ASGARİ ÜCRET KADINI KAYITDIŞINA İTİYOR
KADIN Emeği Platformu, Türkiye´de asgari ücretin kadınlar üzerindeki etkisini ortaya koyan bir rapor hazırladı.
_10069.jpg)
KADIN Emeği Platformu, Türkiye’de asgari ücretin kadınlar üzerindeki etkisini ortaya koyan bir rapor hazırladı.
Platform, rapora ilişkin bilgileri, dün Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yaptığı açıklama ile kamuoyu ile paylaştı.
Açıklamayı platform bileşenlerinden DİSK Genel SEKRETERİ Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Kadın Çalışma Grubu Sözcüsü Asiye Ülkü Karaalioğlu, Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu Sözcüsü Neslihan Taşoluk Nakaş, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi adına Tuğçe Şentürk yaptı.
ÇALIŞANLARIN YARISI KAYITDIŞI
Raporda, asgari ücretin açlık sınırının altında olmasının kadınları daha yüksek ücret alabilmek için kayıtdışı çalışmaya ittiği ifade edildi. 2013 yılında toplam kadın istihdamı içinde kayıtdışı kadın istihdam oranı yüzde 52.
Kadınlarda tarımda kayıtdışı istihdam oranı yüzde 96.6, tarım dışında ise yüzde 26. Raporda, başta geçici tarım işçileri ile ev işçileri olmak üzere sürekliliği olmayan işlerde çalışan kadınların, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı prim uygulaması nedeniyle yeşil kartlarını veya baba/koca üzerinden sahip oldukları sosyal güvenlik haklarını kaybetmemek için sigortasız çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.
Türkiye’de esnek ve güvencesiz çalışma rejiminin doğrudan kadın işçilerin emeği üzerinden kurulduğunun belirtildiği raporda, sadece 2014 yılında kadınların tam zamanlı çalışan işçiler içindeki sayısının 112 bin gerilediği ve bu durumun kadınların birçoğunun asgari ücret zorunluluğunun olmadığı esnek işlerde çalıştığını gösterdiği ifade edildi. Çalışma çağındaki her 4 kadından yaklaşık Tinin ekonomik bir faaliyette bulunduğunun belirtildiği raporda, işsizlik oranının kadınlarda yüzde 25.46 olduğu kaydedildi.
KADINLARDAN TALEPLER
Raporda talepler özetle şöyle sıralandı:
Kamu, özel tüm işyerlerinde ücretsiz kreş ve bakımevleri açılmalıdır.
Devlet tüm kadınlara bir an çalışma süresine ve prime bağlı olmaksızın işsizlik maaşı ve prim ödemesiz sağlık güvencesi sağlamalıdır.
Kadınların çifte mesaisi gözönüne alınarak erken emeklilik ve yıpranma payı uygulamaları sosyal güvenlik sistemine dahil edilmelidir.