Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
19 Nisan 2019
MESLEK HASTALIKLARI TESPİT EDİLEMİYOR

Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, Türkiye´de meslek hastalıklarının çok yaygın olarak bilinmediğini belirterek ´İşyerlerinde işyeri hekimleri meslek hastalıkları yönünden sorumlu kişilerdir´ dedi.

MESLEK HASTALIKLARI TESPİT EDİLEMİYOR

Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, Türkiye’de meslek hastalıklarının çok yaygın olarak bilinmediğini belirterek ‘İşyerlerinde işyeri hekimleri meslek hastalıkları yönünden sorumlu kişilerdir’ dedi. 

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi tarafından "Sağlık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu"nun beşincisi yapıldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumda, özellikle sağlık sektöründe çalışanların kendilerini laboratuvar ve elektromanyetik alanlarda korumaları, işletmelerdeki yangın ve acil durum yönetimi, atık yönetimi gibi konular tartışıldı. Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, hükümetin, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda her geçen gün daha da bilinçlendiğini kaydetti. Prof. Dr. Ulutin şöyle devam etti: 

‘EN ÇOK MEZUNU OLAN…’ 
 
"Türkiye’de lisans bölümünü ilk açan ve yüksek lisansta da en çok mezunu olan bir üniversite olarak şunu söyleyebilirim ki, öncülüğü her zaman elimizde tutmak için bu konuda kültürü yerleştirmeye çalışıyoruz. Buna öğrenciden başlayarak iş sağlığı güvenliği uzmanlığına kadar uzatmayı düşünüyoruz. Sağlık personelinin ne kadar fedakârca çalıştığını bildiğimiz için kendilerini ihmal etmemeleri kendi sağlıklarını koruyabilmeleri amacıyla iş sağlığı ve güvenliğinin sağlık işletmelerindeki risklerini bugün masaya yatıracağız. İşyerinde iş güvenliği uzmanı dışında işyeri hekimleri de var ve mesela meslek hastalıkları yönünden onlar da sorumlu olan kişiler. Türkiye’de meslek hastalıkları maalesef çok yaygın olarak bilinmiyor ve tespit edilemiyor. Biz burada işyeri hekimlerinin de sorunlarını masaya yatırıyoruz, tartışıyoruz." 
 
‘YETERSİZ KALACAK’ 
 
Lisans bölümlerinin her geçen gün daha fazla önem kazandığını ifade eden Prof. Dr. Ulutin, "iki yıllık okullar veya çeşitli kurslar sonucunda sınavlara girip C sertifikası almaya hak kazanan pek çok iş sağlığı güvenliği uzmanı var. Artık bunun yeterli olmadığını Türkiye de fark etti ve artık işe alımlarda en az B sınıfı iş sağlığı güvenliği sertifikası olması gerekiyor" dedi. 2020’den sonra yeni düzenlemelerin geleceğini de dile getiren Prof. Dr. Ulutin, "Vakıf üniversitesi olarak 10’dan az çalışanı olan ve yüksek tehlike arz etmeyen işyerlerinde uzaktan eğitim ile buradaki işverene veya işveren temsilcisine iş güvenliği konusunda eğitmeyi hedefliyoruz. Bir berber, cep telefonunu açarak tıraş yaparken bile dersini izleyebilir. Bu sistem 2020’de mecburi hale gelecek ama biz altyapı olarak hazırlığımızı tamamladık" diye konuştu. 

‘İŞ GÜVENLİĞİ BİR KÜLTÜR’ 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş Sağlığı ve Güvenliği (1SG) Birim Müdür Yardımcısı Hakan Farımaz ise, iş güvenliğinin sadece çalışma ortamlarında geçerliymiş gibi algılandığını ama aslında sağlık ve güvenlik kültürünün hayatın her noktasında olması gereken bir çalışma olduğunu vurguladı, iş sağlığı ve güvenliği alanında günlük hayattan da örnekler veren Farımaz, "Günlük hayatta iş sağlığı ve güvenliği alanında alınabilecek önlemlere, evdeki küçük bebeğin prizlerle uğraşmaması, ev hanımlarının ev işlerini yaparken yaşadıkları postür bozuklukları, çocukların parklarda bisiklet kullanırken kask takmaları gibi örnekleri verebiliriz. Burada ana nokta bir kişinin hayatına dokunmak" dedi. Farımaz, "Yani iş sağlığı ve güvenliği kültürü aslında bir cana, hayata dokunmak olduğu için saha profesyonelleri kişilere eğitim verirken davranış değişikliğine sebebiyet verebilecek şekilde bu farkındalığı sağlamaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 
 
‘İŞ KAZALARI AZALDI’ 
 
Türkiye’de son yıllarda iş kazalarında ciddi manada azalma olduğunu da kaydeden Farımaz, "Ama bu 6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla birlikte kayıt zorunluluğu daha ön plana çıktığı için kayıt miktarı arttığından dolayı iş kazası son zamanlarda sanki daha fazla oluyormuş gibi gözüküyor. Aslında ciddi kazalar da azalmalar oldu çünkü artık insanlar kendi donanımlarına, kıyafetlerine daha fazla dikkat ediyorlar" dedi.
 
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.