ACI TABLO :ÇALIŞANIN DEĞERİ YOK
Uluslararası İş Sağlığı Eğitimi Kongresi´nde konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Gerim, Türkiye´de yaşanan iş kazalarına dair can yakan verileri açıkladı…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye’de ortalama 100 binde 10 civarında iş kazası gerçekleşirken Avrupa’da iş kazası ortalamalarının 100 binde 4 olduğunu açıkladı. Atatürk Üniversitesi tarafından Erzurum Nenehatun Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği EĞİTİMi Kongresinde konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye’de ‘İş Güvenliği Uzmanı’ teriminin ilk olarak 2006 yılında gündeme geldiğini söyledi. İş güvenliği konusunda mesleki eğitimin önemine dikkat çeken İsmail Gerim şöyle devam etti:
Güvensiz malzeme kullanılıyor
"İş kazalarının temel unsurlarından biri, güvensiz davranış ve bir yerde güvensiz malzemenin kullanımı. Güvensiz davranışları eğitim yetersizliği ve eğitim eksikliği kapsıyor. Dünyada 100 bin çalışan üzerinden iş kazası oranı hesaplanıyor. Türkiye’de ortalama 100 binde 10 civarında iş kazasından bahsedilebilir ama Avrupa’da iş kazası ortalamaları 100 binde 4 civarında. Bir iş yerine gittiğimizde ‘Ben patron veya şefim. İş kazalarında maddi kayıplar çok büyük. Manevi kayıpların tarifi ise imkânsız." Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel SEKRETERİ Serdar Şardan, bu yılın ilk 5 ayında yaklaşık 600 işçinin iş kazalarında öldüğünü bildirdi.
‘Kaybedilen geri gelmez’
Kongrede konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre dünyada 1.2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar insanın çalışma hayatının içerisinde olduğunu belirterek şunları söyledi: "İş sağlığı ve güvenliğine uyulmadığı için dünya genelinde gayri safi milli hasılanın yüzde 4 ‘ü heba olup gitmektedir. İş kazalarının dünya genelindeki maliyeti trilyonlarca dolar. Ülkemizde de 2012 yılı rakamlarına göre, iş kazalarından kaynaklanan 50 milyar dolarlık bir maliyet kaybı söz konusu. Bu maliyet kaybını gidermek mümkün ama kaybedilen insanı geri getirebiliyor muyuz? Bireyin varlığı olmadan karlılık sadece sıfırdan ibaret olacak."