İŞÇİLERE ÇAĞRI
24 Ocak günü Ankara işçi eylemleriyle sarsılacak. Aylardır derinleşen iktisadi mâli krizle ve 17 Aralık´tan beri yaşanan iç kavgayla sarsılmakta olan hükümet, bir de işçilerin tepkisini yaşayacak.
24 Ocak günü Ankara işçi eylemleriyle sarsılacak. Aylardır derinleşen iktisadi mâli krizle ve 17 Aralık’tan beri yaşanan iç kavgayla sarsılmakta olan hükümet, bir de işçilerin tepkisini yaşayacak.
24 Ocak’taki işçi eylemi, aynı zamanda 24 Ocak İstikrar Programı’na (1980) ve 1993 yılında Uğur Mumcu’nun katiedilmesine karşı da bir tepki olarak düşünülmelidir. Eğer özelleştirme ihalesi ertelenmezse, 24 Ocak eylemi Ankara’da daha da güçlenerek sürecektir. Eğer özelleştirme ihalesi ertelenirse, 24 Ocak eylemi bir kutlama ve yeni tehditlere karşı bir gövde gösterisi olarak gerçekleştirilmelidir..
Türk-İş Ne Yapacak?
Türk-Iş Gn.Sek. Pevrul Kavlak demeç vermiş. Yatağan işçilerinin mücadelesinin "Türkiye işçi sınıfının onur savaşı" olduğunu söylemiş ve "Onları Türk-İş’e ve sendikal hareketin mücadele tarihine yakışır bir biçimde karşılayacağız," demiş. Ne güzel. Ancak Ziya Paşa’nın ünlü bir beyiti vardır:
Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde."
"Âyine" ayna demektir. "Rütbe-i akü" ise aklının düzeyi, derecesi. Türk-lş Gn.Bşk. Ergün Atalay bu eylemde, bir işçi önderi olup olmadığının ötesinde, dilsiz şeytan olup olmadığım da gösterecektir. Zulüm karşısında sessiz kalanlar dilsiz şeytandır.
;Yatağan, Kemerköy, Yeniköy termik santralleri ve Yatağan maden işçilerine karşı büyük bir zulüm uygulanmaktadır. Bakalım Ergün Atalay, genel başkanlığını yaptığı Demiryol-iş Sendikası’nın Arıkara’daki yüzlerce üyesiyle eylemde olacak mı, olmayacak mı. Eyleme öyle yalnız başına gelmek de olmaz. Demiryol-lş pankartlarıyla sabah erken saatlerde Sayıştay’ın Önünde olacak mı, özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na kadar yürüyecek mi? Türk Metal’in resmi istatistiklerde 156 bin üyesi gözüküyor. Bakalım 24 Ocak sabahı Sayıştay’ın önünde Türk Metal’in kaç üyesi, başlarında Pevrul Kavlakla birlikte, mücadeleye katılacak. Umarım ben yanılırım. Ancak 7 Mart 2011 tarihinde Başbakan Erdoğan’a büyük övgüler düzen Pevrul Kavlak’ın yukarıdaki demecini ciddiye alamıyorum. Türk-lş Gn.MALİ Sek. Ramazan Ağar bakalım ne yapacak. Geçtiğimiz günlerde Yol-iş’in Kastamonu 1 no.lu şubesinde 35 işçi, sendika yöneticilerinin duyarsızlığını protesto etmek amacıyla istifa etti. Başka bölgelerde de istifalar var. Bursa 1 no.lu Şube eylemlere başladı. Yol-iş’ten ses yok. Daha doğru ses var. Yol-lş Gn.Bşk. Ramazan Ağar ve Gn. Sek. Tevfık özçelik başta olmak üzere bazı kişiler hakkında yerel mahkemede verilen beraat kararı, Yargıtay tarafından oybirliğiyle esastan bozuldu. Bu durumdaki Ramazan Ağar, Yatağan işçilerinin mücadelesine destek verebilir mi? Türk-lş Gn.Eğ.Sek. Nazmi Irgat, aynı zamanda Teksifin genel başkanı. Teksif üyelerini hangi eylemde etkili bir katılımla gördünüz? Ben hatırlamıyorum. Türk-lş Gn.Tsk.Sek. Eyüp Alemdar. Koop-lş Gn.Bşk. Alemdar, Faruk Çelik’le çok yakın ilişkisine dayanarak, Hak-tş’e bağlı öz Büro-lş Sendikası’ının örgütlenmesine rağmen, Milli EĞİTİM Bakanlığı işyerlerinde yetki aldı ve toplu iş sözleşmesini imzaladı. Alemdar, hükümetin arka bahçesinde sendikacılık oynuyor. Eyüp Alemdar mı hükümetin özelleştirme politikalarına karşı açık bir tavır alacak? Görev İşçide Yatağan işçilerine Türk-İş’ten hayır yok. Eyleme, Sendikal Güçbirliği Platformu ve DİSK etkili bir destek sağlamalıdır. Türkiye Maden-lş Sendikası çaba gösteriyor. Tes-lş de kendi işçisi için harekete geçmelktir. Ancak esas görev sıradan işçüere düşüyor. Sendika üyesi olsanız da, olmasanız da; sendikanız size çağrı yapsa da, yapmasa da; Yatağan işçüerinin eylemine destek verin. Yatağan işçisi yalnızca kendisi için değil, tüm işçi sınıfı ve vatanımız için mücadele ediyor; bu destek onun hakkı.




















































































