Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
23 Ocak 2014
AKP İŞÇİYİ KANDIRAMADI

AKP, iki santrali özelleştirmeye kalktı. İşçiler direndi, sattırmayız dedi. Bu defa AKP, ihaleyi seçim sonrasına erteledi. Şimdi işçiler kanmayız diyor, Ankara´ya yürüyor. Muğla ve Zonguldak´tan yola çıkacak binlerce işçi, yarın Ankara´da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´nı kuşatacak. İşçiler, Kararlıyız, mücadele ihaleler iptal edilene kadar sürecek diyor.

AKP İŞÇİYİ KANDIRAMADI

BİNLERCE İŞÇİ ANKARA YOLLARINDA
Ankara, Tekel Direnişi’nden bu yana en büyük işçi direnişine sahne olacak gibi görünüyor. Çatalağzı ve Yatağan termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, bugün Ankara’ya doğru yola çıkıyor. Binlerce işçi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’m kuşatacak. Enerji ve maden işçilerinin özelleştirmeye karşı aylardır sürdürdüğü mücadeleyi görmezden gelen AKP iktidarı, 23 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı ilanla, Muğla’daki Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinin ihalesinin 24 Ocak, Zonguldak’taki Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) ihalesinin 5 Şubat ve yine Muğla’da bulunan Yatağan Termik Santrali ihalesinin ise 10 Şubat günü yapılacağım duyurmuştu.
Büyük tepki çeken bu ilanın ardından işçiler, basın açıklamasından işyerini terk etmeme eylemine, açlık grevinden büyük Milas mitingine kadar pek çok eylem yaptı. Kolluk kuvvetlerinin harikadan aşıldı, şiddetli polis saldırısına karşın, AKP binalarına yüründü, pankartlar asıldı. İşçiler, aileleriyle birlikte çıkacakları Ankara yürüyüşünü planladı.

APAR TOPAR ERTELEME
Ankara eylemine 4 gün kala, işçiler işyerini terk etmeme eylemi yaptığı sırada Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ihalelerin ertelendiğini duyurdu. Seçim öncesinde Ankara’da yapılacak büyük bir işçi eyleminden çekindiği görülen AKP hükümetinin verdiği karara göre, ihaleler hemen seçim sonrasına, Nisan ayına ertelendi. Konuya ilişkin medyada çıkan haberlerse ertelemeleri döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve siyasi belirsizliklere bağladı. Santral ihaleleri için 20 Ocak Pazartesi gününe kadarki süreçte, Sabancı Holding, Fransız GDF-Suez, IC İctaş, Limak ve Aksa Enerji şartname almıştı.

‘İPTALE KADAR DEVAM’
Pazartesi günü başlattıkları 24 saatlik iş bırakma eylemini erteleme kararına karşın sürdüren işçilerse karara tepkili. "Özelleştirmeler durdurulana kadar bu mücadele devam edecek" diyen Tes-İş ve Türkiye Maden-İş üyesi işçiler, hükümetin beklentilerini boşa çıkardı ve "karara kanmadıklarını" duyurdu.

DİRENİŞE GENİŞ DESTEK
Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), eyleme destek vereceklerini duyurdu. Dönem Sözcüsü ve Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı olmasının yanı sıra, Tekel Direnişi’nde de sendikanın başında olan Mustafa Türkel, "Tecrübelerimiz bize öğretmiştir ki, seçim hesaplarıyla yapılan ötelemeler, sadece günü geçirmek, uygun zamanlamayı beklemek ve oy avcılığı yapmaktan başka bir anlam taşımamaktadır" dedi.
Yürüyüş hazırlıkları sürdüğü sırada işçileri duygulandıran bir destekse, Antalyalı bir köylüden geldi. Direniş çadırına gelen 2B mağduru Antalyalı Adem Kalkardı, işçilerin alkış ve sloganlarıyla karşılandı. Kalkanlı, "Sizin mücadeleniz de, benimki de hak mücadelesidir. Sizlere desteğimi sunmaya geldim" dedi. Daha önce de eşiyle birlikte direnişe destek ziyareti yaptıklarını, ancak şimdi eşi hasta olduğu için yalnız geldiğini söyleyen Kalkanlı, "Benim eşimi Tayyip Erdoğan hasta etti. Eşim, 2B uygulamaları yüzünden bu hale geldi. Size ve tüm işçilere selamlarını gönderdi" dedi.
Muğla’daki enerji ve maden işçileri bugün saat 16.30’da santral önünden yürüyüşe başlayarak, Yatağan’daki Madenci Heykeli önünde basın açıklaması yapacak. Buradan Yatağan çıkışına yapılacak yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüşün ardından enerji ve maden işçileri, 50 otobüsle Ankara’ya doğru yola çıkacak.
Zonguldak’tan hem Tes-İş üyesi ÇATES işçileri hem de Genel Maden-İş üyesi Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) işçileri Ankara’ya geliyor. Genel Maden-iş’in bu gece yola çıkması beklenirken, Tes-İş sabaha karşı 05.00’te Zonguldak’tan yola çıkacak. işçiler yarın Ankara’da saat 10:00’da Toros Sokak’ta toplanıp, buradan Özelleştirme idaresi Başkanlığı binasına yürüyecek.

SOL, Muğla’dan ve Zonguldak’tan yola çıkmaya hazırlanan sendikaların şube başkanlarıyla görüştü. Sendikacılar "bu mücadeleyi birlikte kazanacağız" diyor.
Süleyman Girgin – Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı: Ankara’ya yürümek demek, artık bu mücadelenin yerel sınırlardan çıkıp, tüm işçi sınıfının sorunu haline gelmesi demektir. Hükümet özelleştirme inadından vazgeçmiyor, biz de mücadeleden vazgeçmiyoruz. Zemheriyi yaza çeviriyor enerji ve maden işçileri, ülkeyi aydınlatıyorlar. Dayanışma içinde, bu haklı ve meşru davamızı kazanacağız.

