YATAĞAN İŞÇİSİNDEN ERDOĞAN’A PROTESTO
Muğla´daki termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirmesine karşı çıkan enerji ve maden işçileri, Muğla´da miting yapacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan´ı sürpriz şekilde karşıladı.
Muğla’daki termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirmesine karşı çıkan enerji ve maden işçileri, Muğla’da miting yapacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan’ı "sürpriz" şekilde karşıladı. İşçiler, mitinge 100 metre uzaklıktaki alandan "Hırsız var" sloganlarıyla tepkisini gösterdi. Dün sabah saatlerinde özel araçlarıyla Yatağan’dan Muğla’ya doğru hareket eden işçiler, iki güvenlik kontrolünden geçti. Muğla ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
TES-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik’in aracında "Özelleştirmeye hayır" bayrağı bulan polis, Çelik’i, mukavametten iki saat gözaltında tuttu. Erçelik "Demokratik hakkımız olan basm açıklamasını dahi yapamıyoruz. Bu uygulama tamamen hukuksuzdur. Halkından, işçisinden korkan bir Başbakan olur mu? Başbakan her gelişinde bu faşist uygulamalarla karşılaşıyoruz" dedi.
‘Satıştan kimler nemalanacak?’
Yoluna devam eden ve Muğla merkeze varan işçiler, miting alanına 100 metre uzaklıkta bulunan süper market Kipa’nm önünde toplandı. Çevik Kuvvet çemberine alman işçiler oturma eylemi başlattı. Kipa önünde gerçekleşen oturma eylemi sırasında enerji ve maden işçileri adına açıklama yapan Madenİş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, "Bir Başbakan, iş adamlarına nasıl bir hakla telefon açıp medya gruplarını satın almaları talimatını verebiliyor sorusunu cevabı bu şirketlere sağlanan ‘ihale imtiyazları’nda gizlidir. Buradan sormak istiyoruz; Acaba bizim işyerlerimiz de bu firmalara sadakatlerinin ve itaatlerinin karşılığı olarak mı ikram ediliyor? Bu satıştan kimler nemalanacak? Kimlerin ayakkabı kutuları dolacak? Kimler kazanacak? Kimler kaybedecek? Kazanacak olanlar hangi yandaşlar olur onu bilmiyoruz ama kaybedecek olanları çok iyi biliyoruz. Halk kaybedecek, biz kaybedeceğiz, çocuklarımız kaybedecek. Bu yüzden ‘Çekin kirli ellerinizi işyerlerimizden’ diyoruz" diye konuştu.
Polis müdahalesi
Kipa önünde Çevik Kuvvet ile işçiler arasında bir süre arbede yaşandı. Polisin işçilere tekme attığı iddia edildi. Yaşanan müdahalenin ardından işçiler Çevik Kuvvet eşliğinde yürüyüşe geçti. "Her yer rüşvet her yer yolsuzluk", "Hırsız var", "Hükümet istifa" ve "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganlarıyla yürüyen işçilere, halkın yoğun desteği vardı. Eyleme, balkona çıkan yurttaşlardan kimi tencere-tava çalarak kimi de alkışlarla destek verdi. İşçilerin yürüyüşü Aylin Karaca Kavşağı’nda son buldu.
‘Sıkıyönetim’ ilan edilmişti
Daha önce Muğla Valiliği, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde Muğla merkez, Milas ve Fethiye ilçelerinde katılacağı toplu açılış törenleri nedeniyle "olağanüstü hal" ilan etmişti. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, maden ve enerji işçilerinin hafta içinde yaptığı eylemler gerekçe gösterilerek, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri, basm açıklamaları, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinliklerin 4 gün boyunca yasaklandığı bildirilmişti.




















































































