Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Nisan 2013
MAKARNANIN ÖYKÜSÜNÜ DİNLE ERDOĞAN

Tekgıda-İş Ankara 1 No´lu Şube Başkanı Ayhan Türkel, sendika olmayan fabrikalarda durumun vahim olduğunu söylüyor.

MAKARNANIN ÖYKÜSÜNÜ DİNLE ERDOĞAN
Başbakan, marketten makarna alırken, o makarnanın oraya nasıl geldiğini, ne tür trajediler gördüğünü sorgulamak gerektiğini söyledi. Bir paket makarnanın marketteki rafa gelişi, gerçekten de trajedilerle dolu. Makarnanın öyküsü, aslında Türkiye’nin öyküsü. ? AKP buğday üretimini bitiriyor.

Çiftçi kan ağlıyor, buğday üretiminden kaçıyor. Bir zamanların buğday ambarı Türkiye, şimdi buğday ithal ediyor. Makarna fabrikası işçileri, üç ay önce bir arkadaşlarını toprağa verdiler. Süpermarket çalışanları ancak makarnaya talim ediyor.

Başbakan makarnayı Şükrü’ye sormalı Ucuz diye yediğimiz makarnalar sağlıksız Türkiye Afrika’da toprak kapıyor Erdoğan "empati kuruyoruz" diyor Bu tablo ancak AKP’nin vicdanına sığarMakarnanın öyküsü Türkiye’nin öyküsü ? Erdoğan, marketten makarna alırken o makarnanın oraya nerelerden, hangi trajedilerden geçip geldiğine kafa yormak gerektiğini söyledi. Biz de makarnanın hikayesini anlattık. Hikaye, baştan sona insani trajediler içeriyor. Sorumlu ise AKP.

 Bir de Şükrü’nün hikayesi var Satanlar makarnaya talim ediyor aşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Ormancılık Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerin halklarının marketten bir paket makama alırken o makarnanın oraya nasıl geldiğini artık sorgulamak zorunda olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bir parça elmasın, bir gram altının, bir litre petrolün, bir metreküp doğalgazın, bir torba kömürün nerelerden geçip geldiğine, ne tür trajedilere şahit olarak evlerimize ulaştığına artık kafa yormamız gerekiyor.

Biz sadece gövde taşıyan, gövdesinin üzerinde kafa, o kafanın içinde beyin taşıyan fizyolojik varlıklar değiliz, biz kalp taşıyoruz, ruh taşıyoruz, vicdan taşıyoruz" diye ekledi. Erdoğan’ın tavsiyesine uyarak, bir paket makarnanın evlerimize nasıl ulaştığını hikayesini anlatmaya karar verdik. Hikayede, üzerine kafa yorulması gereken bol bol trajedi var. Makarna, buğdaydan üretiliyor. Ülkemiz, Cumhuriyetin kurulma aşamasında bir "buğday ambarı" olmakla övünür, ilkokul kitaplarımızda her fırsatta "kendi kendini besleyen .bir ülke" olduğumuz anlatılırdı, işler değişti. Türkiye, artık buğdayı ithal eden bir ülke. 1999 yılında IMF’nin istikrar programı, 2001 krizi sonrası Kemal Derviş ve ardından AKP’nin politikaları, Türldye tarımıyla birlikte buğday üretimine de büyük sekte vurdu.

99’da kurulan hükümetin Tarım Bakanı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nin kendisini "neden ABD’den buğday almıyorsunuz" diye tehdit ettiğini açıkladı.

BUĞDAYDAN KAÇIŞ

Buğday, kârı düşük bir ürün. Yine de Türkiye’de buğday üreten çiftçiler var. AKP iktidara geldiğinde Türkiye’de 93 milyon dekar buğday ekildi. AKP’nin on yıllık performasının ardından, 2012’de bu sayı 75 milyon dekara düştü. Çünkü çiftçi, buğday üretiminden kaçıyor. 2003 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi, buğdayın tonunu 392 liradan alıyordu. 2012’de 705 liradan aldı. Ancak aradan geçen on yılda enflasyon artışı, bu artışın üzerinde. Buğday alım fiyatı yüzde 80, enflasyon yüzde 107 arttı. Aradaki yüzde 27’lik fark, çiftçinin cebinden çıktı.

Mazot gibi üretim için gereken ürünler pahalandı. Çiftçinin yaşaması için gereken şeyler de, yiyecekten eğitime, ulaşımdan sağlığa pahalandı. Makarna, durum buğdayı denilen cinsten yapılıyor. Türkiye, durum buğdayı yetişebilen bir ülke. Üstelik ülkemiz, durum buğdayının önemli gen merkezlerinden biri. Ancak AKP, bu geni koruyacağına, genetiği değiştirilmiş buğdayı ülkeye sokuyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GDO’lu ürünler için "yemem de yedirtmem de" diyordu. Oysa, 2012 Ağustosu’nda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarında yüzbinlerce ton GDO’lu buğday olduğu açığa çıktı. Skandalin üstü kapatıldı.

