AB ÖLÇÜTÜNE GÖRE İŞSİZLİK YÜZDE 32
DİSK-AR, Hanehalkı İşgücü Anketi Mayıs 2012 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

AB ölçütüne göre işsizlik yüzde 32
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Mayıs 2012 dönem sonuçlarını değerlendirdi. DİSKAR’ın raporuna göre TÜİK’in verileri, işsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasından dolayı işsizliği olduğundan düşük gösteriyor.
‘3 aydır iş aramayanlar işsiz sayılmıyor’
AB ülkelerinin işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, 2012 yılının birinci çeyreği için işgücüne katılım oranı yüzde 68 düzeyinde olduğunu belirtiyor ve "Türkiye’de iş isteyenlerin (işgücüne katılım) oranı AB-27 ortalaması kadar olsaydı işsiz sayısı 11 milyon 845 bin, işsizlik oranı yüzde 32 düzeylerine çıkacaktı" değerlendirmesinde bulunuyor. DİSK-AR, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarım kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dâhil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 8.2 değil, yüzde 13.8, işsiz sayısının da 2 milyon 272 bin değil, 4 milyon 43 bin olacağını belirtiyor.
‘Her 4 gençten biri işsiz’
Gençler için ise durumun çok daha kötü olduğunu belirten DİSK-AR raporu, her iki gençten birisinin kayıt dışı çalıştığına, umudu kesik işçilerle birlikte her 4 gençten birinin işsiz olduğuna işaret ediyor.
Kadınlar için çalışma yaşamına katılmanın son derece zor olduğuna dikkat çekilen raporda, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 30.2 olduğu, çalışma çağındaki her üç kadından sadece birinin çalıştığı belirtiliyor.
Kayıt dışının oransal olarak gerilemesine rağmen hâlâ kriz öncesi değerlerinin üzerinde olduğunun belirtildiği raporda, 2008’in Mayıs dönemi ile karşılaştırıldığında kayıt dışı istihdamın 480 bin arttığına işaret ediliyor.
‘Geçici çalışma, hükümetin istihdam politikasıdır’
Güvencesiz çalışmanın hızla yaygınlaştığına dikkat çekilen raporda, 2009 yılı Mayıs dönemi ile karşılaştırıldığında geçici çalışanların sayısının yüzde 36 artarak, 1 milyon 467 binden, 1 milyon 992 bine yükseldiği vurgulanıyor.
"Geçici çalışmanın yaygınlaştırılması hükümetin istihdam stratejisi açısından bir amaç olarak değerlendiriliyor" denilen raporda, Türkiye’yi küresel sermayenin ucuz işgücü deposu olarak şekillendirmeye çalışan ucuz istihdam stratejisinin temelde çalışma yaşamının yapısını tahrip etmeye odaklandığı ifade ediliyor.
Raporda, 2008’in Mayıs dönemi ile karşılaştırıldığında kayıt dışı istihdamın 480 bin arttığına işaret ediliyor.