AÇLIK VE YOKSULLUK ARTTI
AKP dönemindeki olumsuz gelişmeler ülkemizin kırsal alanında yoksulluk oranlarının yükselmesine neden olmakta, daha da kötüsü Türkiye gibi tarımsal özellikleri ve potansiyeli yüksek olan bir ülkede açlık olgusunun yerleşmesini sağlamaktadır.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi
AKP dönemindeki olumsuz gelişmeler ülkemizin kırsal alanında yoksulluk oranlarının yükselmesine neden olmakta, daha da kötüsü Türkiye gibi tarımsal özellikleri ve potansiyeli yüksek olan bir ülkede açlık olgusunun yerleşmesini sağlamaktadır.
TÜİK verilerine göre 2009 yılında Türkiye’de fertlerin yüzde 0.48’i yani 339 bin kişi sadece gıda harcamalarını içeren açlık sınırının altında yaşamaktadır. Bu oran kentlerde yüzde 0.06 olurken kırsal yerleşmelerde yüzde 1.42’ye çıkmaktadır. Yani Türkiye gibi tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bir ülkenin kırsal alanında 252 binden fazla yurttaşımız açlık sınırının altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmaktadır. Kırsal alanda yaşayan 17.7 milyon yurttaşımızın 6 milyon 869 bini de “gıda gıda dışı yoksulluk” limitlerinin altında yaşamlarını sürdürmektedir.
Destekleyeceklerine vergi alıyorlar: Tüm dünyada önemli kaynak tahsisleri sağlanan tarım Türkiye’de desteklenmemekte, tersine vergilendirilmektedir. Tarım bütçesine ayrılan kadar para yalnızca mazot üzerindeki dolaylı vergilerle geri alınmaktadır. 2011 itibarıyla Türkiye’de 1 lt. mazot için ödenen 3.37 liranın 1.8 lirası ÖTV KDV’den oluşmaktadır. 2002 yılında 1.09 lira/litre olan mazotun üzerindeki insafsız vergiler, fiyat artışlarıyla birleştiğinde, çiftçi için altından kalkılması güç bir yük oluşturmaktadır. Türkiye’de kullanılan 3.2 milyar litre tarım mazotu üzerinden çiftçiden alınan dolaylı vergi miktarı 5.7 milyar lirayı bulmaktadır. Tarım bütçesinin neredeyse tamamını yalnızca mazotun üzerindeki ÖTV ve KDV yüküyle geri alan AKP’nin, 550 milyon lira mazot desteği verdiğini iddia etmesi ise bir kara mizah örneğidir.
Tarımdan kopuş süreci: Türkiye’de 2002 – 2009 döneminde toplam işlenen tarım alanı 2.6 milyon hektar, toplam tarım alanı ise 2.3 milyon hektara azalmıştır. Üreticinin 2002 yılında kullanırken 2009 yılında tarım yapmaktan vazgeçtiği alan büyüklüğü Yalova, Kilis, Bartın, Düzce, Osmaniye, Zonguldak, Iğdır ve Kocaeli illerinin toplam alanını geçmiştir. Yüz binlerce köylü üreticinin kırsal alanı terk ederek kentlere göç etmesi ve eski buğday üreticisinin yaşamını sürdürebilmek için bulgur yardımına muhtaç hale düşürülmesi, Türkiye’de kırsal ve kentsel alanda ortaya çıkan altüst oluşun diğer göstergeleridir.