‘AÇILIMI İŞÇİLER YAPTI’
Hasan, Sait ve Nedim horon oynamayı öğrenmişler.
Açılım” meselesini soruyoruz. Bir gecede iş akdi feshedilen on bin TEKEL işçisinin üç bininin Doğu ve Güneydoğu’da olduğunu hatırlatıyor. “Önce bir zemin oluşturulması lazım.

Bitlis çadırında Tek Gıda-İş Sendikası’nın Şube Başkanı Can Yenisöz ile işsizliği konuşuyoruz. Türkiye ortalaması yüzde 25’lerdeyken, bölgede yüzde 40’ları aşmış durumda. Hal buyken yaş ortalaması 38 olan 300’e yakın TEKEL işçisi de işsizler ordusuna katılmaya hazırlanıyor. “Başbakan, bir kez daha başını ellerinin arasına alıp düşünsün” diyor Can Yenisöz.
“Açılım” meselesini soruyoruz. Bir gecede iş akdi feshedilen on bin TEKEL işçisinin üç bininin Doğu ve Güneydoğu’da olduğunu hatırlatıyor. “Önce bir zemin oluşturulması lazım. İşsizlik ve sosyoekonomik şartları ülkenin diğer bölgeleriyle orantılı duruma getirin önce. Bakın ben işimi kaybetmemek için Ankara’ya geldim, başkaları nereye gidiyor, görüyorsunuz işte, 25-30 yıldır dağı tercih ediyor. Bunu görmeyen ancak kör olabilir.”
Hasan, Sait ve Nedim’le kahvede oturuyoruz, Diyarbakır çadırından geliyorlar. Direniş boyunca farklı illerden gelen işçilerle ilişkilerinde yaşanan değişimi konuşuyoruz. “Biz artık horon oynuyoruz, Trabzonlu arkadaşlar da şemmamme oynuyor. Biz bütün illerin ismini yazdık ve ‘açılım burada’ dedik. Halkların birbiriyle problemi yok. 57 gündür burada ekmeğimizi bölüşüyoruz. Bu hükümetin yapacağı hiçbir kışkırtma bizi birbirimizden ayıramaz. Ne yapacaklarını, nasıl saldıracaklarını da bilmiyorlar artık. Her saldırı ters tepiyor.”
AKP’nin iller bazında “TEKEL işçisi haklı mı” anketi yaptırdığını söylüyor işçiler. Buradaki amaç kaybedilen oyları hesaplamak. “Biz ona oy kaybettirdik” diyorlar. “Seçimlerin yönünü değiştirdik. Biz kendimizi zaten kazanmış sayıyoruz.” Haklılar. TEKEL bir kıvılcım oldu. Hükümetin maskesini düşürdü.