Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
17 Temmuz 2025
ALIM GÜCÜ HER GÜN ERİYOR

Asgari ücretlinin sofrasından 295 ekmek eksildi: “Alım gücü her gün eriyor”

ALIM GÜCÜ HER GÜN ERİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yılın başında maaşıyla 1.768 ekmek alabilen asgari ücretlinin Temmuz’da sadece 1.473 ekmek alabileceğini belirterek, altı ayda yaşanan alım gücü kaybına dikkat çekti. Gürer, “Ekmek gibi temel bir gıdayı bile almakta zorlanan milyonlar var. Ara zam şart, vatandaşın açlığı görmezden gelinemez” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücretli vatandaş, yılın başında maaşıyla bin 768 adet ekmek alabiliyorken, temmuz ayında bu sayı bin 473’e düştü. Vatandaşın sofrasından 295 ekmek eksildi. Ekmek üzerinden yapılan hesaplamada dahi asgari ücretin altı ayda alım gücü önemli ölçüde eridi. Ekmek gibi temel bir gıdayı bile almakta zorlanan milyonlar var” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, asgari ücretin enflasyon karşısında alım gücünün eridiğini ve ara zam yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Gürer, şöyle konuştu:

“Asgari ücretli vatandaş, yılın başında maaşıyla bin 768 adet ekmek alabiliyorken, Temmuz ayında bu sayı bin 473’e düştü. Vatandaşın sofrasından 295 ekmek eksildi. Ekmek üzerinden yapılan hesaplamada dahi asgari ücretin altı ayda alım gücü önemli ölçüde eridi. 2024 yılı Ocak ayında asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlenmişti. Aynı dönemde bir ekmek 12 lira 5 kuruşa satılıyordu. Bu durumda asgari ücretli maaşıyla bin 768 adet ekmek alabiliyordu. Temmuz ayı itibarıyla ekmeğin fiyatı 15 liraya yükseldi. Asgari ücret aynı kaldığı için artık sadece bin 473 ekmek alınabiliyor. Kağıt üzerinde asgari ücret aynı ama vatandaşın alım gücü eriyor. 295 ekmek, bir ailenin bir ay boyunca tükettiği ekmek demek. Bu, sofradaki yokluğun, açlığın göstergesidir. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücretin alım gücünde kayba uygun asgari ücrette artış düzenlemesi sağlamalıdır, ‘asgari ücrette artışa gerek yok’ denemez çünkü hesap ortada ,emekçinin sofrasından eksilen ekmeği görmezden gelinemez.”

“TEMEL BİR GIDAYI BİLE ALMAKTA ZORLANAN MİLYONLAR VAR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşanan ekonomik daralmanın en büyük yükünü asgari ücretlinin, emeklinin ve dar gelirlinin çektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Her gün zam, her gün hayat pahalılığı… Ama maaş aynı. Böyle bir denklemde yaşamaya çalışmak yoksulluğu derinleştiriyor. Ekmek gibi temel bir gıdayı bile almakta zorlanan milyonlar var. Belediye Halk ekmek önünde kuyruğa girip fırına göre bir kaç liraya daha düşük ekmek alabilir miyim diyen yurttaşlarımız ekmeğini dahi kısmak zorunda bırakıldı. Asgari ücretliye ara zam verilmemesi, iktidarın sosyal devlet anlayışından ne kadar uzaklaştığının göstergesidir. Ülkede beş milyona yakın insan sosyal yardım alırken, 15 milyon emekli geçim sıkıntısı çekerken, asgari ücret açlık sınırı altında bırakılarak sağlıklı beslenmesinin dahi önüne geçilmektedir. Aç karınla iş yap, üretim yap denilen milyonlar zor durumdadır. Vatandaşların bankalara olan kredi kartı ve bireysel kredi borçlarında 2024 yılı sonuna göre ise yüzde 22,6 oranında (888 milyar lira) artış yaşandı. Vatandaşların, bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borçları, 27 Haziran 4 – Temmuz günleri arasındaki haftada 38,7 milyar lira daha artarak 4 trilyon 826 milyar liraya yükseldi.”

Ekmek fiyatları üzerinden yapılan hesabın, halkın yaşadığı gerçek yoksulluğu gözler önüne serdiğini belirten Gürer, “Ekonomik veriler ne yapılırsa yapılsın gerçeklerin gizlenemeyeceğini gösteriyor. Vatandaşın cebine bakın, sofrasına bakın. Asgari ücretliye zam yapılmaması, adaletle değil” dedi.

CHP’li Gürer, iktidarı, asgari ücrette düzenlemeye gitmeye ve halkın gerçek ihtiyaçlarını görerek sosyal adaleti sağlamaya çağırdı.

KAYNAK Birgün
DİĞER HABERLER
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.

SENDİKAMIZ GENEL MERKEZİNDE ŞUBE PERSONELLERİMİZ İLE “SENDİKAMIZIN GENEL İŞLEYİŞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜR EĞİTİMİ” GERÇEKLEŞTİ
SENDİKAMIZ GENEL MERKEZİNDE ŞUBE PERSONELLERİMİZ İLE “SENDİKAMIZIN GENEL İŞLEYİŞİ VE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜR EĞİTİMİ” GERÇEKLEŞTİ

Sendikamız Genel Merkezi’nde, örgütlü gücümüzü büyütmek ve temsil kapasitemizi artırmak amacıyla “Sendikanın Genel İşleyişi ve Toplu İş Sözleşmesi Prosedürleri Eğitimi” gerçekleştirildi.

VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Eti Kraker fabrikasında üretim ekip lideri olarak çalışan üyemiz Halil Çiftçi,  geçirdiği kalp krizi neticesinde vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet kederli ailesine, sevdiklerine ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dileriz.

ASGARİ ÜCRETTE YENİ PERSPEKTİF
ASGARİ ÜCRETTE YENİ PERSPEKTİF

12 Aralık’ta başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri, önceki yıllarda olduğu gibi yine kritik bir dönemde gerçekleştirilecek.