AKP 8.5 YILDA ÖZELLEŞTİRME ŞAMPİYONU OLDU
İktidarda bulunduğu süre içinde AKP´nin yaptığı özelleştirmeler sonrası istihdam hacmi yüzde 15 düştü. İşten atılma oranında ise yüzde 68 artış meydana geldi.

İktidarda bulunduğu süre içinde AKP’nin yaptığı özelleştirmeler sonrası istihdam hacmi yüzde 15 düştü. İşten atılma oranında ise yüzde 68 artış meydana geldi.
TMMOB tarafından hazırlanan "Mesleğimiz, meslek alanlarımız haklarımızı üzerine AKP iktidarının tahribatı" başlıklı raporda 8.5 yılda AKP’nin icraatlarına ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. AKP’nin "1986-2002 yılları arasında devlete yük olan kurumların özelleştirilmesiyle elde edilen gelir 8 milyar dolar iken, 2003-2011 yılları arasında 34 milyar dolarlık özelleştirmeye imza attık" dediği özelleştirmelerle sanayisizleştirmeye ve işsizliğe yol açtı.
TMMOB’un raporunda bu durum şu şekilde ifade edilidiyor: "Özelleştirmelerin kamusal üretim, mülkiyet ve hizmetlerin sermayeye peşkeş çekilmesi olduğu, nitelikle işgücü kaybı, aynı zamanda işsizliğini artması ve iş güvencesizliğinin yok edilmesi anlamına geldiği, ekonomik ve sosyal yaşamdaki gelişmelerle kanıtlanmıştır." Rapora göre özelleştirmeler sonucunda istihdam hacmi yüzde 15 civarında geriledi. Özelleştirilen işletmelerde işten atılma oranı yüzde 68.2, sendikasızlaştırma oranı ise yüzde 75 olarak gerçekleşti.
Sendikasızlaştırma rekoru
"Özelleştirmelerle ilgili yasa kapsamı dışına da çıkılmış; onlarca yasa değişikliği yapılmış; yargı kararlarına uyulmamış; hukuk düzeni ve yasalar sürekli altüst edilmiştir" değerlendirmesinde bulunulan raporda, AKP döneminde yapılan özelleştirmeler şöyle sıralandı:
ETİ Gümüş A.Ş., Krom AŞ., Elektrometalurji AŞ. Seydişehir Alimünyum AŞ, Maden İşletmesi Fosfat Tesisleri, Bakır AŞ., Çayeli Bakır İşletmeleri, SEKA Akkuş İşletmesi, Aksu İşletmesi, İzmit İşletmesi (Devredildi), Karacasu İşletmesi, Kastamonu İşletmesi, Selüloz ve Kağıt Fabrikası- Afyon İşletmesi, Balıkesir İşletmesi, Çaycuma İşletmesi, Tasucu Tersane alanı Sümer Holding Adıyaman İşletmesi, Diyarbakır İşletmesi, TÜMOSAN, Bakırköy İşletmesi, Beykoz Deri ve Kundura, Çanakkale Sen Deri İşletmesi, Malatya İşletmesi, Manisa Pamuklu Mensucat, Nazilli Basma Fabrikası (Devredildi), Sarıkamış İşletmesi, İstanbul İmar Ltd. Şti’deki kamu hissesi, Nitro-Mak taki kamu hissesi, GERKONSAN AŞ, TAKSAN AŞ, TZDK Sakarya Traktör Sanayi İşletmesi, MEYBUZ AŞ, 1GSAŞ, Samsun Soğuk Hava Deposu, TÜGSAŞ Gemlik Gübre Sanayi, Kütahya Gübre Sanayi, Samsun Gübre AŞ. Tekirdağ ve Fatsa Depoları, Adapazarı, Amasya, Bet Kütahya, Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Turhal ve Yozgat şeker fabrikaları, TEKEL Alkollü İçecekler San. Tic. AŞ, Çankarı Kaya Tuzlası, İkiz Kuleler, Kaldırım Tuzlası, Kayacık Tuzlaları, Kristal Tuz Rafineri ve Kağızman Tuzlası, Sekili Tuzlası, Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticaret AŞ, Tuzlaca ve Yavşan Tuzlaları, DİV-HAN AŞ. ve Divriği (Hekimhan) İşletmesi, ERDEMİR, THY’deki kamu hisselerinim yüzde 28,75’i özelleştirildi, Esenboğa Hava Limanı Iç-Dış Hatlar Terminalleri, KTHY (Kıbrıs Türk Hava Yolları), PETKİM VE PETKIM’e bağlı Standart Kimya, TÜPRAŞ, Türk Telekom, Deveci Maden Sahası işletme Hakkı, BUMAŞ’taki kamu hissesi, YİBİTAŞ Kraft Torba’daki kamu hissesi, Ortadoğu Teknopark AŞ.’deki kamu hissesi, EBK-Manisa Et ve Tavuk Kombinası, TCDD Bandırma, Derince, İzmir, Mersin ve Samsun limanları, Türkiye Deniz İşletmeleri’ne ait Çeşme, Dikili, Kuşadası ve Trabzon limanları, TCK Araç Muayene istasyonları, ESGAZ AŞ, BURSAGAZ AŞ, ÎZGAZ AŞ, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ, Ankara Doğalgaz Üretim AŞ. (9 santral), Başkent Elektrik Dağıtım AŞ, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım şirketleri, İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım şirketleri ile Uludağ, Çamlıbel, Fırat ve Vangölü elektrik dağıtım şirketleri, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ.