Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
14 Ağustos 2015
ASGARİ ÜCRETLİYE ET DEĞİL DERT

ASGARİ ücretin et alma gücü 1 yılda 31 kg dan 27 kiloya indi. Son 1 yılda asgari ücret yüzde 12 artarken dana etinin kilosu yüzde 28 arttı.

ASGARİ ÜCRETLİYE ET DEĞİL DERT

Et fiyatlarında özellikle son bir yılda yaşanan fahiş artış, bir asgari ücretlinin alım gücünü önemli ölçüde geriletti. TÜİK verilerine göre, 2014 Temmuz ayında ortalama dana eti kilogram fiyatı 29 TL iken bu yılın temmuz ayında 37 TL’yi geçti ve yüzde 12,5 arttı. Temmuz ayının asgari ücreti 2014’te net 891 TL iken 2015’te net 1000 TL oldu ve artış yüzde 11,5 olarak gerçekleşti. Bu durumda 2014 temmuzunda asgari ücretli elindeki maaş ile 31 kilo dolayında et alabilirken bu yıl ancak 27 kilo alabiliyor.

4 kilo daha az…

Başka bir ifade ile asgari ücret, et fiyatlan karşısında 4 kilo et tutarında alım gücü kaybına uğradı. 2014 Temmuz’unda asgari ücretli günde 1 kilo dana etinin parasını kazanabilirken, bu yılın Temmuz ayında kazandığı ile ancak 870 gram dana eti alabiliyor. Asgari ücretlinin et alma gücünün artması, asgari ücretin daha adil bir düzeye çıkarılması ve aynı zamanda et fiyatlarının düşürülmesine bağlı. Et fiyatlarının düşürülmesi için et üretim arzının artırılması, bunun için de besiciliğin maliyetlerinin düşürülmesi ve desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor.

Yem fiyatları…

Hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüzde 65’ini yem oluşturuyor. Türkiye’nin yıllık kaba yem ihtiyacı ortalama 55 milyon ton iken, üretim 10 milyon tonda kalıyor.

Hükümet, hayvancılığa 2015’te 3 milyar lira destek ayırdı. Bu, yetersiz ve doğru kullanılmıyor. Uzmanlar yem bitkileri üretimi desteklenmesinin daha doğru olacağmı söylüyorlar. Daha da önemlisi, bu paranın yaklaşık 3 katı yani yaklaşık 3 milyar dolar hammaddeleri ithalatına ödeniyor. Bu kaynağın tamamı üretime yönlendirilse maliyet de düşer, fiyat da.

Türkiye’de kırmızı et üretiminin yüzde 90’ı sığırlardan elde ediliyor. Kalan yüzde 10 küçükbaş hayvanlardan sağlanıyor. Sığıra olan bağımlılık planlı bir şekilde azaltılarak küçükbaş etinin payı yüzde 20-25’lere çıkarılırsa et fiyatlarının düşürülebileceği bildiriliyor.

TUİK insanları kandırıyor!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal kırmızı etteki fiyat artışları ve ithalat kararına ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Dünyadaki et fiyatlarının son bir yılda yüzde 16 oranında gerilemesine rağmen; Türkiye’de yüzde 28 oranında zamlandığına dikkat çeken Sarıbal, "Türkiye insanı Avrupa Birliği’ne oranla iki-üç kat daha pahalı et tüketmektedir. Avrupa Birliği’nde kesime gelmiş besilik dana fiyatı ortalama 2,ss4 avro/kg iken; Türkiye’de 5-5.5 avro/kg dolayındadır. Yunanistan’da orta gelirli bir ailenin maaşıyla 400-500 kg et alabilirken, Türkiye’de bu rakam 30 kiloya kadar düşmektedir" dedi. TÜlK’in 2014 yılında büyükbaş hayvan varlığını 14,5 milyon olarak açıklayarak insanları kandırdığını dile getiren Sarıbal şöyle konuştu: "TÜlK’in açıkladığı kadar hayvan olması mümkün değildir. Eğer bu kadar hayvan olsaydı bu sıkıntının yaşanması mümkün olmazdı. Üstelik son 5 yılda 3.6 milyar dolarlık ithalata rağmen… İthalat tartışmalarını bitirmek, ülkemizin kırmızı ette dışa bağımlılığının önüne geçmek ve sağlıklı bir toplum yaratmak için küçükbaş hayvan eti tüketimini artırmak gereklidir. Bu konuda kamu kuruluşları, kooperatifler, birlikler, küçükbaş hayvancılık şirketleri gerekli çabayı göstermelidirler.

DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sendikamız tarafından baştemsilcilere yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi, Eskişehir Sosyal Tesislerimizde bulunan Firuz Kanatlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa farklı işyerlerinden çok sayıda baştemsilci katılım sağladı.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.