Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
02 Ağustos 2019
VARDİYALI ÇALIŞILAN İŞYERİNDE İŞÇİ SÜREKLİ GECE ÇALIŞMAYA ZORLANAMAZ

Vardiyalı işyerlerinde bir hafta gece çalıştırılan işçinin izleyen haftada gündüz çalıştırılması esastır. Bazı durumlarda vardiya değişiminin iki haftada bir olmasına da mevzuat izin vermektedir.

VARDİYALI ÇALIŞILAN İŞYERİNDE İŞÇİ SÜREKLİ GECE ÇALIŞMAYA ZORLANAMAZ
* Altı aydır bir gıda fabrikasında çalışıyorum. Toplam bir ay bile gündüzde çalışmadım. Her seferinde biraz daha idare et diyorlar. Çalışma saatleri 22.00-08.00. 7.5 saatin üstü fazla mesai parası hakkımı istemek için nasıl bir evrak doldurmalıyım? 
 
Vardiyalı çalışma kuralları 4857 sayılı İş Kanununun 69. maddesinde ve Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara ilişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Vardiyalı işyerlerinde bir hafta gece çalıştırılan işçinin izleyen haftada gündüz çalıştırılması esastır. Bazı durumlarda vardiya değişiminin iki haftada bir olmasına da mevzuat izin vermektedir. Ayrıca gece çalışmalarının 7.5 saati geçemeyeceği de yasada belirtilmiştir. Bu kurallara uymayan işverenler için aynı yasanın 104. maddesinde pek de caydırıcı olmayan idari para cezaları öngörülmüştür. 
 
Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, gece vardiyasında 7.5 saatin üzerindeki çalışmalar fazla çalışma sayılır ve ücretinin yasaya göre yüzde 50 zamlı (eğer iş sözleşmenizde ya da toplu iş sözleşmesinde daha yüksek bir oran belirlenmediyse) olarak ödenmesi gerekir. Çalışmanız 10 saat olup, ara dinlenmesi için 1 saat düşüldüğünde 9 saat olduğundan, her gece çalışması için 1.5 saat fazla çalışma ücreti ödenmelidir. 
 
Hem vardiya değişiminin yasaya uygun yapılması hem de fazla çalışmalarınızın zamlı olarak ödenmesi için işverene yazılı bir dilekçeyle başvurabilirsiniz. Ancak işvereninizin buna tepkisi sizi işten çıkartmak da olabilir. Eğer fabrikadaki işçi sayısı en az 30 ise sizin de altı ay kıdeminiz olduğundan, işe iade ve ödenmeyen alacaklarınız için durumu kanıtlayan belgelerle arabulucuya gidebilirsiniz. İşçi sayısı 30’un altındaysa, kıdeminize göre 4 hafta olan bildirim süresinin üç katı tazminat (kötü niyet tazminatı) talep edebilirsiniz.
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.