Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
19 Ocak 2018
EKOLOJİK TEHLİKE

Hava sıcaklığındaki, nem ve yağış dengesindeki değişikliklere bağlı olarak tarladan alınan verimin azaldığını belirten Cem Özkan, Kuraklık tehlikesini göz ardı edemeyiz.

EKOLOJİK TEHLİKE

Hava sıcaklığındaki, nem ve yağış dengesindeki değişikliklere bağlı olarak tarladan alınan verimin azaldığını belirten Cem Özkan, "Kuraklık tehlikesini göz ardı edemeyiz. Kuraklığa dayanıklı bitkilere yönlenmemiz gerekiyor" diye konuştu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde iyi tarımın desteklenmesi için önemli çalışmalara imza atıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, "Uygulama tarlalarımızda, çiftçilerimize fayda sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bizim tarlalarımızda da verimde düşüş var. Her yıl dekar başına ortalama 600 kilogram buğday hasatı yapılıyordu, bu rakam son hasatta 200 kilograma kadar düştü" dedi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarım ürünlerinde verimi artırmaya yönelik çalışmalarını Haymana, Ayaş ve Kalecik’te yer alan uygulama çiftliklerinde gerçekleştiriyor.

Kar beklenirken yağan yağmur ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar küresel ısınma gerçeğini gözler önüne seriyor. Sıcaklık, yağış ve nem gibi unsurların bitkilerin büyümesi için kritik önem taşıdığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Cem Özkan, "Kış günü bahar mevsimi yaşıyoruz. Gözlenen bu değişiklik bitkilerden aldığımız verimin azalmasına neden oluyor. Çalışmalarımızı kuraklığa dayanıklı bitkiler üzerinde yoğunlaştırmalıyız" dedi. 
 
"BÖCEK SAYISINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ" 
 
Prof. Dr. Özkan, hava şartlarındaki değişikliğin bitkiler kadar hayvanları da etkilediğini belirtti. Kurak geçen kış mevsiminin ardından yaz aylarında böcek sayısında artış beklediklerini anlatan Özkan, "Öngörümüz böceklerin artacağı yönünde ancak tarım açısından değerlendirdiğimizde faydalı ve zararlı olmak üzere iki tip böcek var. Her iki tür de de artış bekliyoruz" dedi. Zararlı böceklerin bitkilerin hasta olmasına neden olduğunu ve verimin düşmesindeki önemli etkenlerden biri olduğunu söyleyen Özkan, "Kuraklık, zararlı böceklerin artmasına neden olabilir ve bu durum da ilaç kullanımında artışı getiriyor. İlaç kullanımın artması ekonomik yük anlamına geliyor. İstilacı türler için önlem alınmalı" diye konuştu. Özkan, "Sıcaklık artışıyla böceklerde döl sayıları artacak, ekonomik zarar eşiği düşecek, ilaçlama sayısı artacak, ilaçlarda yaşanan direnç sorunları artacaktır. Tarım ilacı kullanım sıklığı artacak, ilaçların etkinliği azalacak, maliyetler ve çevresel riskler artacaktır" değerlendirmesi yaptı. 

‘PROBLEME UYUM SAĞLAMALIYIZ’ 
 
Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Somuncu meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüştüğünü belirterek, "Bu durum gıda güvenliğini riske sokuyor. Bu şekilde devam ederse ithalat giderek artacak" uyarısında bulundu. En kurak dönemlerden birinin yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Somuncu, "Yağışlarda ciddi kaymalar yaşanıyor. Şu an ocak ortasmdayız ve toprağın üzerinde kar yok. İpuçlarını görüyoruz. Türkiye’de gelecekte ciddi bir risk ortaya çıkabilir. Yapılacak tek iş ortaya çıkan bu probleme uyum sağlamak ve tarımdan kaynaklı karbon azaltımı konusunda çaba harcamak" diye konuştu.
DİĞER HABERLER
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
KENT GIDA VE MONDELEZ TURKEY’DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Sendikamız ile Kent Gıda ve Mondelez Turkey Gıda arasında şubat ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ
TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ AİLESİ, TEŞEKKÜRLER TEKGIDA-İŞ ÜYELERİ

Sendikamız bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, konfederasyonumuz Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun almış olduğu karar çerçevesinde Bursa, Mustafakemalpaşa, Karacabey şubelerimiz ile birlikte Kocaeli, Eskişehir, Gebze, Tuzla ve İstanbul Avrupa Yakası şubelerimize bağlı işyerlerinden üyelerimizin yoğun katılımı ile büyük bir coşkuyla Bursa’da kutladı.

1 MAYIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT
1 MAYIS’TA KAÇIRILAN FIRSAT

Türk-İş, DİSK ve Hak-İş ilk kez 1992 yılında Ankara’da 1 Mayıs’ı işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak bir kapalı salon toplantısında birlikte kutladı.

1 MAYIS VE GENEL TATİL ÜCRETİ
1 MAYIS VE GENEL TATİL ÜCRETİ

Dünya emekçilerinin birlik dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs İstanbul’da bir kez daha kutlanamadı.