Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
09 Aralık 2012
AVRUPA’DA SENDİKALARIN SORUNLARI (2)

Sarı sendikacılık deyiminin sendikacılığın ilk yıllarında Fransa´da ortaya çıktığını, greve katılmayan işçilerin işyerinde oturdukları odaların camlarının, içeride kimler oturuyor, greve katılmayanlar, grevci işçiler tarafından görülmesin diye işveren tarafından sarıya boyatılmasından kaynaklandığını ve Avrupa Birliğinin sarı sendikalarının da bu Hıristiyan sendikalar olduğunu söylediler.

AVRUPA’DA SENDİKALARIN SORUNLARI (2)

Brüksel’de 22-23 Kasım tarihlerinde yapılan Yürütme Kurulu toplantısında sendikacılığın özünü oluşturan konularda yaşanan sorunlar tartışıldı. Avrupa sendikaları, sendika özgürlüğü konusunda yaşadıkları çok önemli konuları dile getirdiler.

ILO’nun 87 sayılı sözleşmesinin 2. ve 3. maddelerine göre sendikaların, devletin ve işverenlerin müdahalesinden bağımsız kuruluşlar olmak zorunluluğu vardır. Toplantıda söz alan bir çok sendikacı Avrupa’da giderek yayılan bir oluşumdan söz ederek, kendi ülkelerinde yaşadıkları deneyleri anlattılar:

 

Avrupalı işverenler toplu sözleşmeler yolu ile artan işçilik giderlerini azaltmak için bir çok ülkede Hıristiyan Sendikacılık modelinin gelişmesine katkıda bulunmaya, çaba göstermeye başlamışlar, işçilerin dinsel inançlannı sömürerek, onlara din kurallarını önemseyen sendikalara üye olmalarının işçileri iç huzura kavuşturacağını ve işverenlerin bu sendikalara büyük kolaylıklar sağlayacağını anlatarak işçilerin, Hıristiyan sendikalarda kümeleşmesini yaygınlaştırmışlar.

 

Toplantıya katılanların içinde bu tür sendikaları temsil eden kimse yoktu ve konuşmacıların tümü dini duyguların emeğin korunması, emek sömürüsünün önlenmesi mücadelesinde hiç yeri olmadığını ve olmaması gerektiğini vurguladılar.

 

Sarı sendikacılık deyiminin sendikacılığın ilk yıllarında Fransa’da ortaya çıktığını, greve katılmayan işçilerin işyerinde oturdukları odaların camlarının, içeride kimler oturuyor, greve katılmayanlar, grevci işçiler tarafından görülmesin diye işveren tarafından sarıya boyatılmasından kaynaklandığını ve Avrupa Birliğinin sarı sendikalarının da bu Hıristiyan sendikalar olduğunu söylediler.

 

Danimarkalı sendikacı kendi ülkesinde bu sendikalara "ucuzcu sendika" dendiğini çünkü, işverenlerle en ucuz sözleşmeleri bu sendikaların bağıtladığını ve işverenlerin de bu nedenle Hıristiyan sendikaları seçtiğini ve işçilerini bu sendikalara girmeye zorladığını anlattı.

 

Konu Türkiye’de ki sendikal oluşumla örtüştüğü için dikkatimi çekti. Bizde de, AKP iktidarı yandaş sendika yaratmak amacı ile kamu sektöründe çalışanları kendi şemsiyesi altında büyüme çabasında olan sendikalara doğru yönlendirdiği bilinmektedir. Bunun örneklerini Orman Bakanlığına bağlı işyerlerinde, Çaykur’da yaşadık.

 

İşte bu sendikalardan biri EFFAT’a üye olmak için başvumuş ve bir süredir üyeliğinin kabulünü beklemektedir. Konu Brüksel toplantısında gündeme geldiğinde hükümet ve işverenlerin katkısı ile ayakta duran sendikaların sendika özgürlüğünün uluslar arası normlarını açıkça ihlal ettiğini ve EFFAT demokratik ve emek örgütlerinin bağımsız niteliği olan özgür ve bağımsızlıktan vazgeçmedikçe bu tür sendikaları üye olarak kabul edemeyeceğini belirttik.

 

Bizim konuşmamızdan sonra üyeler oybirliği ile konunun görüşülmemesine karar verdi. Bağımsız sendikacılık Avrupa’da ve bizde ciddi bir tehlike altındadır. İşçi sınıfının çıkarları ancak hükümet ve işverenler karşısında özgür olan sendikalar tarafından korunabilir.

Bunlar tarafından beslenen ve korunan sendikalar işçinin emeğini kutsal saymayan ucuzcu sendikalardır ve toplu sözleşme masalarında işçinin çıkarlarını işverenlerin çıkarlarına kurban etmekten çekinmezler. Böyle sendikaların politikalarına karşı çıkacak sendika üyesi olursa, sarı sendikanın isteği üzerine işveren o işçilerin defterini derhal dürecektir. Bunun örnekleri sendikacılığımızda yaşanmıştır ve işverenler sendikanın yazılı isteği üzerine işçileri disiplin kurullarına sevk etmiş ve işten çıkarmıştır.

 

Avrupa sendikaları Hıristiyan sendikaların varlığından çok rahatsız ve tedirgindir. Türk sendikaları da besleme sendikaların varlığından rahatsız olmalı ve ülke çalışanlarını bunun tehlikelerine karşı uyarmalıdır.

DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sendikamız tarafından baştemsilcilere yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi, Eskişehir Sosyal Tesislerimizde bulunan Firuz Kanatlı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa farklı işyerlerinden çok sayıda baştemsilci katılım sağladı.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.