‘UMUTSUZLARIN UMUDU HALİNE GELDİ’
Fatih Erçelik – Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı: 129 gündür direnişteyiz. Direniş çadırı, umutsuzların umudu haline geldi. Hükümetin aldığı karar bizim direnişimizi ateşledi. "Biz özelleştirmeyi 2 ay ötelersek, bunlar direnişi bırakır" diye düşünüyorlar. Ama bizim ne kadar kararlı olduğumuzu algılayamadılar. Bu direniş 2 aylık ertelemelerle sonlanmaz. Özelleştirmeler iptal edilmediği sürece bizim eylemlerimiz devam edecek ve radikal kararlar almaya da hazırız.
Ahmet Efendioğlu – Tes-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı: İhale sürecini uzattılar ancak iptal kararı olmadığı için ÇATES’te çalışan arkadaşlarımız yola çıkacak. Maden-iş’le birlikte hareket ediyoruz. Beraberce yürüyeceğiz, mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz.

‘MADENCİLER DESTEĞE GELİYOR’
Eyüp Alabaş – Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı: İhalelerin iptalini talep ediyoruz ve özelleştirmelere karşı yürüyen Tes-İş ve Türkiye Maden-İş üyelerinin yanında olacağız. TTK işçileri, özelleştirmelere karşı yürütülen tüm mücadelelerin bugüne kadar yanında oldu. Madenciler, aynı kararlılıkla bu mücadeleye de destek verecek.
Muzaffer Albay – termik santral işçisi: Erteleme girişimleriyle bizim direnişimizi kırmaya çalışıyorlar ama kıramazlar. 24 Ocak’ta, santralin asıl sahipleri Ankara’da olacak. Nail Kavak – termik santralde taşeron işçi: Taşeron olmamıza rağmen bu işyerini hep evimiz gibi gördük. Bugün de bizim olan işyerimizi terk etmiyoruz.
Muammer Dalma – termik santralde taşeron işçi: Özelleştirmeye sonuna kadar karşıyız, direneceğiz, işyerimizi koruyacağız.
Cihan Özbay – termik santralde taşeron işçi: İşyerlerimizi emperyalizme terk etmeyeceğiz.
Muammer Salun – termik santral işçisi: Bizim kazanılmış haklarımızı elimizden almak isteyenlerin karşısında olacağız. Ankara’da bu kararlılıkla mücadelemize devam edeceğiz.
Ali Kapmaz – termik santralde taşeron işçi: Biz taşerona karşıyız, taşeron işçiler kadroya alınmalı. Ekmeğimizi, geleceğimizi sattırmayacağız. Biz bu uğurda üstümüze düşen görevlerin hepsini sonuna kadar yerine getirmeye hazırız.
Sami Gire – Yatağan Termik Santral işçisi: 1985 yılı Aralık ayından beri termik santralde çalışıyorum. Biz daha önce de özelleştirmelere karşı mücadele ettik. Bu özelleştirmelerin ertelenmesi bizim için bir şey ifade etmiyor. Biz erteleme değil, iptal istiyoruz. Bunun için sesimizi Ankara’dan tüm yurda duyuracağız.
Gezi Direnişi Türkiye halkının uyanışıdır. Bundan böyle, baskılarla, mahkemelerle, kolluk kuvvetleriyle koyun gibi güdülemeyeceğinin en iyi göstergesidir. Gezi Direnişi’yle ilgili olarak soL gazetesine de dava açtılar. Ama soL gazetesi bizimdir ve bizler artık boyun eğmeyeceğiz.
Özden Menemencioğlu Yatağan Termik Santral işçisi: Şu an karşımızdaki yargı, kimin haklı, kimin haksız, kimin suçlu, kimin suçsuz olduğunu ayırdedilebilecek durumda değil. Böylesi bir dönemde yapılacak olan Ankara yürüyüşü çok büyük önem taşıyor. Bazı hakim ve savcılar, suçluları yargılamak yerine, iktidara muhalefet olanları yargılamayı görev edindiler. soL gazetesi asla bu saçma iddialarla yargılanamaz ve susturulamaz.
 

DİĞER HABERLER
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI
VEFAT VE BAŞSAĞLIĞI

Sendikamızın Mustafa Kemalpaşa Şube Başkanı, uzun soluklu mücadele arkadaşımız Ömürlü Ulufer, yakalandığı hastalık dolayısıyla hayatını kaybetmiştir.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ AŞTI: YOKSULLUK SINIRI 61 BİN 418 LİRA
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ AŞTI: YOKSULLUK SINIRI 61 BİN 418 LİRA

Türkiye’de açlık sınırı, asgari ücrete kıyasla 754 lira daha fazla olarak 17 bin 756 liraya yükseldi. Aynı dönemde yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 3.4 katına ulaşarak belirlendi.

ALMANYA’DA ASGARİ ÜCRET 3 BİN EURO OLUYOR
ALMANYA’DA ASGARİ ÜCRET 3 BİN EURO OLUYOR

Almanya’da enflasyon yeniden corona ve Rusya-Ukrayna savaşı öncesi döneme döndü. Yıllık enflasyon mart sonu itibariyle yüzde 2, nisan sonu itibariyle yüzde 2.2 oldu.

COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
COCA COLA İÇECEK’TE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Coca Cola İçecek arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.