 zamdan sonra 7.8 vergi zammı koyarak yılın bütünü için alacaklarını şimdi aldılar" değerlendirmesinde bulundu.
Henüz diğer zamların açıklanmadığına işaret eden Konukman, 2013 yılı programında asgari ücret için 3 3 şartı getirildiğini, komisyonda da Başbakan’m talimatıyla bu rakamın biraz üzerinde bir rakam çıktığını hatırlatarak, "Eğer yıllık planda zam öngörüsü yazılmışsa tespit komisyonu neden toplanıyor? İşçi kesiminin taleplerinin bir anlamı kalıyor mu?" diye sordu.
Asgari ücrete zam harcamalar üzerinden yapılmalı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane Halkı Tüketim Harcamaları verilerine göre, tüketim harcalarınm en fazla gerçekleştiği il olan İstanbul’da, gelirden en fazla payı barınma ve gıda alryor. Buna göre asgari ücretle çalışan yani en düşük gelir seviyesinde bulunan yurttaşlar, gelirlerinin yüzde 40.5’ini konut ve kiraya ayırıyor.
Kısaca mutfak masrafları olarak nitelendirilen, gıda ve alkolsüz içeceklere gelirden ayrılan pay yüzde 22.1 olurken, ulaşıma ise yüzde 7.9 oranında pay ayırılıyor. Öte yandan 2012’de barınma giderleri içinde yer alan elektriğe yüzde 21, doğalgaza yüzde 30, suya yüzde 7 ve İstanbul merkez ilçelerdeki kira fiyatlarına yüzde 10-20 arası zam yapıldı. Ulaşım harcamalarındaki artışlar, benzinde yüzde 11, otobüs biletinde yüzde 27, köprü geçiş ücretinde yüzde 19 olurken, mutfak enflsayonunun ise yüzde 30’lar düzeyinde olduğu görülüyor.