Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
16 Mart 2025
SOFRA ET GÖRMÜYOR: TÜKETİM ORTALAMALARIN GERİSİNDE KALDI

Kırmızı et, yüksek fiyatlarla sofralardan giderek uzaklaştı. İkame olarak sofrada yer alan beyaz et de alternatif olmaktan çıkıyor. Ülkede kişi başına et tüketimi dünya ve gelişmiş ülkelerin ortalamasının gerisinde kaldı.

SOFRA ET GÖRMÜYOR: TÜKETİM ORTALAMALARIN GERİSİNDE KALDI

Artan fiyatlar kırmızı et ve ürünlerinin sofradan uzaklaşmasına neden oldu. Kilosu asgari ücretlinin bir günlük geliri ile yarışan et fiyatları, uygulanan ithalat politikaları ile de düşmüyor.

Alım gücünün gerilemesiyle kırmızı etin ikamesi olan beyaz et de artık alışveriş sepetlerinde yer bulamıyor.

OECD-FAO Tarım Görünümü 2024-2033 raporuna göre kişi başına kırmızı et tüketimi OECD ülkelerinde 34,8 kilo, Avrupa’da 34,5 kilo, dünya genelinde 18,1 kilo iken Türkiye’de sadece 16,6 kilo.

BEYAZ ETTE DE GERİDE

Beyaz et tüketimi açısından da benzer bir tablo ortaya çıktı. OECD ülkelerinde kişi başına 21,8 kilo, Avrupa’da 17,1 kilo, dünya genelinde 10,1 kilo olan beyaz et tüketimi Türkiye’de 11,6 kilo seviyesinde bulunuyor.

Tarım Yazarı Gazi Kutlu, Türkiye’nin son 16 yıldır canlı hayvan ve et ithalatı yapmasına rağmen yurttaşın sofrasına yeterli miktarda et koyamadığına dikkati çekti.

Yapılan ithalata rağmen hayvan varlığının artmadığını belirten Kutlu, “Daha da çarpıcı olan ise savaş halindeki Ukrayna’da kişi başına kırmızı et tüketimi 17,4 kilo, savaşan Rusya’da ise 31,9 kilo. Türkiye, istikrarlı bir şekilde ithalata bağımlı hale gelirken, vatandaşın kırmızı ete erişimi giderek zorlaşıyor. Bu da Türkiye’de hayvancılık sektörünün yıllardır artan maliyetlerle daraldığını gösteriyor” diye konuştu.

Hayvancılığın desteklenmediğini kaydeden Kutlu, “Üretim artırılamıyor ve vatandaş uygun fiyatla ete ulaşamıyor. Turizm sezonunun başlaması ve yem maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte et fiyatlarının bin lirayı bulması muhtemel. Hükümetin tüm baskılama çabalarına rağmen 8 aydır fiyatlar artmaya devam ediyor. Çözüm olarak ise yine ithalat gösteriliyor.”

SORUN YETERSİZ DESTEKTE

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın et ithalatının 2028 yılında sona ereceğine ilişkin ifadesine değinen Kutlu, “Mevcut gidişata bakıldığında 2030’da bile bu bağımlılığın sona ermesi mümkün görünmüyor. Dahası, ithalat bittiğinde sofralara daha fazla et gelmeyeceği gerçeğini kimse göz ardı etmemeli. Sorun üretim ve destek politikalarındaki yetersizlikte. Besiciler desteklenmediği sürece Türkiye’nin hayvancılığı daha da derin bir krize sürüklenecek” diye konuştu.

AŞEVİNDEN YARDIM ALAN YURTTAŞ SAYISI YÜZDE 87 ARTTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında aşevinden yardım alanların sayısının 65 bin 414 kişiye çıkarak yüzde 87’lik bir artış gösterdiğini belirtti. “Bu rakamlarla birlikte toplumun önemli bir bölüm sosyal yardıma muhtaç durumda” diyen Gürer, 85 milyonluk nüfusun yüzde 16’sının düzenli sosyal yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Gürer, ayrıca, 2014 yılında 2 milyon 274 bin 182 haneye düzenli sosyal yardım yapıldığını, şu an sosyal yardımdan faydalanan kişi sayısının ise 14 milyon 148 bin 740 kişiye yükseldiğine dikkati çekti. Gürer, “Ülkemizde yoksulluk artıyor. Sosyal yardımlar dahi artık yetersiz kalmaya başladı. Her altı kişiden biri düzenli sosyal yardıma muhtaç durumda” dedi.

KAYNAK Birgün
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sendikamız tarafından baştemsilcilere yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi, Eskişehir Sosyal Tesislerimizde bulunan Firuz Kanatlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa farklı işyerlerinden çok sayıda baştemsilci katılım sağladı.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.