Gıdada yüzde 300’leri aşan zamlar için sanayici üreticiyi sorumlu tutarken çiftçiler ve ziraatçılar da aracı, ihracatçı ve tüccarı suçladı.
Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin ve Çiftçi Sendikaları Kofederasyonu Kurucu Başkanı Aysu, zaten borçlu olan üreticinin fiyat belirleme gücü olmadığını belirterek "Üretici elinde ürün kalmaması için cüzi miktarlarla satışa çıkarıyor" diyor.
Limonun kilosunun 7-8 liraya çıkması, başta ekmek olmak üzere temel gıda maddelerinde gündeme gelen ve gelecek olan zamlardan gıda sanayicilerinin üreticiyi sorumlu tutması dikkatleri tarıma çekerken, piyasayı düzenleyecek kurumların güçsüzlüğünden yakınan üretici günah geçişi olarak gösterilmekten mustarip.
Üreticinin ürün stoklama lüksünün olmadığını, çoğu zaman tarlada sattığını savunan çiftçiler, asıl sorumlunun ihracatçı ve tüccarlar olduğunda hemfikir. Birkaç ürün hariç çiftçi ürünü tüccara geçen yıla göre aynı fiyattan satmasına karşın tüketici domatesten bibere, soğandan sarımsağa tüm gıda ürünlerini neredeyse üç-beş katı fiyata almaya zorlanıyor.
Tarlada 25 kuruşa satılan domates, Ankara’da 2.5 liraya alıcı buluyor. Ziraatçılar Demeği Genel Başkanı tbrahim Yetkin ve Çiftçi Sendikaları Kofederasyonu Kurucu Başkanı Abdullah Aysu’nun verdiği bilgiye göre, yüksek fiyatların birkaç nedeni var, ama üretici kesinlikle bunlardan biri değil…
Şöyle ki, iklim değişikliği nedeniyle üretimde bir gerileme var örneğin tahıl üretimi bu yıl geçen yıla oranla buğday yüzde 10.4, arpa yüzde 12.7 ve tane mısır da yüzde 7 civarında azaldı. Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut yüzde 11.1 azaldı.
Tütünde yüzde 22’yi aşan bir azalma söz konusu. Elmada yüzde 18 Tik, kayısıda 55’lik ve zeytinde yüzde 16’lık düşüş var. Ancak tüm bu olumsuzluğa karşın üretici elindeki ürünü geçen yılın cüzzi bir miktar üzerinde satışa çıkardı. Buna karşın özellikle fındık ve cevizde ciddi bir suistimal yaşanıyor.