ADIM ADIM GENEL GREVE
Haklarını hızla kaybeden işçiler seslerini yükseltiyor. AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı, işçi sınıfının da en büyük hak kayıplarını yaşadığı 10 yıl oldu. Pek çok hak kısıtlanırken sendikal yapı da, ciddi oranda zayıfladı. İşçiler, genel grev talebini dillendirmeye başladı.

Haklarını hızla kaybeden işçiler seslerini yükseltiyor. AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı, işçi sınıfının da en büyük hak kayıplarını yaşadığı 10 yıl oldu. Pek çok hak kısıtlanırken sendikal yapı da, ciddi oranda zayıfladı. İşçiler, genel grev talebini dillendirmeye başladı
İşçiler için dokunulmaz hakların başında gelen kıdem tazminatı, AKP iktidarı döneminde en çok kaldırılmak istenen hak olarak gündeme geldi. Ancak AKP iktidarı kıdem tazminatı tartışmaları arasında çalışanların pek çok hakkını da yasal değişikliklerle ortadan kaldırdı.
AKP hükümeti, en büyük saldırılarından birini 2003’te iktidarının ilk yılında yaptı. 1475 sayılı iş yasasını değiştirerek ortaya çıkardığı 4857 sayılı yeni iş yasasında çalışanların kazandığı pek çok hak ellerinden alındı.
Güvence gitti taşeronlar geldi
Özelleştirilen kamu kurumlarının ardından, o kurumların çalışanları 4C statüsü altında başka kurumlara 8 aylık sözleşmelerle gönderildi. Özelleştirme öncesi haklarının tamamını kaybeden çalışanlar aynı zamanda başka, başka illere de sürgün edildiler.
Özelleştirmelerin bir başka yansıması da, taşeronluk sisteminde kendisini gösterdi. Güvencesiz ve kayıtdışı çalıştırmanın en yaygın olduğu taşeronluk sistemi, AKP iktidarında hızla büyüdü. Kamuda da giderek artan taşeron işçisinin sayısının 2 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor.
Ulusal İstihdam Planı hayata geçiriliyor
AKP genel seçimlerden sonra açıkladığı programda, çalışanların haklarını Ulusal İstihdam Strateji (UİS) adı altında nasıl alacağını maddelerle açıkladı. Hak ihlalleri, UİS adıyla yapılamasa da, torba yasalarla ya da genel yasa değişiklikleriyle bir bir hayata geçiriliyor. UİS içerisinde yer alan kiralık işçi büroları kimse farkına bile varmadan hayata geçirildi. 4857 sayılı İş Yasası içerisinde yer alan bürolara işçiler, köle simsarlığı benzetmesini yapmış, iş güvencesini ve sendikal örgütlülüğü ortadan kaldıracağı için karşı çıkmıştı.
Yasa geldi haklar yine gitti
En son 2821 ve 2822 sayılı yasaların yerine getirilen Sendikalar ve Toplu Sözleşme Yasası, sendikaların giderek yok olmasına neden olacak değişiklikler içeriyor. Yasanın TBMM’ye gelerek uzun süre beklemesi nedeniyle işçi sendikaları 9 ay TİS yetkisi alamadı ve yüzbinlerce işçi mağdur edildi.
TİS yetkisinde esas alınan baraj yüzde 10’dan 3’e çekiliyor gibi gösterilse de işkollarının birleştirilmesi sonucu sendikaların yetki alması imkansız hale getiriliyor. Sendika kurmak isteyenlerin o iş kolunda çalışma zorunlulukları kaldırılarak sendikal direnç kırılmak isteniyor.
Son sözü işçiler söyleyecek
AKP hükümeti, sendikalar yasasının ardından Kıdem Tazminatı çalışmalarına yeniden başlayacağını açıkladı. AKP’nin 2013 yılı programında, kıdem tazminatının fona devri çalışmalarına devam edileceği belirtiliyor.
Büyük hak kayıpları yaşayan işçi sınıfı ise her eyleminde genel grev sloganları atmaya başladı. Sendikalar yasasının TBMM’de görüşülmesi sırasında yapılan eylemlerde ağırlıklı olarak dillendirilen genel grev talebi, kamu çalışanlarının grev hakkı talebiyle de birleşme eğiliminde. Örgütlü oldukları sendikaların harekete geçmesini bekleyen işçiler, sendikalarıda bu konuda zorlayacak.
İşçiler mücadelede hem birleşmenin hem grevin sinyallerini verirken sendikaların tavrının ne olacağı merak ediliyor.
Memura TİS var grev yok
UİS içerisinde yer alan bazı maddelerin hayata geçmiş olması tehlikenin tam olarak geçtiği anlamına gelmiyor. Esnek çalışmaya ve AKP tarafından güvenceli esnekliğe ve kıdem tazminatına ilişkin pekçok değişikliğin ise 2013’te hayata geçirilmesi bekleniyor. AKP ikitdarının saldırılarından sadece işçiler değil kamu çalışanları da nasibini aldı.
Seçim öncesi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yetkisi verilecek denmesine karşın kamu çalışanları hükümetle grev hakkı olmadan TİS masasına oturdu. Üstelik son söz Bakanlar Kurulu’nun olması koşuluyla.
Grevsiz sendikayla aslında kamu çalışanları için anayasada hiçbirşey değişmedi. 6 ay gecikmeyle yapılan TİS’den de yüzde 3,5 artı 4 çıktı.