Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
01 Nisan 2011
AKP’NİN NOTERİ, EMEĞİN DÜŞMANI

AKP´NİN NOTERİ, EMEĞİN DÜŞMANI

AKP’NİN NOTERİ, EMEĞİN DÜŞMANI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce ana muhalefet mahkemesi olarak nitelendirdiği Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğinin ardından bir günde AKP iktidarını sevindirecek 3 önemli kararın altına imza attı.

Anayasa  Mahkemesi, geçtiğimiz yıl gönderilen 4-c dosyasını, AKP Hükümeti’nin yeni üye atamalarından sonra görüşerek, başvuruyu reddetti. Binlerce TEKEL işçisiyle birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4-c maddesine göre çalıştırılan binlerce işçiyi ilgilendiren bu karar, AKP Hükümeti’nin Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandırması ve üye atamalarının ardından aldığı ilk ürün oldu.

HAK-SEN’in bir üyesi adına Danıştay’a yaptığı 4-c başvurusunu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Anayasa Mahkemesi’ne göndermişti. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan 4-c maddesinin iptali istemiyle açılan bu dava, “anayasaya aykırılığı” iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmiş ve “yürütmenin durdurulması” ve maddenin “iptali” istenmişti.

Ankara’da 4-c’ye karşı 78 günlük direniş sergileyen TEKEL işçilerinin gözü, kulağı da Anayasa Mahkemesi’nden çıkacak bu karardaydı. TEKEL işçileri 78 günlük Ankara direnişlerinde, 4-c’ye başvuruda bir aylık sürenin Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine Ankara’daki eylemlerini sona erdirip, memleketlerine dönmüşlerdi. İşçiler, Danıştay’ın Türkiye İstatistik Kurumu’nda çalışan bir üyeleri adına HAK-SEN’in başvurusunu Anayasa Mahkemesi’ne göndermesiyle, “4-c iptal edilecek” umuduna kapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi’ne yaklaşık bir yıl önce gönderilen dosya bir türlü gündeme alınmamıştı. Mahkemenin gündemini başkanın belirliyor olması nedeniyle, dosya mahkeme gündemine bugüne kadar getirilmemişti.

Son referandumda Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkamesi’nin üye sayısının artırılması, mahkemenin “yeniden yapılandırılması” ve AKP’nin yeni üyeleri atamasının ardından Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, 4-c’yi önceki gün gündeme almıştı. Anayasa Mahkemesi raportörünün de “4-c’nin Anayasa’ya aykırı olmadığı” yönündeki görüşünden sonra mahkeme heyeti de başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. Mahkeme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4-c maddesinin ‘Anayasa’ya aykırı olmadığı’ iddiasıyla, yapılan başvuruyu oy çokluğuyla reddetti.

BİNLERCE  İŞÇİ MAĞDUR

Bu karar, geçtiğimiz yıl Eylül ayında süreleri dolarak, mecburen 4-c’ye geçen ve gözleri, kulakları Anayasa Mahkemesi’nde olan binlerce TEKEL işçisinde hayal kırıklığı ve mağduriyete yol açtı. Her biri bir okulda, emniyet ya da kaymakamlıkta, diğer kamu kurumlarında “müstahkem” olarak görevlendirilen TEKEL işçileri, “AKP de 12 Haziran’da görecek” diyerek, bu karara tepkilerini sandıkta göstereceklerini ifade ettiler.

Gazetemizi arayarak tepkilerini telefonla dile getiren TEKEL işçileri, “çoluğumuza, çocuğumuza istediklerini alamıyoruz, aldığımız para geçimimizi bile sağlamıyor. Haklarımız gaspedildi, ama çıkan karara bakın” dediler.

KUMLU: ‘TALİHSİZ BİR KARAR’

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da “hukukçularımız inceliyor, ama asıl değerlendirmeyi gerekçeli kararı gördükten sonra yapabiliriz” dedi. Kumlu, “Ancak, özellikle, özelleştirme mağdurlarının 4-c satatüsünde çalıştırılmalarının hem yasaya hem de anayasa aykırı olduğunu düşünüyoruz. Talihsiz bir karar olduğunu düşünüyoruz” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)


AKP’Yİ BİR GÜNDE ÜÇ KEZ SEVİNDİRDİ

ANAYASA Mahkemesi, yapısı değiştikten sonra aldığı kararlarla AKP’yi ve Başbakan’ı sevindirmeyi sürdürüyor. Başbakan Erdoğan’ın geçmişte ana muhalefet mahkemesi olarak nitelendirdiği Anayasa Mahkemesi önceki gün verdiği üç kararda AKP’yi sevindirdi.
Mahkeme, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 4-c ile ilgili başvurusunu reddederek yüzbinlerce işçi yerine AKP’ni ve sermayenin çıkarlarına olur verdi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5754 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini de reddetti. Söz konusu düzenlemelerin iptali için yüksek mahkemeye CHP tarafından dava açılmıştı. (HABER MERKEZİ)


‘YENi GUNDEME ALINMASI MANiDAR’

TEKEL işçilerinin 78 günlük direnişlerini örgütleyen Tek Gıda-İş’in Genel SEKRETERİ Mecit Amaç gazetemize yaptığı değerlendirmede, kararı “talihsiz” diye nitelendirdi.

Özelleştirme mağdurlarının 4-c statüsünde çalıştırılmasının anayasaya ve yasalara aykırı olduğunun altını çizen Amaç, kararın gerekçesini gördükten sonra daha rahat değerlendirme yapabileceklerini ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin bu görüşmeyi ötelemesinin ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesinin, yeni üyelerinin atanmasının ardından gündeme almasının “manidar” olduğunun altını çizen Amaç,  “Artık Anayasa Mahkemesi’nin, bu ülkede, gerçekten halkın sesi ve hukuku değil, siyasal iktidarın talimatları doğrultusunda çalışmaya başladığı endişelerini taşıyoruz. Çünkü daha önce Anayasa Mahkemesi başkanıyla görüşmeler yapmış ve bu dosyanın bir an sonuçlandırılmasını talep etmiştik. Bu arada birçok dosya görüşülmesine rağmen, özellikle 4-c dosyası bekletildi. Daha sonra yeni üyelerle birlikte değerlendirildi” diye konuştu. Amaç, “Anayasa Mahkemesi kararını bekleyen çalışanların bu kararla gönlü kararmıştır. Anayasa Mahkemesi kararları genelde mazlumdan yana olurdu. Ama bu dosya göstermiştir ki, Anayasa  Mahkemesi amiyane tabirle zalimden ve yöneticiden yana olmuştur” dedi.

‘TEKEL DAVASI SÜRÜYOR’

TEKEL işçileriyle ilgili İdari Mahkeme ve Danıştay’a yaptıkları başvurularla ilgili davaların sürdüğünü kaydeden Amaç, bu davalardan çıkacak sonuçlara göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebileceklerini, ancak henüz iç hukuk yollarının tükenmediğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin reddettiği davanın TÜİK çalışanının açtığı bir dava olduğunu hatırlatan Amaç, o kişinin isterse AİHM’e gidebileceğini de ifade etti.


MAHKEME AKP’NİN NOTERİNE DÖNÜŞTÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, “Anayasa Mahkemesi AKP’nin noterine dönüşmüştür. Mahkeme 4-c’ye ilişkin verdiği kararla kendi varlık gerekçesini inkar etmiştir” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 4-c  kararının kabul edilemez olduğunu savunarak, şu değerlendirmede bulundu: “Anayasa Mahkemesi, TEKEL işçilerinin eylemiyle kamuoyunun gündemine gelen ve kamuda çalışan 10 binlerce çalışanı ilgilendiren 4-c düzenlemesinin iptali istemini reddetmesi kabul edilemez bir karardır. Bu karar Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Aynı zamanda bu karar AKP’nin nasıl bir yargı yarattığının da göstergesidir. Demek ki artık AKP’nin istemediği hiçbir şey Anayasa Mahkemesi’nden geçemeyecek”.

“Artık Türkiye’de iş güvencesi kalmamıştır. Kendisi taşeron olan AKP kamudaki bütün hakları gasp edip taşerona devretmektedir” diyen Çetin, 4-c’nin AKP’nin yarattığı ortaçağ tipi bir kölelik sistemi olduğunu kaydetti. Torba yasanın uygulaması ile 4-c’llerin sayısının 150 bine çıkacağını vurgulayan Çetin, “Anayasa Mahkemesi, sanki çalışanlar ve Türkiye’de yaşayanlar bu uygulamanın ne anlama geldiğini bilmiyor gibi AKP’yi aklamaya, hukuku yok saymaya çalışıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

KAYNAK: Evrensel Gazetesi

DİĞER HABERLER
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE DAYANDI
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETE DAYANDI

Martta açlık sınırı 16 bin 646 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL Günlük maliyet 555 TL

GIDA ENFLASYONUNDA OECD’Yİ 13’E KATLADIK
GIDA ENFLASYONUNDA OECD’Yİ 13’E KATLADIK

Türkiye, şubat ayında yüzde 71.1 ‘e ulaşan gıda enflasyonuyla dünya ülkelerine fark attı.

WASHİNGTON’DAN GELEN İKİ HABER
WASHİNGTON’DAN GELEN İKİ HABER

IMF başkanlığına Georgieva yeniden seçildi. Şimşek, Dünya Bankası ile finansman anlaşması imzalandığını açıkladı. Washington İkizleri IMF-DB derinleşen gelir ve servet dağılımı bozukluklarının başlıca sorumluları.

TİSK VE İŞ GÜVENCESİ TARTIŞMALARI (1992)
TİSK VE İŞ GÜVENCESİ TARTIŞMALARI (1992)

1992 yılında çalışma hayatında önemli değişikliklerin yaşandığı günlerde iş güvencesi talebi öne çıktı.