AÇ İNSANLARIN İMDAT ÇIĞLIĞI
2 milyon aile, Vakıf ve belediyelerin yardımı olmazsa ölürüz diyor. Başbakanlık tarafından yaptırılan araştırmada, yoksul insanlar yardıma muhtaç olmalarının sorumlusu olarak hükümeti görüyor

2 milyon aile, “Vakıf ve belediyelerin yardımı olmazsa ölürüz” diyor. Başbakanlık tarafından yaptırılan araştırmada, yoksul insanlar yardıma muhtaç olmalarının sorumlusu olarak hükümeti görüyor
Türkiye’de yoksulluğun boyutu gittikçe büyüyor. 2 milyon aile vakıfların ve belediyelerin yaptıkları yardım olmadığı takdirde “Ölürüz…” diyor. Hürriyet’ten Aysel Alp’ın haberine göre, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmada Türkiye genelinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile belediyeler tarafından dağıtılan yardımlardan en az iki yıldır yararlanan aileleri kapsıyor. Bu da yaklaşık 2 milyon aile anlamına geliyor. Ailelerin çoğu “Yardımsız hiç yaşayamayız” diyor. 2032 denek ile yüz yüze yapılan anket yoksullarla ilgili çarpıcı gerçekler ortaya koyuyor. Yüzde 85’i Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından (SYDV), yüzde 35’i ise belediyelerden yardım alıyor. Yüzde 43’ü 3 ila 4 yıldır yardım alırken; yüzde 23’ü 7 yıl ve daha uzun süredir yardım alıyor. 2 yıldan beri yardım alanların oranı ise yüzde 23.
* Yüzde 90’ının mesleği yok.
* Yüzde 89’u gelir getiren bir işte çalışmıyor.
* Yüzde 57’si hayatı boyunca hiç çalışmamış. Yüzde 8’i ise 11 yıldan daha uzun süredir işsiz.
* Yardım alan her üç kişiden ikisi, yani yüzde 75’i iş aramıyor.
* İş aramamalarının en büyük nedeni ise yüzde 41 ile ’sağlık’sorunları.
* Yardım alan ailelerin yüzde 71’inin aylık geliri 300 liranın altında bulunuyor. Yüzde 24’ünün geliri 300 ila 600 lira arası iken; aylık geliri 900 liranın üzerinde olan aile sayısı ise sadece yüzde 3.5.
* Yardım alanlarda dikkat çeken bir diğer husus ise yüzde 60’ının şehir merkezlerinde oturuyor olmaları.
‘Yoksulluğumuzun sebebi hükümet’
Yoksul insanlar yardıma muhtaç olmalarının sorumlusu olarak hükümeti görüyorlar. Yüzde 64’ü ’sorumlu hükümettir’ diyor. Yüzde 11’i kendisini, yüzde 10.5’i işveren ya da kurumları; yüzde 8.4’ü ise ailelerini sorumlu tutuyor. “Yoksulluğumun nedeni işsizliktir” diyenlerin oranı ise yüzde 2’de kalıyor. Yüzde 80’i kendilerini, aldıkları yardımlar için belli bir partiye veya adaya oy vermek zorunda hissetmiyor. Ancak yüzde 20’si böyle bir zorunluluk duyuyor. Yüzde 70’i yardıma muhtaç olma sorununu hükümetin çözmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 34’ü yardımlar için devlete, yüzde 16’sı hükümete teşekkür etme gereği duyuyor.