ASGARİ ÜCRET ZAMMI İŞ DÜNYASINI İKİYE BÖLDÜ
2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulunan iş dünyası temsilcileri, artışın beklentileri karşıladığına maliyet yükünün hafiflediğine dikkat çekti.
Ancak EGİAD ise istihdam sorunu yaşanabileceğini söylüyor.
Asgari ücretteki yüzde 50’lik artış iş dünyasını ikiye böldü. Bazı iş adamları istihdam sorunu yaşanabileceğini belirtirken bazıları ise artışı olumlu karşıladı.
-EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Asgari ücret artışına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yelkenbiçer, “Asgari ücrete yapılan %50 oranındaki zam, çalışanlar açısından bakıldığında; açıklanan enflasyon oranının üzerinde belirlenmesi nedeniyle olumlu bir gelişme olarak gözükmektedir fakat irdelenmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle Tüm bireylerin onurlu yaşam hakkının korunması için asgari ücrette enflasyonun üzerinde bir artış yapılması gerekliliği açıktır; ancak bu şekilde reel bir artıştan bahsetmek mümkün olacaktır. Ancak yapılan zam, enflasyondaki halihazırdaki artışın devam etmesi durumunda satın alma gücü anlamında çalışana büyük bir katkı getirmeyecektir. İşveren tarafına bakarsak yabancı kur artışı nedeniyle artan girdi maliyetleri ve daralan pazar nedeniyle özellikle küçük işletmelerin işten çıkarma gibi olumsuz durumlarla ilerlemek durumunda olabilecekleri öngörülebilir. Enflasyonla mücadele ve kurla ilgili para politikalarının gözden geçirilmesi gerekliliği açıktır. Aksi takdirde yapılan zam oranının enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilemeyecektir.
-TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkenin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını beklediklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını bekliyoruz” dedi.
-DEİK Başkanı Nail Olpak Yüksek enflasyonun olduğu bir ortamı hiçbirimiz istemeyiz. Asgari ücretle çalışan emekçilerimizin ekonomik açıdan rahatlaması adına, bu artış oranım son derece doğru ve önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz.
-MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmak: Geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması; iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir. İmalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağı yönündedir.
-TÜRKONFED: 4.250 TL olarak açıklanan asgari ücret, aslında gerçek enflasyon ile halkın enflasyonunun birbirini tutmadığım da göstermiştir. Diğer taraftan 2022 yılı içinde enflasyonun ne olacağım, hayat şartlarının nasıl değişeceğim kestirmemiz mümkün değildir. Bu nedenle asgari ücrette yıl içinde de ayarlama yapılması gerekebilecektir. Ayrıca bölgesel asgari ücret uygulaması da masaya yatırılabilir.
-TGSD Başkanı Ramazan Kaya: Hem işveren hem de işçi açısından her kesimi rahatlatacak bir cevap olarak değerlendiriyoruz sonucu. Burada önemli olan konulardan biri de işveren yükü ile ilgili kısımdı. Açıklanan kararda yüzde 152’lik paya sahip olan gelir vergisi ve damga vergisi yükü işverenden kalktı.
-TKSD Başkanı Haluk Erceben Olumlu bir artış oldu ancak son bir aydaki yüksek enflasyon artışları göz önüne alındığında çok yetersiz kaldı. Gerek yeni yatırımlar gerekse de sanayi üretimlerinde 2022 de azalma olacağım tahmin ediyoruz.
Yeni asgari ücret şimdiden eridi
Asgari ücretteki artış, alım gücü karşısında çalışanı çaresiz kıldı. Vatandaş geçtiğimiz yıla oranla pek çok ürünü neredeyse yarı yarıya satın alabiliyor. Enflasyon ve dövizdeki artış bu durumdayken asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam daha şimdiden eriyor. İşte iki tarih arasındaki rakamsal kıyaslamalar:
-2021 Ocak ayında 2 bin 800 lira olan asgari ücret ile 80 teneke 5 litrelik Ayçiçek yağı alınabilirken, yeni asgari ücretle birlikte 2022 Ocak ayında ancak 30 teneke Ayçiçek yağı alınabilecek.
-Ekmek geçen yılın başında 1,5 liraydı, 2800 TL olan asgari ücret 1866 ekmek alıyordu. Asgari ücret 4250 TL oldu, ekmek 3,5 TL. 1214 ekmek alıyor. 652 ekmek eksik.
-2021 Ocak ayında asgari ücretli 80.7 kg kıyma alabiliyordu, Aralık ayında ‘zamlı’ asgari ücret 53.1 kg kıyma alabiliyor,
-1 Ocak 2021 tarihinde bir aylık asgari ücretle litre fiyatı 7,18 TL olan benzinden 395 litre alınırken; 2022 yılı asgari ücretiyle bugün litre fiyatı 11,61 lira olan benzinden 366 litre alınabilmektedir.
-2021 yılı asgari ücretiyle 429 litre alınan motorin yeni asgari ücretle 372 litreye; 715 litre alınabilen LPG oto gaz da 488 litreye düşmüştür.
-1 Ocak 2021 ‘de 710 TL’den 4 çeyrek altın alınabilirken, 17 Aralık 2021 itibariyle sadece 2.5 çeyrek altın alınabiliyor.
-1 Ocak 2021 de asgari ücretle 385 dolar alınabilirken bugünkü kur üzerinden 101 dolar kayıpla 274 dolar alınabiliyor.
-Osmangazi köprüsü; 2 Ocak 2021: 320 TL, 2 Ocak 2022: 775 TL, artış % 142.
-1 Ocak 2021’de asgari ücretle 7062 yumurta alınabilirken 2022 asgari ücretiyle 4250 yumurta alınabiliyor.