ANKARA’DA KARA GÜN
Başkentin en büyük sanayi bölgesinde iki işyeri havaya uçtu. Aynı gün içinde meydana gelen iki şiddetli patlama akıllara ihmal olasılığı getirdi

Başkent Ankara, dün art arda yaşanan iki patlamayla sarsıldı. Sabah saatlerinde Ankara’nın en büyük organize sanayi sitesi olan OSTİM’de imalat fabrikasında oksijen tüplerinin patlaması sonucunda 6 kişi öldü, 34 kişi yaralandı. Olayın şoku henüz atlatılamamışken, akşam saatlerinde OSTİM’e çok yakın olan İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde ikinci bir patlama yaşandı. Torna atölyesi ruhsatıyla işletilen tiner ve boya imalathanesinde meydana gelen patlama sonucunda 6 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi yaralandı. Ayrıca, 12 kişinin de binanın bodrum katında mahsur kaldığı belirtildi.
Ankaralıların korku dolu günü saat 11.00’de OSTİM’den gelen patlama haberiyle başladı. Tünel kazma ve kazık çakma makineleri üreten Özkanlar Hidrolik Makine İmalat Sanayi şirketine ait yaklaşık 50 işçinin çalıştığı OSTİM Mega Center’da, ilk belirlemelere göre oksijen tüpleri patladı. Patlama sonucunda 4 katlı binanın 2 katı çöktü. Patlama sesi kilometrelerce uzaktan duyuldu. Patlamayla birlikte enkaz altında kalan 6 işçi yaşamını yitirirken 34 işçi de yaralandı. Enkazda kalan 2 işçiye ise dün gece geç saatlere kadar ulaşılamadı. Arama kurtarma çalışmaları binanın tamamen yıkılması tehlikesi altında yürütüldü. Patlama nedeniyle binanın beton ve çelik parçaları, park halindeki araçların üzerine düşerek araçları kullanılamaz hale getirdi.
Gökçek:?İşçilerin hatası olabilir
Olayın ardından oluşturulan kriz masası patlamanın nedenini araştırmaya başlarken siyasiler gün boyu olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hidrolik makine üreten işyerinde oksijen tüpü ve normal tüplerin kullanıldığını belirterek, “Kesin olmayabilir ama büyük ihtimal işçilerin yanlış bir uygulamasından tüp patlaması olabilir. Patlayan tüp diğer tüpleri etkilemiş olabilir” dedi. Akşam saatlerinde bölgeye gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, daha sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile OSTİM yönetim binasına giderek yetkililerle görüştü.
İşletme belgesi yokmuş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilk tespitlerine göre iş yerinin birkaç yıl önce taşındığını bildirerek, “Biz 2007 yılında denetim yapmışız. İşletmenin işletme belgesinin olmadığını öğrendim. İş sağlığı ve güvenliği, önce insanın kendi sağlığını ciddiye almasıyla olabilir. Biz yapısal ve teknolojik tedbirleri alsak bile, eğer insanlar kendi hayatlarını önemsemiyorlarsa bu çok büyük bir zafiyettir” diye konuştu.
CUMHURİYET