ANAAKIM YAKLAŞIMI! EMEKÇİLERİN HABER DEĞERİ YOKMUŞ!
Sosyalist basının manşete taşıdığı Ankara´daki büyük emekçi eylemi, ana akım gazetelerde bırakın manşet olmayı, iç sayfalarda hatırı sayılır yer bile bulamadı.
Cumartesi Ankara’da büyük bir eylem yapıldı. ‘ DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme 50 bin civarında emekçinin katıldığı tahmin ediliyor. Kiüe örgütlerinin yânı sıra çeşidi siyasi partilerin, CHP ve BDP milletvekillerinin de destek verdiği bu eylem, başka bir ülkede yapılsa bırakın o ülkenin gazetelerinde manşet olmayı Türkiye basınında da kendisine daha geniş yer bulurdu. Nereden mi biliyoruz? Yakın zamanda Wall Street eylemlerine gösterilen ilgiden… 8 bin kilometre uzaklıkta 1000-2000 kişinin eylem yapmasını alayla valayla haberleştiren patron medyası, burunlarının dibindeki 50 bin kişilik eyleme gözlerini kapadı. Bu tablo, emekçilerin sesinin duyulması için sosyalist basının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Emek güçlerinin Ankara eylemi, BirGün’de "Emek güçleri Ankara’da Sokağın Meclisin Kurdu" manşetiyle haberleştirildi. Habe,r çalışma yaşamı sayfasında da "Sokak Meclisi onbinlerin katılımıyla kuruldu" başlığıyla tam sayfaya yakın yer aldı. BirGün, haberinde eylemin en önemli sonucu olan ‘Sokak Meclis’lerini öne çıkardı. Haberi manşetten gören diğer gazete de Evrensel oldu. "Haklarımıza dokunma, savaştan vazgeç" manşetiyle çıkan Evrensel, "emekçilerin kazanılmış haklarının korunması" ve "barış" çağrısını başlığa taşıyarak’eylemin iki önemli talebini öne çıkardı.
YANDAŞLAR TENEZZÜL ETMEDİ
Peki, patron medyasının onbinlerce emekçinin katıldığı eyleme karşı tutumu nasıl oldu? Yandaşların ‘amiral gemisi’ Zaman ve Başbakan Erdoğan’ın deyimiyle "bizim Çalık’ın" gazetesi Sabah’, bırakın eylemi birinci sayfadan görmeyi, Türkiye emekçilerine iç sayfalarda minik bir yer vermeye bile tenezbelirsizliği sırasında bir miktar ‘editöryal bağımsızlık’ edindiğini sandığımız bu gazetelerde eylem birinci sayfada görülmese de iç sayfalarda kendisine bir yer bulabildi. zül etmedi. İki diğer yandaş gazete olan Yeni Şafak ve Star’da da durum aynıydı. Bu dört gazetede de tahmin edileceği üzere Tenzile Erdoğan’ın cenazesine sayfalarca yer ayrılmıştı. Daha önce birkaç kez, diğer yandaş gazetelerin görmediği haberlere yer vermesiyle ‘yandaşların delikanlısı’ olarak adlandırdığımız Taraf yine delikanlılık yaptı, birinci sayfasında görmediği habere 10. sayfada "25 bin kişi ‘özgürlük’ için yürüdü" diyerek yer verdi.
ANAAKIM GÖRMEZDEN GELDİ
Doğan medyanın amiral gemisi Hürriyet, bütün işçi ve emekçi eylemlerinde ne yapıyorsa, yine onu yaptı: Görmezden geldi. Doğan Medya’nın zaman zaman ‘muhalifmiş gibi’ yapan gazetelerinden Radikal, eyleme "İnsanca bir yaşam için" başlığıyla 16. sayfada fotoğraflı bir yer ayırmıştı. Sürmanşetindeki ‘cinayet pornosu’ skandalıyla uğraşmakla meşgul olan HaberTürk de haberi görmezden gelenler arasındaydı. Keza, Karamehmet’in Akşam gazetesi de böyle bir eylem hiç yapılmamış gibi davranmayı seçti. Anaakım medyada istisnayı, Demirören’in Milliyet ve Vatan gazeteleri gerçekleştirdi. Patronaj belirsizliği sırasında bir miktar ‘editöryal bağımsızlık’ edindiğini sandığımız bu gazetelerde eylem birinci sayfada görülmede de iç sayfalarda kendisine bir yer bulabildi.
SOZCU ANLAMADI
Genellikle ‘ulusalcı basın’ kategorisinde değerlendirilen Cumhuriyet, bu grupta eyleme en geniş yeri veren gazeteydi. Cumhuriyet eylemi birinci sayfada kocaman bir fotoğrafla ve 8. sayfada da manşetten vererek sosyalistlerin ardından eyleme hak ettiği yeri veren tek gazete oldu. Ulusalcı gazeteler de genel olarak mitinge yer verme niyeti hissedilse de bu cenahın en çok satanı olan Sözcü’nün eylem haberini birinci sayfada "25 bin kişi kadına şiddete karşı yürüdü" diye anonslaması işin aslını bilenleri gülümsetti. Gazetenin 7. sayfasında yer alan "25 bin kişi insanca yaşam için yürüdü" başlıklı haberde ise, milliyetçilikten uzak, tarafsız bir haber dili vardı. Ulusalcı cenahın en keskin ismi Aydınlık, haberi "Onbinlerce emekçiden AKP’ye ihtar" başlığıyla Emek sayfasının man’ setine taşısa da ‘barış karşıtı’ söylemini bu haberde de konuşturdu. Aydınlık’ın mitinge "Gemlik yürüyüşçülerisin" de katılmasını son derece reaksiyoner bir dilletaberleştirmesi dikkat çekti.
NE YAPMALI?
Vaziyet böyle… Yaptıkları eylemlerin ses getirmesini isteyen emekçi örgütleri "medya niye bizi görmedi" diye ah vah etmekten başka bir şey yapmak istiyorlarsa önlerinde iki seçenek var. Ya hep beraber uçağa atlayıp eylemlerini Wall Street’te yapacaklar, böylelikle Türkiye medyasının da ilgisine mazhar olacaklar ya da Türkiye’deki sosyalist basına destek olup, kendi seslerinin daha gür çıkmasını sağlayacaklar.