ALTIN ÜSSÜNDE GREV BAŞLADI
Altın üssünde grev başladı Darphane çalışanları, toplu sözleşme uyuşmazlığı sonucunda dün greve çıktı. Grevle aynı gün, işçiler halkı ´Bozuk para kullanmama´ kampanyasına çağırdı Erdoğan´ın mektubu okundu.

Basın-İş Sendikası 7 ay süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamadığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bağlı işyerlerinde dün greve çıktı. Basın-İş "Bozuk paralar kumbaraya" kampanyası da başlatarak yurttaşlardan bozuk para kullanmamalarını istedi.
TÜM İŞÇİLER KATILDI
İstanbul Beşiktaş Yıldız ve Kartal Cevizli’de toplam 257 işçinin çalıştığı darphanede dün uygulamaya başlanan greve bütün işçiler katıldı. Darphane Genel Müdürlüğünde dün yapılan son görüşmeden de anlaşma çıkmayınca aynı yerde bulunan Beşiktaş Yıldız’da Altın ve madeni para basılan Darphane Matbaası’nın girişine saat 14.00’te Basın-İş üyesi işçiler grev pankartı astı.
Sendika üyesi işçiler adına burada konuşan Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, 7 aydır sürdürdükleri görüşmelerden bütün iyi niyetli çabalarına rağmen sonuç alamadıklarını kaydetti.
PROTOKOL DAYATILDI
46 maddelik toplu sözleşmede sadece yedi madde üzerinde anlaşabildiklerini ifade eden Akkaya, kendilerine Kamu Protokolü dayatıldığını söyledi. Kamu Protokolüne yıllardır karşı olduklarını, her işyerinin kendine özgü sorunları olduğunu, Kamu Protokolü ile hem bu sorunların aşılamadığını hem de ücretler konusunda iyileştirme yapılamadığını dile getiren Akkaya on yıllardır kamu işçisinin enflasyon altında ezildiğini söyledi.
68 MİLYON LİRA KAR
1453 Yılından beri hizmet veren darphane’nin 2012 yılında 35 ton altın üreterek 68 milyon lira kar elde ettiğini ifade eden Akkaya "2013 yılının yedi aylık diliminde 60 ton altın üretildi. Daha şimdiden geçen yılın karını katladılar. Bu kadar karlı bir şirkette işçilerin ortalama 1564 lira net ücret alması kabul edilemez" diye konuştu.
Net ücretlerin 2000 liraya çıkartılmasını talep ettiklerini söyleyen Akkaya, 2012 yılının en çok meslek hastalığına yakalanılan yıl olduğunu, işçi sağlığı tedbirlerinin alınmasını talep ettiklerini, işçilere hırsız muamelesi yapılmamasını talep ettiklerini söyledi.
DARPHANE’de 1988 yılında çıkılan grevi bugünün Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın da ziyaret ederek destek verdiğini hatırlatan Akkaya, Erdoğan’ın Refah Partisi İl Başkanı iken işçilere gönderdiği ve alın terinin kutsallığına vurgu yaptığı mektubu okudu. Erdoğan’ı grev alanına davet eden ve birlikte savur yapmayı teklif eden Akkaya, sorunun çözümü için Başbakan’ı göreve çağırdı.
‘KUMBARAYA ATILACAK’
Yakup Akkaya eylem sırasında, 1988 yılındaki grev esnasında "bozuk paralar kumbaraya" kampanyasının piyasada bozuk para sıkıntısı yarattığını hatırlattı ve kampanyayı yeniden başlattıklarını kaydetti.
Herkesin herkesin bozuk paralarını kumbaraya atmasını isteyen Akkaya, eyleme katılanların da sembolik olarak, elinde tuttuğu kumbaraya bozuk paralarını atmasını istedi. Akkaya bütün yurttaşları bozuk paralarını grev devam ettiği sürece kumbaralarda saklamaya çağırdı.