Çiftçinin ise sadece AKP’yle değil, dünyanın kapitalist devleriyle de başı belada. ABD ve diğer emperyalist ülkeler, artık buğday gibi birçok tarım ürününden yakıt üretiyor. Dünya petrol piyasasında fiyatlar yükseldiğinde, uluslararası biyoyakıt tekellerinin fabrikalarında buğday, mısır yakılmaya başlanıyor. Emperyalist ülkeler, çare olarak Türkiye de dahil az gelişmiş ülkelerde büyük topraklar satın alıp, yakmak üzere tarımsal üretim yapıyor. Türkiye ise buğdayı ithal ediyor. Fiyatlardaki dalgalanmalar, ülkemizi milyarlarca lira zarara sokuyor. Sonunda üretilen buğdayın az bir kısmını TMO alıyor. Çiftçide kalan kısmını tüccarlar düşük fiyattan kapatıyor. Bu noktada, buğdayın makarna fabrikasına doğru yolculuğu başlıyor.

Türkiye’de çok sayıda makarna fabrikası var. Çiftçiden alınan durum buğdayı, bu fabrikalara satılıyor. Bunların bazılarında gelişmiş teknolojik aletlerle, bazılarında ise merdiven altı tezgahlarda makarna üretiliyor. iki durumda da işçilerin aldıkları ücret, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırının altında. Tekgıda-Iş sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda ortalama ücret 1500 lira civarındayken, sendika olmayan fabrikalarda ise asgari ücretin çok az üzerinde.

Tekgıda-İş Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ayhan Türkel, sendika olmayan fabrikalarda durumun vahim olduğunu söylüyor. "Son örnek Gaziantep’teydi. Kimi fabrikalarda patron asgari ücreti bankaya yatırıyor ancak işçi, bu parayı çekip bir kısmını patrona geri vermeye zorlanıyor." Taşeronlaşma, makarna işçisinin durumunu daha da çekilmez kılıyor. Türkel, kendi örgütlü oldukları fabrikalarda iş güvenliği ve hijyen koşullarının iyi olduğunu belirtiyor. Diğer yerlerde ise hem işçinin hem de tüketici olarak hepimizin sağlığı tehlikede.

Başbakan Erdoğan’ın "üzerine kafa yorması" gereken olaylardan biri, Ocak ayında yaşandı. Mersin’deld Arbella makarna fabrikasında, kazan bölümünde patlama oldu. Patlamada 5 işçi yaralandı, fabrika alev aldı. itfaiye yangını söndürdü, fakat hastaneye götürülen 5 işçiden biri kurtarılamadı. Şükrü Şenkaya, henüz 29 yaşındaydı. Hükümetin sendikalara karşı saldırısı, iş sağlığı ve güvenliğini hiç önemsememesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Fabrikada üretilen makarna, süpermarkete geliyor. Süpermarket ise, kendi trajedileriyle yüklü. Makarna paketlerini raflara dizen de, kasada okutup fiyatını alan da süpermarket çalışanları. Türkiye’de süpermarketler, emek sömürüsünün en yoğun olduğu alanlardan biri. Süpermarket çalışanları, genelde asgari ücret alıyor. Büyük kısmı sigortasız ı çalışıyor. Carrefour gibi bazı marketlerde işçi ı direnişleri oldu fakat sektörün geneli örgütsüz. Yapılan iş belirli bir nitelik gerektirmediği için ufak yaşlarda, yarı zamanlı çalışan, harçlığını çıkarma derdindeki vatandaşlar süpermarketlere sık başvuruyor. Kasadakiler, bitmeyen kuyruklara yetişme derdiyle robot gibi çalışırken, diğer çalışanlar genelde tüm günü ayakta geçiriyor.

Türkiye’de asgari ücret, açlık sınırının altında. Bu nedenle süpermarket işçileri de, tıpkı öğrenciler ve diğer yoksullar gibi, çoğu zaman ucuz diye makarnaya talim ediyor. Biraz salça, bazen peynir, bulunursa az kıymayla pişirilen makarnayla karın doyuruyor.

İŞÇİ BİRBİRİNE DÜŞÜRÜLÜYOR

Bazen "şanslı" günlerinde oluyorlar. Görüştüğümüz bir market işçisi, "diğer ürünler gibi makarna paketleri de defolu geldiğinde veya patladığında patron bize veriyor, eve götürüp yiyoruz" diyor. Bir Carrefour çalışanı ise, görünmeyen trajidelere ışık tutuyor: "Zaten kölelik koşullarında çalışıyoruz, bir de bizi birbirimize düşürüyorlar. Uzun yıllar çalışmış ve tazminatı birikmiş işçilerin ‘açığını yakalayıp’ patrona gammazlayan, böylece işten atılmalarını sağlayanlar, verilmesi gereken tazminatın yüzde 10’u kadar prim alıyor."

