ASGARİ ÜCRET YERİNDE SAYIYOR,SÖMÜRÜ ARTIYOR
Birleşmiş Milletler insani Gelişmişlik indeksine göre Türkiye, insani gelişmişlik açısından 187 ülke içerisinde 90. sırada yer alıyor. Ülkemiz son günlerde patlayan yolsuzluk skandalı ile sarsılırken, AKP iktidarı dünyanın en büyük ekonomileri arasında olduğumuzu iddia ederek kurduğu yağma ve talan düzeni ile övünmekten geri kalmıyor.İran, Rusya, Sırbistan ve Suudi Arabistan´dan insani gelişmişlik anlamında geri olduğumuz gerçeği gözden kaçırılıyor.

DİSK-AR’ın "Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme" raporu yayımlandı. Buna göre asgari ücretli, kişi başına milli gelirdeki artıştan kendine düşen payı alabilseydi ücreti 1634 TL olacaktı.
DİSK-AR’ın önerileri arasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun lağvedilmesi ve asgari ücretin belirlenmesinin bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınması yer alıyor.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) ‘Asgari Ücret ve Ekonomik Büyüme Raporu"nda Türkiye’nin genel ekonomik durumuyla asgari ücretlilerin yaşam koşullarını karşılaştırdı. Üretilen değer miktarındaki artış ile ücret artışı arasındaki makasın giderek açılması ve üretilen değerin giderek belli ellerde toplanması söz konusu.
Kamu kaynaklarının tahsisinde yaşanan çarpıklığa değinilen raporda, 2014 yılı bütçesinin temel karakterinin bu çarpıklığı yansıttığı ve son yıllarda giderek artan teşvikler, prim destekleri ve vergi indirimleri ile kamu bütçesinin adeta sermayeye kaynak transferinin bir aygıtı haline geldiği vurgulandı.
ASGARİ ÜCRET YERİNDE SAYIYOR
1978 yılından bu yana ekonomi sabit fiyatlarla 3,8 kat, kişi başına düşen milli gelir ise 2,4 kat büyümesine rağmen, gerçek asgari ücret yerinde sayıyor. Asgari ücretli kişi başına milli gelirdeki artıştan kendine düşen payı alsaydı ücreti net 1634 TL olacaktı.
Ekonomik refahın dağıtılmasında en önemli araçlardan biri olan asgari ücret enflasyon hedefleri esas alınarak ve sermaye temsilcilerinin belirleyiciliği altında tespit ediliyor, işçilerin geçim düzeyini ihmal eden ve refah dağıtımını dışlayan bir yaklaşım söz konusu.
ADİL OLMAYAN BÖLÜŞÜM İLİŞKİLERİ
Birleşmiş Milletler insani Gelişmişlik indeksine göre Türkiye, insani gelişmişlik açısından 187 ülke içerisinde 90. sırada yer alıyor. Ülkemiz son günlerde patlayan yolsuzluk skandali ile sarsılırken, AKP iktidarı dünyanın en büyük ekonomileri arasında olduğumuzu iddia ederek kurduğu yağma ve talan düzeni ile övünmekten geri kalmıyor.
İran, Rusya, Sırbistan ve Suudi Arabistan’dan insani gelişmişlik anlamında geri olduğumuz gerçeği gözden kaçırılıyor.
Rapora göre, ekonomi, zenginliğin ve kaynakların adilce bölüşüldüğü, çevreye duyarlı, insana yakışır bir çalışma yaşamının hâkim olduğu bir biçimde inşa edilmeli. Aksi takdirde servetin birilerinin elinde hızla toplandığı, çalışma koşullarının ağırlaştığı, çevrenin tahrip edildiği, yolsuzluk ve haksızlıkile karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz.
ASGARİ ÜCRET EKONOMİK BÜYÜMEDEN PAY ALMALI
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, sigortalı ücretlilerin yaklaşık yarısı asgari ücret düzeyinde gelire sahip. Asgari ücret zammı aileleri ile birlikte 20 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte.
Raporda, adaletsiz bölüşümü önlemeye yönelik olarak asgari ücrete dair öneriler de sıralanıyor. Buna göre; Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır. Asgari ücretlinin geçim haddi ile enflasyon arasındaki uyumsuzluğun yoksullaştırıcı etkisi göz önüne alınarak, enflasyon verilerinde temel harcama kalemleri dikkate alınmalı, TÜFE sepeti emek örgüderinin katılımı ile belirlenmeli ve denetlenmelidir. Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalı, eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalı ve asgari ücretliden lar üzerine vükselen bir model verei alınmamalı.