AÇLIK SINIRI VE ASGARİ ÜCRET FARKI 370 LİRA!
Açlık sınırı aralıkta 8 bin 130 lira oldu. Böylece zamlı asgari ücretle fark 370 TL oldu.
Ocakta da artış yüzde 4 olursa asgari ücretle eşitlenecek. Ücret artışları 1 ay ferahlatmaya bile yetmeyecek. Zamlı asgari ücreti birçok çalışan şubatta alacak. Ancak cebe girmeden açlık sınırının altına inecek.
Zamlı asgari ücret henüz cebe girmeden erimeye başladı. Ücret gelirlerindeki artış ferahlık sağlamıyor. Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Aralık 2022 araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,41 oranında gerçekleşti. Açlık sınırı 8 bin 130 lira olurken yoksulluk sınırı da 26 bin 481 liraya yükseldi. Açlık sınırı ile yeni asgari ücret arasındaki fark 370 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise asgari ücretin 3 katı Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 10 bin 612 lira olarak kaydedildi.
Zamlı asgari ücreti birçok çalışan şubat ayında alacak. Açlık sınırındaki artışın ocak ayında da yüzde 4,41 olması durumunda ücretler cebe girmeden açlık sınırı ve asgari ücret eşitlenmiş olacak.
TÜİK, verilerine 4 kişilik hanelerin yüzde 47’sinde bir kişinin çalıştığı düşünüldüğünde 4 kişilik hanelerin yarısına açlık sınırının altında bir gelirle yaşamak zorunda kalıyor.
GÜNLÜK GIDA HARCAMASI 271 LİRA
Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Vatandaş, geçen aya göre yüzde 138 olan ve baz etkisi ile 39 puan azalan yıllık gıda enflasyonuna değil, cebinden çıkan ek harcamaya bakmaktadır” denildi.
“Çünkü artık pahalılık ve zamlar gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir” denilen açıklamada, “Günde 136 TL gıda harcama yapması gereken dört kişilik aile 12 ay sonra 271 TL yapmak durumunda kalmaktadır. Haneye giren toplam geliri bu seviyede artmayan haneler ya harcamaları kısmak ya da zorunlu harcamalarını karşılamak için borçlanmak durumunda kalmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Araştırmada ayrıca, aralık ayında en çok zamlanan ürünler de açıklandı. Buna göre, süt, yoğurt, peynir fiyatlarının yine yükseldiği belirtildi ve bu grupta en yüksek aylık artışın yüzde 7 ile yoğurtta olduğu belirtildi.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; ortalama dana eti fiyatı yüzde 20, kuzu fiyatı yüzde 10 arttı.
Beyaz etlerden tavuk ve balıkta artış da yüzde 10 oldu.
Bakliyatlardan kuru fasulyenin fiyatı yüzde 5 artış gösterirken kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 10 azaldı, yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı hafif bir artış gösterdi. Peynir ve yoğurt fiyatları son 1 yılda yüzde 100’den fazla arttı.
Ekmek ve tahıllar grubunda ise, pirinçte ve irmikte fiyat artışı aylık temelde yüzde 5, makarnada yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Makarna ve pirinç 1 yıl içinde yüzde 100’den fazla arttı.