Erdoğan bunlara kafa yorsun Bu tabloyu hangi vicdan açıklar? Erdoğan dün yaptığı konuşmada "Bir parça elmasın, bir gram altının, bir litre petrolün, bir metreküp doğalgazın, Pir torPa kömürün nerelerden geçip geldiğine, ne tür trajedilere şahit olarak evlerimize ulaştığına artık kafa yormamız gerekiyor. Biz, kalp taşıyoruz, ruh taşıyoruz, vicdan taşıyoruz. Bizi, hayvan ve Pitkilerden ayıran en önemli farkımız, düşünePildiğimiz kadar, vicdan sahibi olmamızdır" dedi.

Afrika’yla böyle ’empati’ kurdular Başbakan Erdoğan, dün BM Ormancılık Forumu’nda yaptığı konuşmada, Afrika’daki açlığa da değinerek, "Sahip olduklarımızı sorgulamak, yoksulları hatırlamak, yoksullarla çok daha fazla empati kurmak zorunda olduğumuz Pir sınavdan geçiyoruz" dedi.

Açlıkla boğuşan Afrika ülkelerini hatırlatan Erdoğan, Somali’ye yaptığı ziyarette Pir PePeğin yetersiz Peslenme nedeniyle hayatını kayPetmesine tanık olduğunu söyledi. Konuşmasını "Somali’de her gece rüyasında PePeği için Pir Pardak süt gören annelerin tersine, kuzeyde ve batıda, alışveriş arabasını tıka basa dolduran, Pir araPa yetmeyip arkasına ikincisini takan insanlara şahit olduk" diye sürdüren BaşPakan, iletişimin Pu kadar yaygınlaştığı, dünyanın "küresel köye" döndüğü Pir çağda hiçkimsenin "Pana ne başkasından" deme lüksünün olmadığını ifade etti. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin Sudan’da milyonlarca dönüm tarım arazisi kiraladığı açığa çıkmış, soL konuyu 8 ŞuPat’ta manşetine taşımıştı.

Yabancı devlet ve şirketlerin Püyük miktarda tarım alanını "kaparak" dış tüketime yönelik ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla kullanılması, Afrika’da kıtlığın en önde gelen nedenleri arasında gösteriliyor. Erdoğan’ın örnek verdiği Somali de geçmişte kendi kendini besleyebilen bir ülkeyken, emperyalist politikalar nedeniyle açlığa mahkum oldu. Tarım işletmeleri Genel Müdürü, soL’un Sudan’da kapılan arazileri haberleştirmesinin ardından yaptığı açıklamada Etiyopya, MALİ, MozamPik, Tanzanya giPİ ülkelerde de uzun süreli tarım arazisi kiralanacağını söylemişti.

Nedense "Arap Baharı" birdenbire unutuldu! Gece onunla yatıp sabah onunla kalkan, iki lokma atıştırırken bile o konuda öten, günün ilk programına yetişebilmek için gece son programdan sonra stüdyoda sabahlayan onca "devrim, demokrasi, özgürlük, insan hakları savunucusu, Ortadoğu uzmanı"nın ağzında bu konu birdenbire sırra kadem bastı. Hani söz gelimi Libya, daha mı iyi oldu, daha mı kötü oldu, şimdi ne oluyor, umurlarında değil.

Çekirge sürüleri gibi, başka tarladalar! Talanlanmış tarlanın derdi yine çiftçisine kaldı, yani halka ve solcusuna! Sadece makarna değil, marketten alıp tükettiğimiz her ürünün geçmişinde, emek verenler ve kâr edenlerin öyküsü yatıyor. 

DİĞER HABERLER
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikaların işverenlere açtıkları yetki davasında mahkemelerin uzun sürmesini eleştirerek “Mahkeme 7 sene sürüyor. 7 sene sonra ne iş yeri kalıyor, ne sendika kalıyor, ne bir şey kalıyor” dedi.

KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ
KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı kanatlı eti ihracatına kısıtlama kararı aldı. Son dönemde fiyatlarıyla tartışma konusu olan beyaz et tarafında ihracat kısıtlaması için düğmeye basıldı.

1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 51.Cumhuriyet Hükümeti (II.Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Cumhuriyet Hükümeti (III.Çiller Hükümeti) 30.10.1995-6.3.1996 tarihleri arasında görevdeydi. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçiminde oyların yüzle 21,4’ünü alan Refah Partisi 158 milletvekili çıkardı. ANAP’ın oyu yüzde 19,6 (132 milletvekili) ve DYP’nin oyu yüzde 19,2 (135 milletvekili) düzeyinde kaldı. DSP oyların yüzde 14,6’sını (76 […]

YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR
YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR

Son vaka, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yaşanıyor. Emekli maaşı alabilmek için eşinden boşananların sayısındaki artıştan yola çıkan kurum; boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişi belirledi.